• Svenska

Om utlandet Guatemala

Frågor och svar om pass och ID-kort

Nationella identitetskort utfärdas till svenska medborgare och kan, förutom identitetshandling, användas i stället för pass vid resor inom Schengen och EU.

Var kan jag ansöka om pass? Du kan ansöka om eller förnya om pass/id-kort på ambassaden i Guatemala, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige.    

  • Vid besök i Sverige Billigast är att ansöka under ett besök i Sverige. Du kan vända dig till vilken passmyndighet som helst.  Normalt kan du få det färdiga passet eller id-kortet efter en vecka. Det är också möjligt att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat, men då tar det längre tid och en utlämningsavgift tillkommer. Det är nödvändigt att i förväg ta kontakt med det passkontor i Sverige där du avser ansöka om pass för att få besked om vilka dokument som krävs för att styrka identitet och svenskt medborgarskap. Information om öppettider med mera finns på Polisens  webbplats.

  • På svensk utlandsmyndighet Ansökan kan också ske på de flesta svenska utlandsmyndigheter. Här hittar du information om avgifter. Att få den färdiga  resehandlingen tar mellan en till tre veckor, eftersom passen tillverkas i  Sverige och sänds med kurirpost. Resehandlingen kan hämtas på en valfri passmyndighet antingen i Sverige eller utomlands.

  • Honorärkonsulaten
    Honorärkonsulaten är inte längre passmyndigheter. Detta innebär att de inte kan ta emot ansökningar om vanliga pass och nationellt id-kort, men däremot kan du lämna in din ansökan om provisoriskt pass till våra honorärkonsulat. De kan även lämna ut färdiga pass och nationellt id-kort.

Hur ansöker jag om svenskt pass?
Olika regler och krav gäller för olika passkunder. Innan du ansöker bör du noggrant läsa igenom instruktionerna för passansökan. Tänk på att regler ändras, kontrollera därför alltid på ambassadens alternativt polisens webbplats vad som gäller. Här finns mer information: Pass utomlands - Sweden Abroad

Prövning av svenskt medborgarskap?
Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, men det är oklart för passmyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska passmyndigheten utreda detta. För mer information om svenskt medborgarskap, se Migrationsverkets webbsida.

Hur lång tid tar det att få mitt nya svenska pass?
Passen levereras från Sverige varannan vecka. Ett ordinarie pass dröjer vanligtvis 3-4 veckor att komma till ambassaden i Guatemala. Notera att om sökande har vilande samordningsnummer så gäller utökade handläggningstider.   Provisoriska pass kan däremot utfärdas omedelbart på ambassaden, men vid konsulaten dröjer provisoriska pass något längre då konsulaten måste skicka handlingarna till ambassaden för beslut och ambassaden skickar sedan tillbaka passet till konsulatet. Det är sökanden som betalar för dessa försändelser. 

Hur mycket kostar ett nytt svenskt pass?
Den nuvarande passavgiften finner du under  prislistan liksom information om hur du betalar. 

Vad är giltighetstiden för mitt nya pass eller id-kort?

  • Pass och nationellt id-kort gäller i fem år.
  • Pass för barn under 12 år gäller i tre år.
  • Nationellt id-kort för barn under 12 år gäller i fem år.
  • Provisoriskt pass utfärdas för en enkelresa, vanligen till Sverige, och gäller för den tid och giltighetsområde sökande har behov för. Detta ska kunna styrkas vid ansökningstillfället.

I följande fall ska passet ges en kortare giltighetstid: Pass för sökande under 22 år som (1) är född utomlands, (2) aldrig har varit bosatt i Sverige, och (3) inte heller har varit i Sverige under förhållanden som tyder på samhörighet med landet får inte ges längre giltighetstid än till dagen före den dag då den sökande fyller 22 år.

Andra länders krav på passets giltighetstid
Många länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter hemresan, sex månader är inte ovanligt, och detta gäller också för inresa till Guatemala. Kontakta landets ambassad eller din researrangör mer information. Observera att olika krav kan gälla i transitlandet och i landet som är din slutdestination.

Antalet pass du kan kvittera ut
Du beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod. När du ansöker om ditt fjärde pass inom samma period beviljas inte din ansökan, om du inte kan visa att du har särskilda skäl för att ytterligare pass ska utfärdas.

Biometriska pass
Svenska passhandlingar är biometriska och uppfyller de krav som finns i EU-förordningen om säkerhet och biometri i pass. Detta innebär att resehandlingarna är försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter, passfoto och fingeravtryck. Fingeravtryck kommer införas även för id-kort fr.o.m. 2 augusti 2021. Barn under sex år och personer som av fysiska skäl inte kan lämna fingeravtryck undantas från kravet att lämna fingeravtryck.

Vad händer med min ansökan efter att jag lämnar in den? Din ansökan skickas elektroniskt till Sverige där det ordinarie passet trycks. Det nya passet sänds därefter till ambassaden och eventuellt vidare till det konsulat som du har angett i din ansökan.

Var kan jag hämta ut mitt pass?
Oavsett var du söker så går det att hämta ut passet på valfri svensk myndighet, t.ex på en passmyndighet i Sverige, samt svensk ambassad eller svenskt konsulat i utlandet. Ifall du väljer att hämta ut passet på en annan myndighet än där du ansökte om passet, tillkommer en utlämningsavgift i lokal valuta motsvarande 200 SEK som betalas i samband med att passet hämtas ut. Portoavgift tillkommer ifall passet ska skickas vidare till ett svenskt konsulat i regionen.

Hur kan jag hämta ut mitt pass på ambassaden?
Sökande måste själv hämta ut sitt pass, med undantag för minderåriga, då det räcker att en vårdnadshavare gör det. Fullmakt gäller ej. För att hämta ut ett nytt pass, så måste det gamla passet uppvisas och makuleras ifall det finns ett tidigare pass. Ifall tidigare pass har förkommit, så uppvisas polisanmälan. 

Får jag tillbaka mitt gamla pass?
Ja. Det gamla passet lämnas tillbaka makulerat, men vi gör inte hål i ett giltigt visum som sitter kvar i passet. 

Vad gör jag om mitt pass är borttappat?
Om ditt pass är förkommet erfordras följande:

  • Lokal polisanmälan och polisanmälan i Sverige
  • Personbevis
  • Körkort eller annan giltig legitimation med foto.

Mitt pass har gått ut och jag behöver resa så fort som möjligt. Vad gör jag?
Du har möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass


Går det att förlänga giltighetstiden för mitt nuvarande pass?
Nej, det går inte att förlänga giltighetstiden för ett pass.

Är det möjligt att få ett extrapass?
Extrapass får utfärdas -  i undantagsfall - för en passinnehavare som för sitt arbete eller av något annat skäl behöver mer än ett giltigt pass. Det fordras ett brev från arbetsgivaren för att bevisa att detta är nödvändigt. Anvisningar och avgift är samma som för vanligt pass. Extrapasset är bundet till det ordinarie passet och får samma sista giltighetsdag.

Kan jag ansöka om namnändring samtidigt som jag ansöker om ett nytt pass?
Nej, en namnändring kan inte lämnas in i samband med en passansökan. Du bör kontakta Skatteverket för att ansöka om namnändring innan du ansöker om pass.

Måste båda föräldrarna lämna sitt medgivande till ett barns passansökan?
Ja, båda vårdnadshavarna ska lämna sina medgivanden.


Vad är ett nationellt id-kort?

  • Av kortet framgår att du är svensk medborgare. Det har en giltighetstid på fem år och är utfärdat på svenska och engelska.
  • Med det nationella id-kortet kan du sedan 1 juli 2015 resa inom hela EU.
  • Id-kortet kan du även använda som identitetshandling i Sverige.
  • Du ansöker om id-kortet på samma sätt som när du ansöker om ett vanligt pass. Id-kortet innehåller inte fingeravtryck.
  • Avgift för ID-kortet, motsvarar SEK 1 600 i lokal valuta.

Från 2 augusti 2021 börjar en kortare giltighetstid än fem år gälla i följande fall:

  • När sökanden inte har fyllt tolv år. Kortet ska då vara giltigt i tre år.
  • När sökanden av fysiska skäl är tillfälligt förhindrad att lämna fingeravtryck. Kortet ska då vara giltigt i högst ett år.
  • När sökanden kan antas att komma att förlora eller befrias från sitt svenska medborgarskap. Kortet ska då, på samma sätt som idag, vara giltigt endast till den tidpunkt då medborgarskapet beräknas upphöra.

För mer information läs här.

Senast uppdaterad 28 feb 2023, 12.59