Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Larmnummer: 112
Fler larmnummer: Government of the Republic of Croatia - Need emergency help?
Nyheter på Engelska:
Följ Väderprognosen och anpassa dina aktiviteter:
DHMZ - Croatian Meteorological and Hydrological Service
Det allmänna säkerhetsläget i Kroatien är gott. Det politiska läget är stabilt och de ekonomiska förutsättningarna är gynnsamma. Uppfattningen om personlig säkerhet är hög och Kroatien anses vara ett av de säkraste länderna i världen. (Källa: Global Peace Index, 2024)
Risken för terrorattentat i Europa är fortsatt hög. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt.
Kroatien har hittills varit förskonat från allvarliga händelser. Ambassaden uppmanar ändå svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om hot och risker som kan finnas. Håll dig informerad om situationen i landet och följ lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor. Var uppmärksam på din omgivning, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra.
Somrarna i Kroatien är ofta mycket varma och temperaturen kan bli över 40 grader. Detta är påfrestande för kroppen, särskilt för den som befinner sig i en riskgrupp.
Tänk på:
Förhållningssätt vid extrem värme: How to behave during extreme heat | Croatian Institute of Public Health (hzjz.hr)
Följ väderprognosen: DHMZ - Croatian Meteorological and Hydrological Service
Vid kraftigt regn finns det risk för översvämningar. Om du inte kan lämna din plats, ställ dig på en hög punkt där räddningstjänstpersonalen kan nå dig. Tänk på att även mindre mängder vatten kan dra omkull dig. Risken för svenska turister att bli fast i ett översvämmat område är liten. De vanligaste skadorna är materiella.
Under sommarmånaderna är skogsbränder vanliga. Dessa sprider sig lätt på grund av det torra klimatet och kraftiga vindar som ibland uppstår. Kasta aldrig brännbart material i omgivningen. Respektera varningsskyltarna för brandfara.
Vid bränder, följ lokala myndigheters anvisningar och håll dig uppdaterad genom lokala nyhetssändningar. Vägar i närheten av brandområden kan komma att stängas av. Trafikläget kan följas här: Traffic Report (hak.hr)
Jordskalv och jordbävningar kan förekomma eftersom Kroatien ligger i en seismologiskt aktiv zon.
Vid större jordbävningar, stanna inomhus om du är inne och stanna utomhus om du är ute. Inomhus: Ta skydd under ett bord eller annan stabil möbel. Undvik ytterväggar och trappor. Se upp för större föremål som kan falla. Utomhus: Håll dig borta från byggnader, träd, kraftledningar och andra objekt som kan falla. Om du är i bilen, stanna på en plats en bit bort från byggnader och annat som kan falla. Följ Kroatiens officiella hemsida för instruktioner i händelse av jordbävningar. Potresinfo - (gov.hr)
Nyheter på Engelska:
Kontakta alltid dina anhöriga om en kris, naturkatastrof eller olycka inträffar! Spara telefonnummer till närmast anhörig i din mobiltelefon under rubriken "ICE" (In Case of Emergency). På så sätt kan räddnings- eller sjukvårdspersonal i en nödsituation snabbt komma i kontakt med dina anhöriga.
Anmäl dig till ambassadens Svensklista. Uppgifterna används av ambassaden för att kunna kontakta svenskar i Kroatien om en krissituation skulle inträffa.
Både Kroatien och Sverige är medlemmar i EU och Schengen. Som svensk medborgare eller medborgare i annat EU-land kan du resa fritt till Kroatien med ditt giltiga resedokument, med en giltighetstid som täcker inresa, vistelse och utresa. Om du inte är medborgare i EU/EEAS-stat måste du ha en resehandling som är giltig i minst tre månader efter din planerade avresa från Kroatien och vara utfärdat under de senaste 10 åren.
Giltiga resedokument:
Ett svenskt körkort är inte ett giltigt resedokument, eftersom uppgift om din nationalitet saknas.
Som svensk medborgare kan du uppehålla dig i Kroatien upp till 90 dagar. Om du ska stanna längre än 90 dagar måste du registrera din uppehållsrätt. Påbörja registreringen hos polisen i Kroatien en vecka innan din 90:e dag i landet.
Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser. Varje land kan ändra sina in- och utreseregler med kort varsel. Du är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för din resa. Ta aldrig med paket eller väskor med okänt innehåll när du skall passera en gräns. Lämna aldrig ditt bagage utan uppsikt.
Läs om regler vid resa till Kroatien:
Minderåriga som reser själva, med bara en vårdnadshavare eller med personer som inte är deras lagliga företrädare, ska ha med sig ett intyg. I intyget ska du som vårdnadshavare ge ditt samtycke till att den minderåriga reser och med vilka personer den ska resa med. Intyget ska vara på engelska eller kroatiska. Anledningen är att Kroatien tidigare hade detta lagstadgat. Kontroller kan fortfarande förekomma.
På Documents for minors travelling in the EU kan du läsa mer om vilka regler som gäller för minderåriga som reser i olika EU-länder.
Vårdnadshavare som reser med barn som har ett annat efternamn ska ta med ett intyg som visar släktskap med barnet. Dokumentet ska vara på engelska och familjeförhållandet ska tydligt framgå. Begär familjebevis och personbevis hos Skatteverket. Be om ett engelskt utdrag. Flygbolag kan ha egna regler och egna blanketter. Ta reda på vad som gäller för din resa.
Det finns regler för in- och utförsel av husdjur till Kroatien. Kontrollera att du har med dig rätt dokument för ditt husdjur när du reser, såsom ägarbevis, identifikation och vaccinbevis. I Kroatien gäller samma regler som i övriga EU.
Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (blå EU-kortet) vid resa till Kroatien och andra EU-länder. Kortet visar att du är inskriven i svenska Försäkringskassan. Det ger dig rätt till akut och vanlig sjukvård till samma pris som de boende i landet. Läs mer och beställ ditt EU-kort på EU-kort och vård utomlands- (forsakringskassan.se). Spara alltid kvitton och kontakta Försäkringskassan för eventuell ersättning i efterhand.
Se till att ha en giltig hemförsäkring när du reser och gärna en reseförsäkring.
Vid allvarlig akut sjukdom eller olycka uppsök sjukhus. Vid åkommor eller sjukdom av lindrigare akut art, vänd dig till en statlig vårdcentral. I Kroatien kallas dessa för ”Ambulanta” eller ”Dom zdravlja”. Standarden på kroatiska sjukhus är i allmänhet god. Det finns gott om apotek och de har ofta generösa öppettider. Även om engelskkunskaperna i landet är mycket god, har turister rapporterat språkförbistringar inom vården.
Trots att EU-kortet gäller i Kroatien, kan tillgången till vård för turister variera i olika städer. Under sommarsäsongen kan det finnas extrainsatta kliniker för turister. Ta reda på vad som gäller där du befinner dig.
Det finns många privata kliniker i Kroatien. Kontrollera alltid priserna innan du tar emot behandling.
Receptfria läkemedel kan du ta med på resan utan begränsning. Smärtstillande och andra liknande receptfria läkemedel kan även köpas på kroatiska apotek.
Du kan ta med mediciner för personligt bruk för högst en månads vistelse till Kroatien. Ta då med läkarintyg, recept eller annan dokumentation där det framgår vilka mediciner du tar och av vilken anledning.
Införsel och utförsel av narkotika är förbjuden. Narkotikaklassad medicin kan du införa för 5 dagars personligt bruk under förutsättning att läkarintyg och recept medförs. Personer som genomgår en avvänjningsterapi eller terapi för elakartade sjukdomar kan medföra läkemedel för personligt bruk för upp till 15 dagar. Även för detta ska läkarintyg och recept medföras.
Ta alltid reda på vad som gäller i ditt fall gällande införsel av medicin genom att läsa kroatiska tullens information: Bringing in medicine and narcotics. (gov.hr) och Can I bring medicines into the Republic of Croatia? (gov.hr)
För mer information om resevaccination läs på Vårdguiden eller fråga din vårdcentral.
Respektera kulturen och lagarna i landet du besöker. Handlingar som inte är brottsliga i Sverige kan vara det i andra länder. Kroatisk lag gäller i Kroatien, oavsett medborgarskap.
Ha uppsikt över dina saker och lämna inget synligt i bilen för att undvika att det blir stulet. Ficktjuvar kan förekomma vid större folksamlingar, på offentliga platser och i allmänna transportmedel. Eventuell stöld skall polisanmälas.
Skriv upp och ta med telefonnummer för att spärra dina betal- och kreditkort samt mobilabonnemang om det skulle bli stulet.
Det finns minfält kvar efter kriget 1991-95, framförallt i östra Slavonien och i inlandet ovanför Zadar-området. Håll dig därför till städer och asfalterade vägar, avvik inte från dessa utan en erfaren guide. Mer information om minor i Kroatien finns här: Croatian Mine Action Centre.
Vid olycka i trafiken kontakta din bilförsäkring eller ring +385 1 1987, för att nå kroatisk vägservice. De kan mot avgift bl.a. hjälpa dig med reparation och bärgning.
Motorvägsnätet är väl utbyggt. Underhållet av lokala vägar kan variera. Vägarna vid kusten är ofta smala och slingriga på grund av den bergiga terrängen. Vägavgifter tas ut vid betalstationer på motorvägarna. Varningsanordningarna vid järnvägskorsningar kan vara bristfälliga.
Var uppmärksam vid på- och avstigning från tåg eftersom det ofta är långt avstånd mellan tågets avsatts och plattformen.
För information om vägavgifter, bensinpriser, färjeförbindelser och allmän trafikinformation ring HAK +385 (0)1 46 40 800. De finns tillgängliga dygnet runt, året om.
Under sommarmånaderna får du räkna med bilköer. Trafiken kan vara mycket tät vid kusten och vid gränsövergångar. Utsatta gränsövergångar är:
Kroatien har en väl utbyggd kollektivtrafik. Biljetter går oftast att köpa både online och på plats. Foto behövs vid köp av månads- eller årskort på kroatiska tåg, spårvagnar och bussar. Giltig ID-handling skall kunna uppvisas i samband med köpet.
Var uppmärksam på biluthyrningsföretagens regler. Det finns särskilda regler om du planerar att resa in och/eller ut ur Kroatien med hyrbil. Informera biluthyrningsfirman om dina resplaner i förväg och läs avtalet för att ta reda på vad som gäller för din resa.
Ta med dig:
Hemförsäkring: De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn. Ring ditt försäkringsbolag för exakt info.
Reseförsäkring: Visst reseskydd kan ingå i din hemförsäkring. Har du ingen hemförsäkring bör du köpa en separat reseförsäkring.
Tilläggsförsäkring: Komplettera din reseförsäkring för att få ett bra skydd vid längre resa, tillfällig bosättning eller om du ska utöva extremsporter.
När du betalar din resa med ett bankkort kan visst försäkringsskydd ingå. Kontakta din bank för information om de villkor som gäller.
Försäkringskassans EU-kort: Med EU-kortet kan du få sjukvård på din resa inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i Kroatien. Beställ EU-kortet hos Försäkringskassan.
UDs avrådan: Vanliga reseförsäkringar gäller sällan om UD avråder från resor till ett land. Om du beslutar dig för att resa trots UDs avrådan krävas därför en tilläggsförsäkring. Det är viktigt att du kontrollerar vad som ingår i din försäkring innan du reser. Du kan läsa mer om avrådan här
Försäkringsbolagens larmcentraler: Behöver du hjälp från ditt försäkringsbolag, kontakta larmcentralen. På ditt försäkringskort hittar du information och kontaktuppgifter. Om du tappat bort ditt kort och vet vilken larmcentral du tillhör kan du hitta kontaktuppgifterna här nedan:
Euro-Center Holding
Tel: +420 221 860 330
E-post: support@euro-center.com
Webb: Euro-Center
Adress: Křižíkova 36a
186 00 Prague 8 – Karlín
Czech Republic
Europeiska ERV alarm
Tel: +46 770 456 920
E-post: erv-alarm.se@euro-center.com
Webb: Europeiska ERV
Adress: Křižíkova 36a
186 00 Prague 8 – Karlín
Czech Republic
Falck Global Assistance
Tel: + 45 7033 3311
E-post: fga@se.falck.com
Webb: Falck.com
Adress: Sydhavnsgade 18
2450 Copenhagen
Denmark
Falck Sverige
Tel: + 46 8 587 717 17
E-post: fga@se.falck.com
Webb: falcksverige.se
Adress: St Eriksgatan 113
113 43 Stockholm
Sverige
Gouda Alarmcentral
Telefon: 08-615 28 00
E-mail: alarm@gouda-rf.se
Webb: www.gouda-rf.se
Postadress: Box 3031
103 61 STOCKHOLM
SOS International
Tel: +45 70 10 50 50
E-mail: sos@sos.eu och stockholm@sos.eu
Webb: SOS International
Adress: SOS International AB
Berga Backe 2, 3.tr.
182 53 Danderyd
Sverige
Postadress: Box 608
182 16 Danderyd
Sverige
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands