Om du är i behov av pengar i Kina på grund av en stöld eller annan oväntad händelse ska du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag. Du kan också föra över pengar från egna konton eller kontakta anhöriga eller vänner för att få hjälp. Om det inte är möjligt att föra över pengar från egna konton eller få hjälp av en anhörig eller vän kan ambassaden, generalkonsulatet eller UD hjälpa till.
Om du är nödställd i Kina och behöver föra över pengar från Sverige - kontakta i första hand en anhörig eller vän som kan föra över pengar via Swish eller till exempel Western Union eller MoneyGram.
Din anhöriga betalar då in det belopp du behöver, inklusive en avgift, till något av företagens ombud i Sverige. Strax därefter kan du ta ut pengarna hos ombudet där du befinner dig.
Många av de större kinesiska bankerna är ombud både för Western Union och MoneyGram. Hitta ditt närmaste ombud via Western Union eller MoneyGrams respektive webbida.
Om du till exempel har tappat ditt bankkort kan du få hjälp av ambassaden eller generalkonsulatet att ta ut kontanter genom att överföra pengar från ditt eget konto. Du får då betala både bankens eventuella avgift och UD:s avgift om 600 kronor.
Om du behöver pengar för att resa hem eller betala sjukvård, men inte har egna pengar och inte själv har möjlighet att kontakta anhöriga eller vänner, kan du få hjälp av UD och ambassaden/generalkonsulatet. Du lämnar då namn och kontaktuppgifter till personer som UD kan kontakta i Sverige. De betalar in det belopp du behöver till UD:s bankkonto inklusive UD:s avgift om 600 kronor. Pengarna administreras därefter av ambassaden eller generalkonsulatet, till exempel för betalning av sjukhusräkning, och biljetter. Pengarna kan också betalas ut kontant i lokal valuta.
Om du hamnar i en nödsituation som inte är självförvållad och när det inte finns några andra möjligheter kan ambassaden eller generalkonsulatet bistå med ett tillfälligt lån för att du ska kunna återvända till Sverige.
För att få ett lån ska du ha vidtagit rimliga försiktighetsåtgärder innan avresan från Sverige (till exempel ha en returbiljett, försäkring och tillräckligt med pengar med dig).
Om du beviljas ett lån måste du betala tillbaka lånet, inklusive UD:s avgift om 600 kr, inom en månad efter det att du fått faktura från UD.
Vem som kan få ekonomiskt bistånd och regler kring återbetalning kan du läsa om i lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd.
Lag om konsulärt ekonomiskt bistånd - på riksdagens webbplats
Betalningssystemet i Kina skiljer sig åt mot Sverige. Mobilbetalningar via kinesiska appar är betydligt vanligare. Kinesiska betalkort och betalinfrastruktur utfärdas av China Unionpay. Den kinesiska ambassaden har publicerat en gudie för utlänningar, läs mer här.