Om du blir frihetsberövad utomlands kan svenska ambassaden hjälpa dig med att förmedla kontakt med dina anhöriga och hålla dem informerade om du vill det. UD eller ambassaden kan inte påverka ditt rättsliga ärende eller betala borgen. Det är inte självklart att du efter en eventuellt fällande dom får avtjäna ditt straff i Sverige.
Om du grips av polis utomlands misstänkt för att ha begått brott ska du få information om din rätt att ditt lands ambassad eller konsulat informeras om händelsen. Detta enligt Wienkonventionen som de flesta länder signerat. Ambassaden ska underrättas om din situation så snart som möjligt.
Ambassaden kan då söka kontakt med dig för att bland annat ta reda på om du vill att dina anhöriga i Sverige ska informeras om din situation. Om du inte vill det informerar UD vanligtvis inte dina anhöriga på grund av sekretess.
Om du vill kommer ambassaden att begära tillstånd att besöka dig.
Ambassaden kan också följa rättsprocessen och hålla dina anhöriga informerade. Ambassaden kan däremot inte lägga sig i den juridiska processen eller fungera som juridisk rådgivare.
Är du frihetsberövad och misstänkt för brott och behöver ett juridiskt ombud verkar ambassaden för att du ska få en offentlig försvarare.
Vill du hellre ha en privat försvarare kan ambassaden ge dig namnförslag på advokater som du kan anlita. Ambassaden lämnar ut denna lista utan rekommendation och tar inget ansvar för val av ombud och inte heller för de råd eller anvisningar ombudet lämnar. Enligt huvudregeln är det du själv, eller med hjälp av anhöriga, som står för denna kostnad.
Först när dom fallit och fastställts, kan det bli aktuellt att ta upp frågan om det är möjligt att få avtjäna straffet i Sverige. Det kräver att båda länderna godkänner det. Det är alltså ingen rättighet att som svensk få avtjäna sitt straff i Sverige. Läs mer: