• Svenska

Om utlandet Kap Verde

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 30 okt 2024, 10.09

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Kap Verde är allmänt sett ett tryggt resmål. Landet anses vara bland ett av de mest stabila länderna i Afrika och har en välfungerande demokrati med relativt låg korruption. Kap Verde är det enda afrikanska landet som har ett speciellt partnerskap med EU. Välståndet är dock lågt och arbetslösheten är hög, något som kan leda till social oro och demonstrationer. Kriminalitet är ett växande problem.

Terrorism

Det finns inga rapporter om terroristverksamhet eller terroristattacker i Kap Verde. Risken för terroristdåd bedöms som låg.

Läs mer om terrorism och hot utomlands på Regeringskansliets hemsida - regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Kap Verde består av tio bergiga öar och ett antal mindre holmar. Huvudstaden Praia ligger på ön Santiago, som är den största ön sett både till ytan och i befolkning. Sal och Boavista är däremot de öar som tar emot flest turister och har flera välbesökta stränder. Flyg- och färjetrafik går mellan öarna.

Den genomsnittliga temperaturen under ett år i Kap Verde överstiger sällan 29ºC och sjunker i princip aldrig under 20ºC. Februari är den kallaste månaden, medan augusti och september är de varmaste.

Kap Verde har drabbats återkommande torka de senaste åren, men regnperioden brukar ändå inträffa mellan augusti och oktober. Regnperioden ökar risken för jordskred och översvämningar, vilket som påverkar bland annat framkomligheten på öarna. Det finns en aktiv vulkan på ön Fogo, sydväst i landet, och vulkanutbrott och jordbävningar kan förekomma. Vid dessa situationer är det viktigt att följa lokala myndigheters instruktioner och kontakta Sveriges konsulat i Praia.

Den aktuella vädersituationen hittar du på:

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets närmaste ambassad eller din researrangör. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. 

För inresa i landet krävs att du har ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter din avresa från Kap Verde. Vid turistresor under 30 dagar behövs inget visum för inresa.

Alla utländska medborgare som vill resa till Kap Verde, oavsett ändamål och längd på vistelsen, måste registrera sin resa hos de kapverdiska myndigheterna minst 5 dagar innan avresa. Detta kan även göras av din researrangör eller resebyrå. Du registrerar din resa här: www.ease.gov.cv
I samband med registreringen ska du även betala en säkerhetsavgift för flygplatsen på 3 400 escudos (lokal valuta). Mer information hittar du här.

Kontaktuppgifter till Kap Verdes ambassader i Europa:

Kap Verdes Honorärkonsulat i Stockholm:
Kapverdeskonsulatstockholm (webnode.se)
Skepparkroken 14, 181 66 Lidingö
Tel: +46 76 946 02 84. E-mail: konsulatkapverde.stockholm@gmail.com
Telefontid: 11.00-14:00
Konsulatet tar endast emot besökare efter överenskommelse per mejl eller telefon. 

Embassy of the Republic of Cape Verde Chancery: Schwindgasse 20 A-1040 Vienna Tel: +43 1 503 87 27 Fax: +43 1 503 87 29 E-mail: info@embcv.at

Embaixada de Cabo Verde Avenida do Restelo, 33 1449-025 Lisboa Tel.: +351 213 041 440 Fax: +351 213 041 466 E-mail: info@embcv.pt

Hälso- och sjukvård

Inför en resa till Kap Verde bör varje resenär kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer. I allmänhet är det rekommenderat att vaccinera sig mot bland annat hepatit A och B, tyfus samt tuberkulos. Risken för att bli smittad av zikaviruset och malaria vid myggbett är låg, men ska inte ignoreras.

De största sjukhusen ligger i Praia och Mindelo, med mindre sjukvårdsinrättningar sprida runt om i landet med varierande kvalitet. Tänk på att det kan vara svårt att ta sig mellan öarna. De flesta vårdgivare tar endast emot kontanter. Sjukvården är generellt begränsad och vissa mediciner är svåra att få tag på, eller inte tillgängliga överhuvudtaget. Allvarliga sjukdoms eller olycksfall bör behandlas i Europa, därför är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring innan du reser. Reseförsäkringen ska täcka både sjukvård och evakuering.

Vid sjukdom eller skada, ta direktkontakt med ditt försäkringsbolags alarmcentral, SOS-International, Europeiska ERV Alarm eller Gouda på följande nummer och hemsidor:

+45 70 10 50 50  SOS International

+46 770 456 920  Europeiska ERV Alarm 

+45 33 15 60 60 Gouda Alarm

Lokala lagar och sedvänjor

Besökare i Kap Verde rekommenderas att följa lokala lagar och sedvänjor. Svensk lag gäller bara i Sverige!

Tänk på att inte använda kamera, kikare eller liknande utrustning nära regeringsbyggnader eller vid militära mål. Innehav av narkotika är ett allvarligt brott i Kap Verde som kan leda till långa fängelsestraff och höga böter.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kap Verde är allmänt sett ett tryggt resmål med låg brottslighet. Antalet brott har dock stigit under de senaste åren, på grund av en svår ekonomisk situation och ökad social oro i landet. Var särskilt uppmärksam på ficktjuvar på stränder och i folksamlingar.

Försiktighet bör iakttas vid besök på barer och liknande ställen utanför hotellområden. Promenader på egen hand efter mörkrets inbrott bör göras med försiktighet eller undvikas helt. Det är säkrare att endast ta med sig en mindre mängd kontanter och något enstaka kreditkort, samt att inte bära med sig värdesaker som en full plånbok, pass, dyrbara klockor eller smycken. Använd hotellrummets kassaskåp när det är möjligt.

Trafiksäkerhet

Vägförhållandena kan variera i olika delar av landet men på öarna Santiago, Sal och São Vicente är många vägar asfalterade. På de övriga öarna är vissa vägar smala, krokiga, dåligt belysta och till mestadels kullerstensväg.

Under regnperioden är kullerstensvägar hala och leriga, och stenras kan förekomma vid sluttningar. Vägar och gator saknar ofta belysning och det kan vara farligt att köra på natten. Förare och fotgängare bör vara försiktiga, särskilt efter mörkrets inbrott.

I Praia är taxi och stadsbussar pålitliga och i god kvalitet. Tänk på att endast åka med taxichaufförer som har licens och registrerade taxibilar.

Resa i landet

Valutan i Kap Verde är kapverdisk escudo (CVE), som är bunden till euron (1€ = 110,265 CVE). De flesta kreditkort accepteras i bankomater och vid bankuttag. Kortbetalningar går att göra vid alla större butikskedjor, hotell och restauranger.  

Flygförbindelsen mellan öarna i landet, med undantag för ön Brava och Santo Antão, sker genom interna flygningar med TACV och Binter

Praia har tre huvudsakliga kollektivtrafikslag: taxi, stadsbussar och ”Intercity”-bussar. ”Intercity”-bussarna kan vara farliga på grund av bristande körbeteenden. Taxibilar som beställs på hotellen är i allmänhet pålitliga. I Praia är stadsbussar och taxibilar pålitliga, rena och i gott skick. Biluthyrning är generellt tillgängligt på öarna Santiago, Sal, Boa Vista och São Vicente. Tänk på att trafikkulturen skiljer sig från svenska förhållanden, fotgängare såväl som motortrafikanter bör därför iaktta försiktighet. Vägar kan vara i undermåligt skick.

Öarna Brava och Santo Antão är endast tillgängliga med båt. Ön Santo Antão har en daglig färjeförbindelse med S. Vicente. Öarna Santiago, Brava och Fogo har också anslutningar med "snabbfärja". Sjöförhållandena runt Kap Verde är ibland farliga. Ta lokala råd innan du reser med båt. Resor med båt till de södra öarna Fogo och Brava kan komma att ställas in.

Var försiktig om du ägnar dig åt vattensporter, simning, båtliv eller fiske. Tidvatten och strömmar runt öarna är mycket starka. Respektera varningsflaggorna och håll dig inom synhåll för livräddaren.

Stickkontakterna i Kap Verde är av typen C och F, därför behövs ingen särskild adapter för elektronik från Sverige. Strömstyrkan/spänningen är det samma som i Sverige, 230 V / 50 Hz.

Samtliga besökare rekommenderas att anmäla sig till ambassadens ”svensklista” via ett webbformulär, för att kunna bli kontaktad av UD eller ambassaden om det blir nödvändigt i en större krissituation, swedenabroad.com/svensklistan.

Försäkringsskydd

Vi uppmanar alla resande att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

Det är resenärens ansvar att i förväg teckna en försäkring som täcker hela vistelsen. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn, i annat fall kan en separat reseförsäkring köpas. Observera att en reseförsäkring i regel inte gäller om UD har utfärdat en reseavrådan gällande platsen för besöket.

Resenären kan själv behöva lägga ut en betalning för ett sjukhusbesök då vården ofta inte inleds förrän sjukhuset har fått en försäkran från försäkringsbolaget, alternativt en förhandsbetalning. Man ska ha en heltäckande reseförsäkring som inkluderar medicinsk evakuering och repatriering. Den som inte har en giltig försäkring kan själv tvingas betala sjukvårdskostnader och eventuell ambulanstransport/evakuering hem, vilket kan bli mycket kostsamt. Konsultera gärna med ditt försäkringsbolag om vilka deras partners är i Kap Verde och om de redan innan din avresa kan rekommendera att du kontaktar vissa sjukhus. Om du är i behov av akutvård kontakta ditt försäkringsbolag omgående.

Ska du hyra bil bör du noga undersöka vilka försäkringsvillkor som gäller, inklusive när det gäller självrisk och liknande.

Vid inställd eller försenad flygresa kan du läsa mer om vilka rättigheter man har som resenär på Hallå Konsuments hemsida

Övriga upplysningar

Sverige representeras på Kap Verde av ett honorärkonsulat i Praia. Konsulatet ligger på:
Estrada de Cidade Velha Zona Industrial Tira Chapéu  – Praia – C.P. 150 Tel: +238 262 75 55 E-post: consuladosuecia.praia@gmail.com

Konsulatet lyder under Sveriges ambassad i Lissabon som du når via telefon: +351 213 942 260blobid2.png och e-post: ambassaden.lissabon@gov.se

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024