Malaria förekommer framför allt i de norra delarna av Botswana. Södra Botswana (inkl Gaborone) berörs inte även om det under den varmare årstiden finns gott om mygg. Skall man således besöka Chobe, Maun, Okavango, etc. bör man ta malariaprofylax innan man reser in i områdena.
Botswana har en av världens högsta andelar av hiv/aids-smittade bland sin befolkning. Tillämpa därför ett beteendemönster som begränsar risken för HIV-smitta.
Om man beger sig ut i naturen till fots, alternativt campar, skall man vara medveten om att det finns gott om fästingar som kan ge s.k. fästingfeber (tick bite fever) och andra obehag. Om möjlighet finns att vaccinera sig mot fästingbett bör man göra det.
Dricksvattnet är generellt av god kvailitet och det går att dricka kranvattnet men med smak av klorin.
I floder i närheten av bebyggelse finns det 'Bilharzia' som är en parasit som tas upp i blodet och orsakar sömnsjuka och trötthet.
Sjukvården i Botswana är av god kvalitet men mycket begränsad utanför de större städerna. För allvarliga sjukdomar, skador eller operationer kan det bli nödvändigt med evakuering till Sydafrika eller Sverige. Privata sjukinrättningar (Gaborone Private Hospital och Bokamoso Private Hospital; båda i Gaborone) behandlar endast betalande patienter och kostnaderna kan bli höga. Kontant ersättning kan avkrävas innan behandling utförs. Akutvård ges endast till patienter med full försäkringstäckning. Vi rekommenderar således resenärer till Botswana att se till att ha en komplett rese- och sjukförsäkring som även täcker eventuell sjuktransport.
Det finns inga speciella krav på vaccineringar för att resa in i Botswana såvida du inte kommer från ett land där gula febern förekommer. Gammaglobulin eller Havrix rekommenderas dock som skydd mot Hepatit A. Även Hepatit B förekommer.
Innan du företar en resa till södra Afrika rekommenderar vi dock att du kontaktar närmaste vaccinationscentrum i Sverige för uppdatering vad gäller vaccinationer och profylaxer.
Den 28 september 2022 justerades inresebestämmelserna till Botswana, kravet för vaccination och/eller pcr-test vid gränsen har tagits bort.
Lokala restriktioner
Masktvång har tagits bort från och med 28 september 2022.
Råd till svenska resenärer
Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:
Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.