• Svenska

Om utlandet Iran

Avrådan

Iran - avrådan

UD har den 23 juni 2022 beslutat att ändra avrådan för Iran. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Iran.

Avrådan gäller tills vidare.

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassaders reseinformation riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor till ett land står det längst upp på sidan. Om något som kan påverka svenska resenärer händer i landet publiceras det under Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande. 

Information från UD och Sveriges ambassad i Teheran finns tillgänglig på den här sidan och genom mobilappen Resklar. Om du aktiverar pushnotiser kan appen skicka meddelanden med uppdateringar. Alla resenärer uppmanas att anmäla sig till svensklistan för den period som de är i landet. 

Senast uppdaterad 28 okt 2024, 13.35

Aktuella händelser

UD avråder sedan den 23 juni 2022 från alla resor till Iran. Svenskar som trots UD:s avrådan väljer att besöka Iran bör i förväg göra sig medvetna om situationen i landet och aktivt följa nyheterna under hela vistelsen.

Spänningarna mellan Iran och Israel är fortsatt höga. Ambassaden uppmanar svenska resenärer att undvika att vistas i närheten av militära anläggningar eller politiskt eller symboliskt viktiga platser. Var uppmärksam på att fotografering av särskilda områden eller byggnader kan få allvarliga rättsliga konsekvenser. Vid ökad risk för militär konfrontation kan flyg ställas in med kort varsel och flygplatser kan stängas på obestämd tid. 

Säkerhetsläget i Iran kan förändras snabbt. Svenska resenärer bör undvika alla former av demonstrationer, manifestationer, polisansamlingar och större folksamlingar. Även utlänningar kan frihetsberövas och utsättas för våld om de befinner sig i närheten av oroligheter. 

Dubbelt medborgarskap
Dubbelt medborgarskap erkänns inte av Iran. Det innebär att personer med både svenskt och iranskt medborgarskap av iranska myndigheter betraktas som enbart iranska medborgare.

Ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd till svensk-iranier med dubbelt medborgarskap är ytterst begränsade. Om en person med både svenskt och iranskt medborgarskap frihetsberövas i Iran är det högst osannolikt att iranska myndigheter skulle informera ambassaden, och ambassaden skulle med största sannolikhet inte heller få besöka eller på annat sätt bistå den frihetsberövade personen.

Allmänna säkerhetsläget

Säkerhetsläget i Iran kan förändras snabbt. Svenska resenärer bör undvika alla former av demonstrationer, manifestationer, polisansamlingar och större folksamlingar. Även utlänningar kan frihetsberövas och utsättas för våld om de befinner sig i närheten av oroligheter. Ett upplevt samröre med vad Iran uppfattar som fientliga makter (särskilt Israel) eller regimkritiska personer i eller utanför landet kan leda till allvarliga rättsliga konsekvenser.

Det iranska rättsväsendet är inte oberoende och rättsprocesser är inte transparenta. Utländska resenärer kan godtyckligt frihetsberövas och åtalas utan tydliga skäl. Om en svensk medborgare frihetsberövas kan det ta tid innan ambassaden får kännedom om detta, även om personen enbart har svenskt medborgarskap. I mål som rör nationell säkerhet är det inte säkert att åtalade får ta del av gärningsbeskrivning eller åtalspunkter.

In- och utresebestämmelser

Visum till Iran
Resor till Iran kräver visering. Utlänningar som stannar i Iran längre än vad viseringen tillåter måste betala böter och kan hindras att lämna landet. Bötesbeloppen kan vara höga.

Sveriges ambassad i Teheran kan inte bistå med visering till i Iran. För ansökan och frågor om visering till Iran, kontakta Irans ambassad i Stockholm.

Särskilda bestämmelser
Resenärer med israeliska stämplar i passet nekas inresa i Iran.

Personer med dubbelt medborgarskap måste enligt iransk lag resa in i och ut ur Iran med det iranska passet.

Journalistvisum
För att bedriva journalistiskt arbete i Iran behövs en särskild visering. Utländska journalister som arbetar i Iran utan giltigt journalistvisum kan gripas och kvarhållas. Kontakta Irans ambassad i Stockholm för frågor om journalistvisum.

Teherans internationella flygplats
Nästan all internationell flygtrafik till och från Teheran utgår från Imam Khomeini International Airport (IKA). För internationella flighter från Iran rekommenderas incheckning minst två timmar före avgång. Det enklaste sättet att resa mellan staden och flygplatsen är med bil. Det går att hitta taxi på flygplatsen, men det kan vara enklare att boka en bil i förväg. Fotografering är förbjuden på och i anslutning till flygplatsen.

In- och utförsel av varor
Alkoholhaltiga drycker och narkotika är absolut förbjudet att föra in i landet. Införsel och handel med narkotika kan medföra dödsstraff. Nyttjande och försäljning av alkohol kan medföra hårda straff. Varor som kan uppfattas som kulturellt känsliga beslagtas med största sannolikhet av polisen. Det finns särskilda restriktioner på utförsel av mattor.

Betalningar och valuta
På grund av sanktioner är det inte möjligt att använda internationella betalkort (Visa, Mastercard med flera) i Iran, och det är för tillfället inte möjligt att föra över medel till eller från landet genom det internationella banksystemet. Resenärer till Iran bör därför medföra tillräckligt med kontanter i växlingsbar valuta (USD eller EUR) för hela den planerade resan. För information om regler för in- och utförsel av valuta kontakta Irans ambassad i Stockholm.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Den personliga säkerheten i Teheran är god. Våldsbrott mot utländska resenärer är mycket sällsynta, men fickstölder och väskryckningar förekommer. Var särskilt uppmärksam på att motorcyklister kan försöka rycka väskor eller mobiltelefoner ur handen på den som står eller går nära gatan.

Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter kan utbryta med kort varsel. Undvik folksamlingar och försök inte fotografera demonstrationer. Även utlänningar kan frihetsberövas och utsättas för våld om de befinner sig i närheten av oroligheter. Särskild försiktighet bör iakttas vid politiskt känsliga årsdagar och inför på förhand annonserade manifestationer.

Den största risken för personlig säkerhet vid en kort vistelse i Iran, både i och utanför huvudstaden, är den ofta kaotiska trafiken. Gångtrafikanter förväntas anpassa sig efter biltrafiken och företräde för gående lämnas i regel inte ens vid markerade övergångsställen.

Försäkringsskydd
Alla resenärer uppmanas att teckna en reseförsäkring som gäller för hela vistelsen i Iran. Om du råkar ut för en olycka under resan ska du i första hand kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral, till exempel SOS International. Det står på ditt försäkringsbrev vilken larmcentral ditt försäkringsbolag använder.

Eftersom UD avråder från resor till Iran gäller din hemförsäkring troligen inte. Du bör därför teckna en särskild reseförsäkring för resan.

Om du förlorar ditt pass
Ambassaden kan utfärda nya svenska pass, även provisoriska pass som kan utfärdas samma dag som ansökan. Kontakta alltid ambassaden i förväg inför en passansökan. Mer information finns på sidan om konsulär service.

Lagar och sedvänjor

Rättsväsendet
Islamsk sharialag är grunden för Irans rättssystem. Mål som rör nationell säkerhet, narkotika och viss ekonomisk brottslighet handläggs i särskilda revolutionsdomstolar. Rätten till försvarsadvokat är ofta inskränkt i revolutionsdomstolarna.

Förbud mot fotografering
Det är i Iran olagligt att fotografera platser som ses som känsliga. Detta inkluderar framför allt militära och polisiära installationer, men exempelvis också vissa industrier och kontorsbyggnader. Det är inte alltid tydligt vilka platser som omfattas och de är inte alltid markerade på kartor. Det har hänt att utländska resenärer frihetsberövats under kortare eller längre tid för att de fotograferat en särskild plats. Även att fotografera till exempel en folksamling eller en politiskt känslig persons grav kan ses som förberedelse till spioneri eller uppvigling. All användning av drönare oavsett storlek är förbjuden.

Beslagtagna pass för personer med dubbelt medborgarskap
Svensk-iranier med dubbelt medborgarskap kan riskera att få sitt svenska eller iranska pass (eller båda) beslagtaget av myndigheterna vid in- eller utresa eller under vistelsens gång. Ambassaden kan vid behov utfärda ett nytt svenskt pass, men det betyder inte nödvändigtvis möjlighet till utresa eftersom iranska medborgare enligt lag måste resa in i och ut ur Iran med iranskt pass. Om du har dubbelt medborgarskap och ditt iranska pass beslagtas av myndigheterna kommer du sannolikt inte att kunna lämna Iran.

Värnplikt för män med dubbelt medborgarskap
Den iranska värnpliktsåldern (endast för män) är 18–34 år, under vilken två års värnplikt i regel behöver fullgöras. Detta gäller också personer med dubbelt medborgarskap, som från 17 års ålder kan komma att nekas utresa ur Iran baserat på att de inte har fullgjort värnplikt. Irans ambassad i Stockholm bör kunna ge mer information om detta.

Kvinnor gifta med iranska män
Enligt iransk lag överförs iranskt medborgarskap automatiskt till kvinna som ingår äktenskap med iransk man. En kvinna som är gift med en iransk man men anser sig själv vara enbart svensk medborgare kan alltså i Iran betraktas som enbart iransk medborgare, detta gäller även personer som inte har iransk bakgrund och även om äktenskapet ingicks utanför Iran.

Kvinnor och barn med dubbelt medborgarskap
Iransk-svenska kvinnor gifta med iransk-svenska eller iranska män behöver makens medgivande för att förnya sitt iranska pass. Iransk-svenska kvinnor bör också vara medvetna om att maken enligt iransk lag har rätt att belägga fru och barn med utreseförbud från Iran. Svensk skilsmässa är inte giltig i Iran.

Diskutera alltid eventuella ärenden om giftermål, skilsmässa, vårdnad om barn (Iran har till exempel inte skrivit under Haagkonventionen) och liknande med en iransk advokat före avresa. Svenska ambassadens möjligheter att bistå i dessa ärenden är i det närmaste obefintliga.

Mehrie (hemgift)
Enligt iransk lagstiftning upprättas ofta ett avtal om mehrie i samband med att äktenskap ingås. Mehrie är en slags hemgift som maken måste betala till hustrun på begäran. Hustrun har rätt att kräva utbetalning från maken när som helst (både under äktenskapet och vid eventuell skilsmässa) och har rätt att få saken prövad av domstol. Om domstolen dömer till hustruns fördel kan det innebära att delar av makens tillgångar konfiskeras. Hustrun har också rätt att begära att maken beläggs med utreseförbud tills dess att mehrie är betald.

Klädsel
Iran är ett shiamuslimskt land där sharialag tillämpas. Kvinnor måste täcka håret och bära kläder som inte avslöjar kroppens former, till exempel med en knälång kappa och långbyxor. Kvinnor behöver inte bära svart även om många iranska kvinnor, särskilt utanför huvudstaden, gör det. I moskéer och basarer bör man vara extra noga med att klä sig konservativt. Även män bör klä sig täckande och till exempel inte bära kortbyxor eller linne på allmän plats.

Relationer
All typ av fysisk kontakt och ömhetsbetygelser mellan man och kvinna bör undvikas på allmän plats. Sexuella relationer mellan män och kvinnor som inte är gifta med varandra, liksom otrohet och homosexuella handlingar, är olagliga och kan medföra dödsstraff.

Man och kvinna som inte är äkta makar tillåts inte sova i samma hotellrum. Vigselbevis bör kunna uppvisas.

Ramadan
Under fastemånaden ramadan bör man undvika att äta, dricka och röka på allmän plats från soluppgång till solnedgång. Restauranger och caféer håller i regel stängt dagtid under ramadan.

Naturkatastrofer

Risken för jordskalv är hög. Det är omöjligt att förutse konsekvenserna av en större jordbävning, men läget kan snabbt befaras bli kaotiskt med avbrott i el- och vattenförsörjningen, omfattande trafikstörningar och avbrott i telekommunikationerna. Omedelbart efter en jordbävning kommer resenärer med stor sannolikhet att behöva klara sig på samma villkor som den övriga befolkningen.

I händelse av en naturkatastrof bör du följa instruktioner från de lokala myndigheterna. Efter en naturkatastrof där det kan bli fråga om huruvida utländska resenärer drabbats kommer UD och ambassaden att få samtal både från svenska resenärer i landet och från anhöriga. I en sådan situation uppmanas svenska medborgare i landet att om möjligt själva informera sina anhöriga i Sverige om att de är oskadda.

Sjukvård

Sjukvård inklusive tandvård anses vara bra i Iran, men kan bli dyr. Kontrollera inför resan att din reseförsäkring är giltig i Iran eller att ett giltigt sjukvårdsskydd ingår i din hemförsäkring. Ambassaden betalar inte dina sjukvårdsutgifter i Iran, vare sig det gäller akut eller planerad vård.

Eftersom UD avråder från resor till Iran gäller din hemförsäkring troligen inte. Du bör därför teckna en särskild reseförsäkring för resan.

Terrorism

Terrorattacker mot helgedomar som turister eller pilgrimer besöker har inträffat, senast 2023 i Shiraz. Det har förekommit terrorattacker mot parader och andra sammankomster med militär koppling. I januari 2024 genomförde religiösa extremister en bombattack mot en minnesceremoni i Kerman, med ett 90-tal döda.

Svenska resenärer bör vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om vilka hot och risker som finns i landet. Följ alltid de lokala myndigheternas instruktioner i säkerhetsfrågor.

Trafiksäkerhet

Trafikolyckor är vanliga. Taxibilarna och de bilar som kan beställas genom mobilappen Snapp är dåligt underhållna och saknar oftast säkerhetsbälten.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer