Sveriges ambassad i Köpenhamn förrättar inte vigslar. Innan man gifter sig behöver man i Sverige, och de flesta andra länder, göra en hindersprövning.
Hos vilken myndighet man ska ansöka om hindersprövning beror på om man ska gifta sig inför dansk eller svensk vigselförrättare i Danmark, om man är bosatt (folkbokförd) i Danmark eller i Sverige eller om man planerar gifta sig i Sverige alternativt i annat land än Sverige och Danmark. Ansökningsblanketter och dokument kan också skilja sig åt.
Vi rekommenderar att ni i god tid innan er vigsel kontaktar aktuell vigselförrättare för att få besked om vilka dokument som krävs.
Om du ska gifta dig i tredje land (ej Danmark eller Sverige) kan du hos ambassaden ansöka om Äktenskapscertifikat.
Nedan finner du vanliga frågor med svar gällande vigsel i Danmark, Sverige eller annat land för svensk medborgare:
Nej det kan man inte. På regeringens webbplats kan du hitta information om vilka svenska ambassader som har vigselrätt.
Inför en vigsel kräver svensk myndighet att hindersprövning har gjorts. Hindersprövning innebär att en kontroll görs, och dokumenteras, om att inga hinder föreligger för två personer att ingå äktenskap. Utländsk myndighet där vigsel ska förrättas brukar ställa krav på motsvarande dokumentation. Kontrollera alltid med vigselförrättaren och/eller ansvarig myndighet i landet där vigseln ska äga rum.
Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:
• Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
• Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
• Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.
Ovannämnda hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.
Hindersprövningen är giltig i fyra månader.
För svensk medborgare, folkbokförd i Danmark, som önskar gifta sig i Danmark gäller danska regler d.v.s. samma som för dansk medborgare. Man börjar med att fylla i en ”ægteskabserklæring” för att få en godkänd prøvelseattest. Information om dokument och förberedelser inför vigseln finns på borger.dk / Når I vil giftes
Vigsel kan ske
- inför svensk präst vid Svenska kyrkan i Köpenhamn .
Minst en av er ska vara medlem i Svenska Kyrkan.
- inför svensk präst vid Svenska sjömanskyrkan Skagen
- inför dansk borgerlig vigselförrättare (t ex Rådhuset i Köpenhamn).
Man vänder sig till borgerservicecentret i den danska kommun man tillhör. Se borger.dk
- inför dansk präst i Danska kyrkan. Kontakta prästen i den kyrka där ni vill gifta er. Se information på borger.dk under rubriken ”Hvordan bliver vi gift i folkekirken?”.
KOM IHÅG! Par som inte är bosatta i Sverige ska meddela Skatteverket i Sverige att ni har ingått äktenskap. Vigseln blir bara registrerad i Danmark.
Inför svensk vigselförrättare:
Från Skatteverket i Sverige:
1. Intyg om hindersprövning + Intyg om vigselintyg
2. Personbevis - ”Utdrag om folkbokföringsuppgifter” uppvisande födelsehemort,
civilstånd samt namn som ogift. De danska myndigheterna kräver personbevis.
Inför dansk vigselförrättare:
Ni måste själva ta kontakt med aktuell vigselförrättare för information om vad som krävs för att ni ska få gifta er.
Hindersprövning görs av Skatteverket eller av dansk myndighet.
På Skatteverkets webbplats finns information om hindersprövning inför vigsel i Sverige.
På Borgerservice webbplats finns information om prøvelseattest gjord av dansk myndighet.
Om ni har gjort en hindersprövning i ett annat nordiskt land gäller den även om ni gifter er i Sverige. Detta gäller oavsett vilka medborgarskap ni har. Ni behöver inte göra någon ny hindersprövning i Sverige utan kan lämna beviset om hindersprövning från det andra nordiska landet direkt till vigselförrättaren. Kontrollera i god tid med vigselförrättaren att ni har alla nödvändiga dokument. På samma sätt gäller en hindersprövning från Sverige även i de andra nordiska länderna.
Svensk medborgare folkbokförd i Danmark som ska gifta sig inför utländsk myndighet i ett land utanför Sverige/Danmark kan behöva ett äktenskapscertifikat.
Äktenskapscertifikat:
- kan ställas ut på svenska eller engelska av ambassaden. Kontrollera med vigselförrättaren vad som krävs.
- den utländska myndigheten ställer ibland krav på personbevis på engelska med stämpel. Sådant beställs från Skatteverket och heter ”Utdrag om folkbokföringsuppgifter”. När personbeviset beställs välj engelska och med stämpel. Ambassaden stämplar inte personbevis.
Läs mer om vanliga önskemål från utländsk myndighet på Skatteverket hemsida och beställ personbevis här.
Fyll i ansökningsblanketten - Äktenskapscertifikat, Ansökan och försäkran (SKV 7881) - och sänd/lämna in den på ambassaden i Köpenhamn tillsammans med:
Äktenskapscertifikatet är giltigt i 4 månader.
Byta efternamn som gifta? Läs mer på Skatteverkets webbplats där de ger råd om namnbyte i samband med vigsel. Se särskilt ”Tänk på det här inför bröllopsresan” samt ev. passbyte.
Du ansvarar för att sända in information till Skatteverket om att du är gift och med vem. Skicka in en vidimerad kopia på vigselhandlingen till Skatteverket. Om du har gift dig med en person som aldrig varit folkbokförd i Sverige är det bra om du även bifogar en vidimerad kopia av din makas eller makes pass. Det kan du göra genom att skicka in ett brev eller besöka ett servicekontor.
Ni behöver lämna uppgift om:
Det är bra om ni bifogar en kopia av ett intyg om att ni är gifta. Det är också bra om ni skickar med kopior av era pass eller identitetshandlingar. Om det är något som saknas kommer Skatteverket att kontakta er.
Skicka uppgifterna till:
Skatteverket
Folkbokföringen
205 30 Malmö
Skatteverket kommer pröva om det utländska äktenskapet gäller i Sverige. När Skatteverket har fattat beslut kommer ni att få information om det.