• Svenska

Om utlandet Kuba

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 05 dec 2024, 12.04

Aktuella händelser

Det pågår omfattande strömavbrott i hela landet och det finns ingen information i nuläget när elektriciteten kan tänkas vara helt tillbaka. Internet och telefonlinjer fungerar bristfälligt så kontakta även anhöriga i Sverige i god tid. Om du befinner dig i en akut nödsituation kontakta UD-Jouren på telefonnummer +46 8 405 50 05.

Sveriges ambassad i Havanna har öppet som vanligt. Till svenskar som befinner sig på Kuba uppmanar vi att följa råd från lokala myndigheter och att registrera sig på Svensklistan - Sweden Abroad.

//

Hay cortes de electricidad por todo el país y actualmente no se sabe cuándo se recupera del todo. Internet y las líneas telefónicas no siempre funcionan, así que póngase en contacto con familiares en Suecia a tiempo. Si se encuentran en una emergencia urgente, comunicarse con UD-Jouren al teléfono +46 8 405 50 05.

La Embajada De Suecia en La Habana está abierta. A los ciudadanos suecos que se encuentran en Cuba pedimos seguir las instrucciones de las autoridades cubanas e inscribirse en Svensklistan - Sweden Abroad.

//

Cuba is experiencing a national power outage and there is currently no information regarding when the electrical system will be fully restored. The internet and telephone lines are not always working so also contact family and friends in Sweden as soon as possible. If you are experiencing an urgent emergency, contact UD-Jouren dialing the telephone number +46 8 405 50 05.

The Swedish Embassy in Havana is open. For Swedish citizens in Cuba, we recommend you follow the advice from local authorities and register your name and contact details to Svensklistan - Sweden Abroad.

Generella råd till resenärer till Kuba

Förbered din resa och res med marginaler till Kuba

Som resenär har man ett eget ansvar för att hålla sig informerad. Om du ska resa till Kuba är det viktigt att vara påläst innan du reser och att förbereda din resa. Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda utgifter.

Coronapandemin pågår fortfarande i delar av världen och kan påverka internationellt resande. Länder du ska resa via kan ha olika inreseregler och förhållningsregler med anledning av covid-19. Till exempel kan det finnas krav på att bära ansiktsmask på flyg, hotell och allmänna platser, eller så kan du behöva visa upp vaccinationsbevis inför och under resan.

Är ditt pass giltigt? 

Kontrollera noga att ditt pass är giltigt, helt och med ledig sida för stämpel. Ambassaden råder att du inte bara har ett giltigt pass utan att det ska vara giltigt minst 6 månader från det datum då du anländer till Kuba. 

Har du rätt försäking?

Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcker planerade aktiviteter i Kuba. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.

Allvarligt sjuk eller skadad - Sweden Abroad

Ladda ner appen UD Resklar

I appen UD Resklar finns bland annat samlat reseinformation från svenska ambassader utomlands per land och deras kontaktuppgifter. Genom appen kan du även välja att få push-notiser med till exempel information om UD:s avrådan från resor ändras eller reseinformation från svenska ambassader.

Skriv upp dig på svensklistan

Om du skriver upp dig på svensklistan kan svenska ambassad i Havanna eller Utrikesdepartementet vid behov nå dig i en krissituation.

Om du har skrivit upp dig på svensklistan men har lämnat landet ber vi dig att gå in och avanmäla.

Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag

Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning av biljetter bör du ta kontakt med din researrangör. Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär.

Håll kontakten med dina anhöriga 

Informera anhöriga om dina resplaner gällande resrutt/ boende/resesällskapoch om hur du kommer att vara nåbar. 

Kontaktuppgifter vid nödsituationer i Kuba

Vid konsulär nödsituation i Kuba kan du kontakta svenska ambassad i Havanna eller utanför ordinarie öppetider UD:s konsulära nödjour på tel: 08-405 50 05.

Lokala lagar och sedvänjor

Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar, förordningar. och sedvänjor. Svensk lag gäller inte, och ambassaden har ingen möjlighet att få dig fri om du skulle hamna i fängelse.

In- och utresebestämmelser

Det är resenärens ansvar att tillse att inresan i Kuba sker i enlighet med landets bestämmelser. Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med närmaste kubanska ambassad. 

Kubanska ambassaden i Stockholm

Turstvisum 

För svenska medborgare krävs visum för att resa till Kuba. Visum för turistbesök som utfärdas gäller maximalt för 90 dagar. Väl i Kuba kan vistelsen förlängas med upp till 90 dagar genom att ansöka hos Oficina de la Dirección de Inmigración y Extranjería de Cuba.  

För inresa i Kuba krävs att passet är giltigt, helt och med ledig sida för stämpel. Passet måste vara giltigit under hela din vistelsetid i Kuba, det rekomenderas att passat är giltigt minst 6 månader från inresedatum. 

Covid-19 inresebestämmelser till Kuba från den 6 april 2022 

Varje internationell resenär ska inom 72 timmar innan ankomst till Kuba ha fyllt i hälsodeklaration via internet. Vid ankomst läses hälsodeklarationens QR kod av. Hälsodeklarationen nås via: DViajeros (gob.cu)

Tidigare krav på munskydd, intyg på genomförd vaccination mot Covid-19, intyg på negativt PCR-test och obligatorisk karantän för inresande är borttagna sedan tidigare.  

Inresa till Kuba från USA

De restriktioner som gäller för resa från USA till Kuba gäller alla resenärer, oavsett medborgarskap och hemvist. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med närmaste ambassad. 

Inresa till USA från Kuba 

USA:s utrikesdepartement har placerat Kuba på listan över stater som sponsor terrorism sedan den 12 januari 2021. Utifrån det beslutet bedöms en resenär som besökt Kuba inte längre berättigad att delta i USA  elektroniska system för resegodkännande (ESTA) för inresa till USA. Resenären måste inför resa till USA efter ha besökt Kuba ansöka om visum för att resa in i USA. Visum ska sökas på USA ambassad utanför Kuba. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med närmaste ambassad innan inresa till Kuba.

Förlorat pass

Om du förlorar ditt pass på Kuba kan ett provisoriskt pass utfärdas på ambassaden. Gör först en polisrapport på närmaste polisstation. Rapporten behövs för att kunna lämna landet. Information om hur du ansöker om provisoriskt pass på ambassaden finns på följande sida: Provisoriskt pass i Kuba - Sweden Abroad

Förlorat kubanskt visum 

Om du förlorar ditt kubanska visum men inte passet ska du ansöka om nytt visum i Havanna på någon av nedan kontor för Oficina de la Dirección de Inmigración y Extranjería de Cuba:

  • 17#203 e/J y K, Vedado
  • Vista Alegre #501, esq Juan Delgado, Víbora, 10 de Octubre
  • 4ta #7824 e/7ma y 9na, Reparto Mañana, Guanabacoa
  • 204 #5120 e/Ave51 y 57, Lisa

Kontor finns även i Pinar del Rio, San Antonio de los Baños, San José de las Lajas, Matanzas, Villa Clara, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba, Guantánamo och Isla de la Juventud.

Tullbestämmelser för Kuba

20 cigarrer (lösa) och upp till 50 (med certifikat i oöppnade lådor) kan föras ut ur Kuba utan kvitto. Vid större kvantiteter måste inköpskvitto uppvisas.

Kontrollera med Kubanska ambassad i Sverige om det finns några restriktioner för att ta med din receptbelagda medicin in i landet. Ta alltid med ett utskrivet recept från läkaren för den medicin du tar med dig. Om du ska resa med läkemedel som är narkotikaklassade är det viktigt att tänka på att särskilda intyg kan behövas.

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders tullbestämmelser. Kontrollera de aktuella bestämmelserna med kubanska myndigheter eller närmaste kubanska ambassad.

 

Allmänna säkerhetsläget

Kuba är ett relativt säkert land och ett av de säkrare länderna i regionen. I den ekonomiska krisens spår har dock säkerheten försämrats, med följden att stölder blivit vanligare. Våldsbrott mot utlänningar är fortfarande ovanliga. En stark polisnärvaro i framför allt Havanna bidrar till att stävja brottsligheten.

Ambassaden vill ge nedan generella råd till den som besöker Kuba:

  • Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet.
  • Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
  • Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget.
  • Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar och förordningar.  
  • Undvik till exempel att röra dig ensam om natten och på mörka gator
  • Förvara pass och värdeföremål i ett förvaringsfack.
  • Växla bara valuta i små omgångar och bara på platser där du är skyddad från utomstående blickar.
  • Ta bara med dig ditt kreditkort då du vet att du kommer att behöva det.
  • Ta kopior av dina viktigaste dokument, till exempel pass och flygbiljetter, och förvara dem skilt från originalen.
  • Lämna inte värdesaker i bilen eller på badstranden.

