• Svenska

Om utlandet Estland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 12 nov 2024, 13.35

Aktuella händelser

-

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Estland är gott. Resenärer bör dock se upp för ficktjuvar, särskilt i områden som frekventeras av turister. Att röra sig utomhus i Tallinn i berusat tillstånd ökar risken för att utsättas för brott. Det rekommenderas även att man använder taxibilar som hör till etablerade bolag.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. 

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Risken för terrorattentat i Estland bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism:

Information från Regeringskansliet: Terrorism och hot utomlands

Estniska säkerhetspolisen KAPO

Naturförhållanden och katastrofer

Naturförhållandena i Estland avviker inte nämnvärt från de nordiska.

Det finns fästingar i hela landet. På grund av detta bör man använda kläder med långa ärmar och ben när man rör sig i naturen.

Väderinformation: Vädertjänsten

In- och utresebestämmelser

Vid resa inom Schengenområdet måste du kunna styrka ditt medborgarskap. Ta därför med pass eller nationellt ID-kort (OBS! Körkort och annan legitimation gäller inte för detta).

En del resebolag kräver också att få se pass/nationellt ID-kort vid incheckning.

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Estlands ambassad i Sverige

Hälso- och sjukvård

I Sverige bosatta personer får vid plötsliga sjukdomsfall samma sjukvårdsservice inom Estlands allmänna hälsovårdssystem som Estlands befolkning. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör  det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks dock inte av kortet. 

Det finns många fall av HIV i Estland, och det är därför klokt att undvika tillfälligt och oskyddat sexuellt umgänge.

Lokala lagar och sedvänjor

Estlands officiella hemsida för turistinformation, på svenska: Visit Estonia

Estniska institutets publikationer ger en översikt över landets historia och sedvänjor i lättillgänglig form (pdf eller trycksak som kan beställas): Trycksaker om Estland

Kriminalitet och personlig säkerhet

Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar och i lokaltrafiken. Väsk- och fickstölder förekommer. Ditt pass är ett värdefullt dokument. Förvara det på ett säkert sätt.

Bilar har stulits framför allt på parkeringarna vid köpcentra som frekventeras av turister, men även på gator och övriga obevakade parkeringsplatser. En låsbar rattstång försvårar bilstölder. Särskilt nödvändig är den om bilen inte är utrustad med stöldskyddssystem. Värdeföremål, pass, registerutdrag eller kreditkort bör inte lämnas i bilen.

Polisen i Estland

Trafiksäkerhet

I städerna bör såväl fotgängare som bilister se upp för bilar som kör fort eller mot rött ljus. På landsvägarna bör man inte köra i kapp med andra bilister. Vägnätet är bra och täckande, men vägarna är ofta i sämre skick än vägarna i Sverige. Särskilt i tjällossningstider är vägarna gropiga.

Estniska myndigheter kräver att registreringsbevis i original uppvisas vid poliskontroll. Bevis i original behövs för alla typer av registrerade fordon, t ex släp och motorcyklar.

OBS! Enligt trafiklagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 är alla fotgängare, även i tätorter, vid dålig sikt eller mörker skyldiga att bära reflexbricka eller annan ljuskälla.

Estniska polisens trafikinformation:
Vad göra vid trafikolycka
Hastighetskameror

Tips om bilresor i Estland:
Motormännen

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

I Tallinn får man oftast service på engelska. Även ryska talas allmänt. På övriga platser i Estland, särskilt i söder och på öarna, talas ofta enbart estniska, även om personal inom rese- och restaurangbranschen som regel talar engelska.

Möjligheterna att betala med kort och att ta ut pengar i automater är bra. Ta med extra kontanter om du vill handla på marknader och på landsbygden. 

Läs mer om sevärdheter och evenemang eller boka en guide i Estland:

Visit Estonia

Visit Tallinn

Guide i Tallinn

Culture.ee

I sista hand är det alltid resenären själv som ansvarar för sin egen säkerhet. I nödfall är det de lokala myndigheterna som i första hand ansvarar för att hjälpa den nödställda, och endast i exceptionella fall bistår Sveriges ambassad i Tallinn i enlighet med lagen om konsulära tjänster.

Lokala nyhetskällor på engelska:

Tidningen Postimees

Estonian Public Broadcasting

The Baltic Times 

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer