Hjälp till svenskar i Bolivia
Här finns information om den service du kan få som svensk i utlandet.
Vanliga frågor om hjälp utomlands
-
Personer som enligt lagen kan få konsulär hjälp är:
- Svensk medborgare som är bosatt i Sverige.
- Flykting eller statslös person som är bosatt i Sverige.
- I vissa fall kan även annan utländsk medborgare som är bosatt i Sverige eller svensk medborgare bosatt utomlands få hjälp. Den konsulära hjälpen till en utflyttad person är enligt lagen kraftigt begränsad och ges endast i undantagsfall.
-
- Ge reseinformation och reseråd per land.
- Ge råd om hur du kan lösa din situation om du hamnar i en nödsituation utomlands.
- Utfärda ordinarie eller provisoriskt pass.
- Ge råd om hur du för över pengar från egna konton.
- Kontakta anhöriga, försäkringsbolag, läkare, bank och myndigheter i Sverige.
- Hjälpa och vägleda dig i kontakten med lokala myndigheter i landet.
- Ge ett ekonomiskt lån för att kunna återvända till Sverige i en nödsituation när alla andra möjligheter är uttömda.
- Ge information, råd och stöd i en större krissituation.
- Om du grips av polis eller hamnar i fängelse kan vi bevaka att du får en off entlig försvarare och begära att få besöka dig i fängelset. Om du vill kan vi kontakta dina anhöriga.
- Vid dödsfall utomlands håller vi kontakt med anhöriga och hjälper dem med praktiska frågor.
I sådana situationer är det viktigt att komma ihåg att kontakta sitt försäkringsbolag. En svensk ambassad kan utfärda provisoriskt pass, ge råd om hur man för över pengar från Sverige och vid behov ta kontakt med anhöriga, myndigheter i landet och i Sverige.
-
- Valutaväxling eller annan bankservice
- Hotell- och biljettbokningar
- Betalning av skulder, böter eller borgen
- Tolkning och översättningar
-
För att förnya ditt svenska körkort måste du vara permanent bosatt i Sverige eller studera i Sverige sedan minst sex månader. Det är Transportstyrelsen som prövar var du är permanent bosatt när det gäller körkortsfrågor.
Är du folkbokförd i Sverige men tillfälligt befinner dig utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa, kan du fortfarande förnya ditt svenska körkort och få det utlämnat på en svensk ambassad eller ett konsulat.
Om du flyttar tillbaka till Sverige behöver du i regel inte göra ett nytt förarprov för att få tillbaka den svenska körkortsbehörigheten. Kontakta Transportstyrelsen för att få veta vad som gäller i just ditt fall.
Läs om hur du förnyar ditt körkort på Transportstyrelsens webbplats.
-
Personnamnlagen (tidigare namnlagen) som började gälla 1 juli 2017 innebär bland annat att automatiska förvärv av efternamn genom födelse och adoption avskaffas.
Alla förvärv av efternamn sker nu efter ansökan av vårdnadshavaren. En ny kostnad om SEK 250 har också införts för ändring (byte) av förnamn.
Den som vill byta förnamn eller efternamn kan göra det genom ansökan hos Skatteverket. Även anmälan om namn för nyfödda barn görs hos Skatteverket. Mer information om personnamnlagen och blanketter finns på Skatteverkets webbplats, www.skatteverket.se/namn.