Vid eventuell stöld/rån gör inte motstånd och följ aldrig efter rånare/ficktjuvar. Polisanmäl eventuell händelse per omgående till den lokala polisstationen. Telefonnumret till polisen är 106.

Terrorism 

Risken för terroristdåd bedöms vara låg i Kuba. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om Terrorism och turism

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är tropiskt med varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1 400 mm och faller huvudsakligen under regnperioden som varar maj–oktober. Mellan november - april är det torrperiod. 

Orkaner 

Mellan juli - oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner. Om en orkan hotar är det viktigt att följa de lokala myndigheternas information och följa deras anvisningar. Om möjligt se till att bunkra upp med mat och vatten, då det kan vara svårt att ta sig till affärer och restauranger under och direkt efter ovädret. Kontakta anhöriga när det är möjligt.

Uppdaterade prognoser finns på:

Jordbävningar 

Kuba ligger i ett seismiskt aktivt område och mindre jordbävningar förekommer relativt ofta, större mer sällan. Ca 70% av jordbävningarna sker i landets sydöstra delar. Mer detaljerad information om jordbävningar i området kan hittas på: 

Hälso- och sjukvård

Resenärer rekommenderas att konsultera en vaccinationscentral för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas ungefär 4-8 veckor innan de avgår till Kuba. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. 

Kubanska läkare är välutbildade men sjukvården präglas av en omfattande brist på mediciner, inklusive antibiotika, syrgas och engångsartiklar. Även på klinikerna för utlänningar i Havanna. Som turist har man tillgång till läkare genom de flesta större hotell. 

Ta kontakt med din läkare i god tid före resan för att få råd och tillräckligt med medicin för hela utlandsvistelsen. Det kan det vara svårt att få tag på mer medicin på plats ifall medhavda mediciner skulle ta slut.

Medicinsk evakuering kan bli aktuellt vid svårare medicinska tillstånd. Resenären bör ha i åtanke att medicinsk evakuering är en byråkratisk process som kan ta tid.

Sjukhus 

Clinica Central Cira Garcia är det sjukhus och apotek som utlänningar i första hand är hänvisade till i Havanna. Det erbjuder även tandvård.

Centro de Investigaciones Médicas Quirúrgicas (CIMEQ) är det sjukhus som utlänningar hänvisas till vid svårare medicinska tillstånd, livshotande sjukdom och olycksfall:  

Obs vid sjukhusbesök behöver resenären ta med pass och kreditkort. 

PCR test

För PCR test rekommenderas tex Clínica Internacional Siboney:

Myggöverförda sjukdomar

Genom myggor finns risk för överföring av Dengue, Chikungunya, Zika och Oropouchevirus-virus på Kuba. Även den mer allvarliga formen av hemorragisk dengue har rapporterats på Kuba. Resenärer bör vidta aktiva åtgärder mot myggbett som tex: 

  • Myggmedel (det är svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med)
  • Heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor)
  • Sova under myggnät och i rum med luftkonditionering 
  • Stäng dörrar och fönster
  • Undvik att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva (dagtid för denguefeber)

Psykisk ohälsa

Innan avresa är det bra att ta reda på vilken typ av vård som går att få om ens psykiska hälsa skulle försämras på plats. Tillgång till vårdinrättningar med adekvat behandling kan variera stort mellan olika regioner, likaså förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. Läs mer information och tips på förebyggande åtgärder inför resan på Regeringens hemsida

Trafiksäkerhet

Bil

Ambassaden uppmanar till försiktighet i trafiken och från att åka bil efter mörkrets inbrott, framför allt på landsbygden. Vägar i och utanför större städer kan vara i bristande skick och har ofta ingen eller mycket begränsad belysning. Kontrollera att den bil du reser i är väl underhållen och har säkerhetsbälten.

Den juridiska processen vid en eventuell bilolycka, där föraren har det straffrättsliga ansvaret, kan bli långdragen och utländska medborgare som är föremål för rättslig utredning kan under lång tid förhindras återvända till sina hemländer.

Det är möjligt att hyra bil i Kuba. Priset är ofta högt men bilarna relativt säkra och moderna. Hyr man bil bör resnären även överväga att anlita en chaufför som är van att köra i Havanna och på landsbygden. Vid hyrning av bil bör man också ha i åtanke att tillgången till drivmedel i omgångar är krånglig och oregelbunden. 

Resenärer bör noga planera och överväga resande i landet med transportmedel som kräver bränsle (bil, bussar, tåg, båt osv) och bör utgå från det i omgångar är svårt och tidskrävande att få tag i bränsle i Havanna och resten av Kuba, inklusive Varadero.

Övrigt resande 

De allmänna kommunikationerna är bristfälliga och det är svårt att planera ditt resande med kollektivtrafiken i Havanna och i Kuba. Den allvarliga bristen på drivmedel och reservdelar påverkar trafiken i alla avseenden.  

Taxi är i regel pålitligt transportmedel. Det går att ringa och beställa taxi, men man kan också stanna en på gatan eller ta en utanför de större hotellen. Under 2022 har webbaserade applikationer där taxichaufförer kopplas ihop med kunder dykt upp och erbjuder ett alternativ. 

Bussar för resa mellan större städer finns genom det statliga bussbolaget Viazul. Ambassadens rekommendation är boka direkt på Víazul busstationer. För att boka bussbiljetter måste alla resenärer uppvisa pass. Betalningar accepteras endast med kort.

Inför eventuellt resande med kubanskt flyg och tåg bör resenären vara införstådd med att varuförsörjningsbristen och bristande underhåll gör att förseningar och inställda avgångar är vanliga och påverkar säkerheten. 

En båt förbinder Surgidero de Batabanó med Nueva Gerona på Isla de la Juventud.

Praktisk information inför resa till Kuba

Pengar

Resenärer får ta med sig upp till 5 000 USD i kontanter vid inresa utan att deklarerar. Vid högre belopp ska det deklareras. 

Valutan på Kuba är kubansk peso (CUP) men USD och EUR är också allmänt gångbara valutor. CUP kan man växla till sig på plats i landet på officiella växlingskontor mot en utländsk valuta (exemeplvis EUR). I Kuba finns en omfattande svart växlingsmarknad. Det är straffbart att växla med icke-auktoriserade personer och ambassaden avråder därför från otillåten valutaväxling. 

Kuba är ett kontantintensivt land. Det är mycket svårt att ta ut pengar i bankomat och även att betala med kort i Kuba. Vissa stora hotellkedjor accepterar kortbetalning. Därför råder ambassaden alla resenärer att ha tillräckligt med pengar i kontanter för hela resans längd.

Kort utfärdade av American Express och Diners Club fungerar inte i Kuba, då de är amerikanska.  

Varuförsörjning

Utbudet av varor i Kuba, även i Havanna, är mycket begränsat och sporadiskt. Ta därför med dig hemifrån det du bedömer att du kommer att behöva under din vistelse på Kuba. Tex är mediciner, solkräm och myggmedel svårt att hitta. Det råder i omgångar brist på drivmedel, både gällande bensin och disel. 

Internet

De större hotellen erbjuder Wi-Fi uppkoppling. Resnärer kan även köpa SIM kort för mobilen med internetuppkoppling via ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A). Meddelande- och samtalstjänster som tex WhatsApp har en bred användningen sedan sedan 3G nät införts. Räkna dock med långsam uppkoppling och avbrott.

Inför ankomst till Kuba råder ambassaden att fråga din mobiloperatör om du kommer ha mottagning på Kuba. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är höga i Kuba. 

Elektricitet

Sedan april 2022 genomförs planerade strömavbrott, s.k. apagones, i syfte att spara energi i Kuba, även i Havanna. Dessa kommuniceras ut i förväg av det statliga elbolaget. Det förekommer också många oplanerade strömavbrott. Olika kvarter är uppdelade i block som har avbrott under olika tidpunkter varje vecka. På stora hotell finns ofta egna generatorer som garanterar eltillförsel.

Språk

Spanska. Man kan inte utgå från att personal på hotell, restauranger etc. har kunskaper i engelska även om det förekommer.

Tid

Kuba befinner sig i tidszon GMT -5:00 h. Sverige ligger sex timmar före Kuba. Omställning till vinter- respektive sommartid sker en vecka senare än i Europa.

Telefonnummer till räddningstjänst 

  • Polis: 106
  • Brandkår: 105
  • Ambulans: (+53-7) 838 1185 / 104
  • Asistur (Kubansk motpart till SOS International i försäkringsfrågor)
    • Tel: (+53-7) 866 85 27, 866 89 20, 866 83 39, 866-4499

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer