Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
I Mellanösternregionen har flera konflikter intensifierats den senaste tiden. Med anledning av den oroliga situationen i regionen uppmanas svenskar att hålla sig uppdaterade genom medierapportering samt att skriva upp sig på svensklistan.
Trafiksäkerhet
Bahrain har högertrafik. Vägnätet är av skiftande kvalitet. Det är lag på att använda bilbälte även i baksätet och det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör.
En tillfällig besökare kan använda sitt svenska körkort för att köra bil i Bahrain. Efter tre månader i landet krävs dock ett giltigt internationellt körkort.
Om du råkar ut för en annat än obetydlig trafikolycka är det ett krav att du stannar på olycksplatsen till dess att polisen anlänt för att göra en utredning. Ring den s.k. ”accident hotline” på nummer 199 (vid olyckor utan personskador) och 999 (vid personskador). Anmälan måste vara gjord inom 24 timmar efter olyckan.
Den personliga säkerheten i Bahrain är hög i jämförelse med många andra länder, brottsligheten i Bahrain ligger internationellt sett på en låg nivå.
Bahrain är ett muslimskt land. Samhället är i grunden konservativt även om det i en del avseenden anses vara liberalare än andra i Gulfregionen. Svenska resenärer måste vara medvetna om att de lokala sedvänjorna i många avseenden är olika de svenska och att lagstiftningen har en grund i islamisk rättstradition.
Lokala lagar, seder och bruk ska respekteras. Detta inbegriper att inte klä sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande. Det är också viktigt att informera sig om bl.a. vad som gäller i fråga om krav på uppträdande m.m. i samband med religiösa högtider (jfr om Ramadan nedan) och vid besök på heliga platsen som till exempel moskéer.
Bär alltid på giltiga legitimationshandlingar när du är i Bahrain, bahrainskt ID-kort (om du har uppehållstillstånd) eller pass. Avsaknad av sådana kan leda till att du grips.
Fotografering på allmän plats är tillåten. Undvik dock att fotografera den lokala befolkningen utan att först fråga om lov. Undvik också att fotografera militära och andra särskilt känsliga anläggningar, eller demonstrationer och liknande.
Det är tillåtet för vuxna icke-muslimer att köpa, förvara och konsumera alkohol i Bahrain. Det finns också många restauranger och hotell som serverar sina icke-muslimska gäster alkohol. Det är olagligt att dricka alkohol eller vara berusad på allmän plats. Detta gäller även på landets flygplatser.
Bahrain har en absolut nolltolerans i fråga om narkotika. Både innehav och användning av narkotika, även lättare sådan som marijuana, är belagt med stränga fängelsestraff. Det kan gälla även personer som påträffas med narkotika i kroppen som brukats före inresan i landet. Respektera den bahrainska nolltoleransen mot narkotika. Som alltid bör man undvika situationer där man bär okända människors bagage genom tullen.
Under den muslimska fastemånaden Ramadan gäller särskilda sedvänjor som påverkar även utlänningar. Det är då inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedgång, dvs. under den tid då muslimer fastar. Flertalet restauranger har stängt dagtid under denna period. Hotellens restauranger håller normalt öppet men ingångarna döljs i regel på olika sätt. För utländska medborgare ska det vara en självklarhet att respektera Ramadan även om man själv inte är muslim.
Sjukvård i Bahrain
Hälso- och sjukvård av god eller tillfredsställande standard finns i landet. Det är viktigt att före avresa kontrollera att reseförsäkringen gäller och att man har de vacciner som rekommenderas för vistelsen.
Allmänna inreseregler
Regeländringar kan ske snabbt. För aktuell och närmare information om regler för visum, uppehålls- och arbetstillstånd, m.m., kontakta Bahrains ambassad i London (+44 20 720 191 70) som ansvarar även för relationerna med Sverige. Läs också gärna UD:s reseråd inför utlandsresan: Resklar
Svenska medborgare kan normalt erhålla en 2-veckors turistvisering vid ankomst till flygplatsen i Bahrain. Det är också möjligt att skaffa viseringen på förhand, vid Bahrains ambassad i London eller elektroniskt här.
Passet ska vara giltigt i minst 6 månader räknat från datum för den planerade resan ut ur Bahrain. Du kan nekas inträde i landet om ditt pass har kortare giltighetstid än så. Inresa kan förvägras också resenärer med trasiga pass.
Provisoriska pass och främlingspass accepteras inte för inresa till Bahrain.
Det är strängt förbjudet att föra in exempelvis vapen, ammunition, droger, pornografiskt material och fläskprodukter. Införsel av läkemedel som kan betraktas som narkotiska preparat är också förbjuden. Notera dessutom att det finns läkemedel som är kontrollerade och narkotikaklassade i Bahrain utan att vara det i Sverige samt att införsel även av sådana läkemedel kan vara straffbar. Kontakta Bahrains ambassad i London för närmare information om vilka mediciner som är förbjudna. Där kan du även söka svar på vad du eventuellt kan göra för att importera läkemedel av specifika medicinska skäl. Allmänna råd om att resa med medicin kan du söka på apotek i Sverige.
Vid en krissituation kommer ambassaden att använda sin hemsida för att informera om de beredskapsåtgärder som vidtas för att bistå svenska medborgare. Vi råder därför svenskar i regionen, liksom anhöriga hemma i Sverige, att i händelse av en kris använda hemsidan som en informationskälla.
Det interna säkerhetsläget i Bahrain är generellt sett gott.
Brottsligheten i Bahrain ligger på en internationellt sett relativt låg nivå. På hotell och i affärscentra är säkerheten generellt god.
Den bahrainska regeringen har infört förbud mot demonstrationer och man bör som besökare undvika folksamlingar.
Bahrain ligger i utkanten av en jordbävningsdrabbad zon. Det har hänt att lätta skalv som inte förorsakat större skada har känts av.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands