Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till provinserna Nord- och Sydkivu (undantaget provinshuvudstaden Bukavu i Sydkivu), Ituri, Tanganyika, Kasaï, Kasaï Central, Maniema och Haut Uélé samt till gränsområdena upp till ett avstånd om 50 kilometer från gränsen mot Sydsudan och Centralafrikanska republiken.
Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Demokratiska republiken Kongo.
Avrådan gäller tills vidare.
Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Det pågår sedan tidigare väpnade sammandrabbningar i provinsen Nordkivu, särskilt i områdena nord och nordväst om och i närheten av provinshuvudstaden Goma.
Utvecklingen är svår att förutse men det kan inte uteslutas att Goma och städer i närheten kan komma att påverkas av striderna som intensifierats under senaste dagarna och involverar bland annat Sake (24 km väst om Goma).
Svenskar i området uppmanas att vara extra uppmärksamma på nyhetsrapporteringen, följa lokala myndigheters råd och anvisningar, iaktta försiktighet vid förflyttningar, samt undvika större folksamlingar.
Ambassaden i Kinshasa följer händelseutvecklingen noga och uppdaterar reseinformationen löpande. Ta del av reseinformation och råd på Sweden Abroad och i appen UD Resklar och aktivera notiser för Demokratiska republiken Kongo.
Svenskar uppmanas även att registrera sig på svensklistan.
Vid en konsulär nödsituation finns UD:s konsulära nödjour tillgänglig dygnet runt och nås på +46 8 405 5005 eller ud-jouren@gov.se
Den 14 augusti 2024 utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox. I D.R. Kongo ökar antalet fall. Ambassaden följer utvecklingen.
Svenskar som befinner sig landet uppmanas att iaktta försiktighet samt att hålla sig uppdaterade om situationen genom att ta del av information från lokala myndigheter.
Mer information, inklusive rekommendationer till resenärer, finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.
För svenska medborgare krävs visum och intyg på vaccination mot gula febern för inresa till DRK. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter det datum du förväntar dig att lämna DRK.
Visum utfärdas av DRK:s ambassad i Stockholm Hemsida: https://www.ambardcstockholm.com/acceuil.
Vid utresa med flyg från DRK ska flygplatsskatt ("Go-Pass") om 50 USD och lokal statistikskatt ("Taxe statistique") om 5 USD erläggas.
DRK erkänner inte dubbelt medborgarskap. Läs mer om vad detta kan innebära på UD:s hemsida under rubriken Dubbelt medborgarskap: för- och nackdelar
Alla Covid 19-relaterade restriktioner och bestämmelser vid in- och utresa till DRK är hävda sen mitten av juli 2023.
Det pågår sedan tidigare väpnade sammandrabbningar i provinsen Nordkivu, särskilt i områdena nord och nordväst om och i närheten av provinshuvudstaden Goma. Utvecklingen är svår att förutse men det kan inte uteslutas att Goma och städer i närheten kan komma att påverkas av striderna.
Svenska och övriga nordiska medborgare i området uppmanas därför att vara extra uppmärksamma på nyhetsrapporteringen, iaktta försiktighet vid förflyttningar, undvika större folksamlingar samt undersöka och bereda möjlighet att med kort varsel lämna staden Goma och dess närområde.
Utrikesdepartementet avråder därtill från alla resor till provinserna Nord- och Sydkivu (förutom provinshuvudstäderna Goma, i Nordkivu, och Bukavu, i Sydkivu), Ituri, Tanganyika, Kasaï, Kasaï Central, Maniema och Haut Uélé samt till gränsområdena upp till ett avstånd om 50 kilometer från gränsen mot Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 13 oktober 2006, uppdaterades senast 21 juli 2017. Avrådan gäller tills vidare.
Resenären bör förvissa sig om att ha en reseförsäkring före avresa, exempelvis genom att kontrollera att en reseförsäkring ingår i hemförsäkringen eller genom att skaffa sig en reseförsäkring på annat sätt.
En reseförsäkring ersätter vanligen kostnader för akut sjukvård utomlands.
Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Mer om terrorism och turism på regeringens webbplats.
Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra.
Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom UD:s reseråd enligt ovan.
Standarden på vägarna är oftast dålig. Att resa med taxi och buss är förenat med risker förutom vanligen med den transport- och taxiservice som erbjuds av de större hotellen i Kinshasa.
Bildörrar bör hållas låsta och fönster uppvevade.
Poliskontroller förekommer ofta och det är vanligt att polisen stoppar bilister och begär betalning för påstådda förseelser i trafiken.
Resedokument och identitetshandlingar liksom kopior av dessa dokument bör alltid medföras. Inta en försiktig attityd under säkerhetskontroller. Om du är osäker vid en kontroll, be om yrkeskortet för de poliser som utför kontrollerna och kontrollera att fotografiet överensstämmer med dess innehavare. Överväg eventuellt att erbjuda att utföra kontrollen på den närmaste polisstation.
I händelse av en fordonsolycka, ta dig omedelbart till närmaste polisstation för att göra en anmälan. Att stanna kvar på olycksplatsen kan innebära en risk. Medicinsk hjälp vid en olycka är ofta begränsad.
Demonstrationer i Kinshasa och på andra platser bör undvikas.
Försiktighet rekommenderas vid förflyttningar efter mörkrets inbrott. Undvik att färdas ensam i bil och överväg noga att gå till fots.
Var uppmärksam på falska poliser och agera bestämt om du hamnar i en situation där du uppmanas följa med i en bil. Vid rånsituationer kan det vara klokt att avstå från värdesaker och skyndsamt avlägsna sig från platsen.
Säkra transportarrangemang till och från den internationella flygplatsen N’Djili i Kinshasa bör ordnas före ankomst och i god tid före avresa.
Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox. I D.R. Kongo ökar antalet fall. Ambassaden följer utvecklingen.
Svenskar som befinner sig landet uppmanas att iaktta försiktighet samt att hålla sig uppdaterade om situationen genom att ta del av information från lokala myndigheter.
Mer information, inklusive rekommendationer till resenärer, finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.
DRK har upplevt flera utbrott av Ebolasmitta sedan 1976 och även under senare år. För aktuella och tidigare Ebolautbrott, besök WHO:s hemsida. Ytterligare information finns i Folkhälsomyndighetens utbrottsarkiv.
Mer om Ebola, inklusive smittspridning och förebyggande åtgärder, på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Malaria är vanligt förekommande och i vissa områden finns även kolera, mässling och tyfoidfeber. Det tropiska klimatet och bristfälliga sanitära förhållanden ökar risken för epidemier.
Resenärer till DRK bör rådgöra med läkare i god tid före avresa och säkerställa att de har tillräckligt vaccinationsskydd.
Obligatoriskt för inresa är intyg för vaccination mot gula febern.
Sjukvården i DRK är generellt av låg standard, särskilt utanför Kinshasa. Exempelvis Centre Privé d'Urgence (CPU) i Kinshasa erbjuder akut- och intensivvård. Medlemskap och en avgift krävs. För kontaktinformation och detaljer, besök: http://cmk-cd.org/cpu_description.html
I allvarligare fall kan medicinsk evakuering till länder som Sydafrika eller Kenya vara nödvändigt. Kontrollera före avresa att din reseförsäkring täcker detta.
Nyiragongo-vulkanen, belägen utanför staden Goma i Nordkivu-provinsen, är aktiv och genomgår regelbundna utbrott. Det senaste större vulkanutbrottet inträffade 2021 efter nästan två decennier av relativ lugn. Vulkanens aktivitet utgör en påtaglig risk för de omkringliggande samhällena.
DRK är också utsatt för jordbävningar, senast i december 2017 med en magnitud på 4.5 på Richterskalan. Sådana jordbävningar kan utlösa vulkanutbrott i östra DRK, vilket ytterligare förstärker naturriskerna i området.
Man bör vara medveten om dessa naturförhållanden och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att minimera riskerna vid eventuella katastrofer.
Lokala myndigheters råd och varningar bör alltid beaktas för att säkerställa personlig säkerhet.
Fotografering bör undvikas på allmänna platser, i synnerhet i närheten av gränser, militära installationer och regeringsbyggnader. Journalister och fotografer måste ha tillstånd för att göra intervjuer eller fotografera.
Otillbörligt fotograferande kan i vissa fall leda till frihetsberövande.
Generellt rekommenderas att inte fotografera människor utan deras samtycke.
Svenska kronor kan ej växlas i Kinshasa.
USD, dock ej äldre årgångar av sedlarna, är huvudsaklig valuta vid penningtransaktioner.
Betalning med kreditkort fungerar i flertalet större restauranger, matbutiker och hotell. Det går att ta ut pengar i de bankomater som finns. Det går även att ta ut pengar med kreditkort på ett flertal banker.
I appen UD Resklar finns ambassadernas reseinformation för olika länder. Där finns också generella råd till dig som reser utomlands.
Appen använder platstjänster och pushnotiser som gör det enkelt för dig att hålla koll under din resa och snabbt kunna ta emot den senaste informationen om ditt resmål.
Du behöver själv aktivera notisfunktionen för att du ska kunna ta emot notiser.
Ingen data om dig eller din resa sparas. UD kan inte heller se var du befinner dig, men det blir enklare för dig att se var närmaste ambassad finns.
Mer om UD Resklar på regeringens webbplats
Uppgifterna kan vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa. De sparas under den tidsperiod du själv anger, dock max ett år. Planerar du en längre vistelse än ett år, krävs en årlig förnyelse. Du kan avanmäla dig själv när du vill.
Svenskar och övriga nordbor som vistas i DR Kongo uppmanas att skriva upp sig på Svensklistan
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands