Att anlita surrogatmödrar utomlands kan vara förknippat med både osäkerhet och risker. Personer som överväger att genomföra surrogatarrangemang bör vara medvetna om att det kan bli en utdragen och komplicerad process. Ambassaden råder att man informerar sig noga om landets aktuella lagstiftning om surrogatprocesser.
Ambassadens roll är primärt att bistå med barnets namnanmälan, ansökan om samordningsnummer samt att därefter utfärda provisoriskt eller ordinarie pass.
Ur ett svenskt perspektiv anses den födande kvinnan (surrogatmodern) vara mor till barn födda genom surrogatarrangemang, och därmed också barnets vårdnadshavare. Detta gäller även om befruktning skett med annat ägg än surrogatmoderns.
I surrogatarrangemang i utlandet är surrogatmodern i de flesta fall inte svensk medborgare. För att barnet ska förvärva svenskt medborgarskap vid födseln krävs då att barnets far är svensk medborgare. För att ett faderskap ska ses som fastställt och giltigt i Sverige måste det ha skett på ett sätt som är giltigt enligt svensk rätt. Läs mer om rättsligt fastställt faderskap längre ner på sidan.
Följande dokument krävs:
Alla handlingar ska vara i original.
Handläggningstiden för samordningsnummer är normalt 6–8 veckor.
När Skatteverket har fattat ett beslut om samordningsnummer för barnet kan du boka en tid för att ansöka om pass. Det är först vid detta tillfälle som barnet fotograferas och du betalar för passansökan.
Mer information i följande länk: Ansökan om pass för barn under 18 år - Sweden Abroad
Vänligen notera att innan ambassaden kan skicka in en ansökan om samordningsnummer till Skatteverket måste faderskapsfastställelsen ha skett på ett sätt som är giltigt enligt svensk rätt. Om det inte finns dokument som påvisar att faderskapet är fastställt och barnets svenska medborgarskap därmed inte är klarlagt kommer ansökan om samordningsnummer att avslås.
Ett faderskap som är fastställt i utlandet ska under vissa förutsättningar anses giltigt i Sverige. Det är lag (1985:367) om internationella faderskapsfrågor (IFL), särskilt 7 och 8 §§, som tillämpas när prövning görs om en utländsk faderskapsfastställelse är giltig i Sverige. Av lagen framgår att en faderskapsfastställelse gjord i utlandet som utgångspunkt är giltig i Sverige om den har skett genom ett avgörande av domstol eller bekräftelse.
I Colombia kan fadern bekräfta (declarante) faderskapet i samband med registering av barnets föddelse (registro civil de nacimineto).
Om det inte är möjligt att få faderskapet fastställt i utlandet på ett sätt som är giltigt i Sverige kan man i stället söka få en svensk faderskapsfastställelse. Det finns två instanser i Sverige dit man kan vända sig för att söka få en faderskapsfastställelse. Ett alternativ är att vända sig till socialnämnden i den kommun i Sverige där den tilltänkte fadern är bosatt. Ett annat alternativ är att vända sig till svensk tingsrätt för att initiera ett faderskapsärende. Observera att ambassaden inte kan garantera att någon av dessa instanser kan bistå, eftersom de är fristående myndigheter med egna regler och riktlinjer.
Ambassaden råder att säkerställa att man har en försäkring som täcker alla inblandade parter, vård på privat sjukhus vid ev komplikationer vid födsel (såväl barn som surrogatmamma) kan bli väldigt kostsamma.