• Svenska

Om utlandet Angola

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 08 nov 2024, 13.59

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Angola är ett relativt säkert resmål, men särskild försiktighet bör iakttas, då brottsligheten har ökat, särskilt i huvudstaden Luanda. Kriminalitet, rån och överfall, ibland med vapen, har under senare år ökat i Luanda, vars befolkning har stigit markant under senare år till cirka 8 miljoner. I allmänhet är övriga provinser mer säkra resmål. Ökad försiktighet bör dock iakttas i inre Cabinda-provinsen och i Norra och Södra Lunda-provinserna. Det har rapporterat om att ett visst hot finns i Cabinda-provinsen för utländska medborgare att bli utsatta för sporadiska attacker från grupperingar i området som söker få mer internationell uppmärksamhet. Extra uppmärksamhet är därför påkallad i Cabinda-provinsen och besökare uppmanas följa nyheter om området och särskilt lokala nyhetskällor.

Undvik att promenera efter mörkrets inbrott i Luanda och undvik att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken (eller sådana som ser dyrbara ut), klockor och större summor kontanter. 

Trafiksäkerheten kräver viss ökad uppmärksamhet.

Terrorism

Risken för terroristdåd är liten.

Läs om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är tropiskt och fuktigt i norra delarna av landet och subtropiskt med mindre fuktighet i södra delarna. Landet består av savann, öken och tropisk regnskog. Det finns inga större sjöar men däremot stora och långa floder.

In- och utresebestämmelser

Svenska medborgare som reser i egenskap av turister eller affärsmän behöver inte visum för inresa till Angola. I de fall visering krävs hänvisas till migrationsmyndighetens onlinesystem . Uppgifter förekommer att systemet inte alltid fungerar optimalt och i dessa fall brukar viseringssökanden kontakta den angolanska ambassaden i Stockholm. Visum bör ordnas i god tid före inresa, kontrollera viseringen när du har fått den så att alla uppgifter stämmer. Att stanna i landet längre än vad som anges på viseringen kan leda till höga böter. Det förekommer att visumreglerna ändras och därför är det alltid bra om man kontaktar Angolas ambassad i Stockholm för att försäkra sig om vad som gäller.

Embassy of the Republic of Angola
Skeppsbron 8, 111 30 Stockholm
Tel: +46 (8)24 28 90
Fax: +46 (8) 34 31 27
Konsulatets e-post : consulado.angolaemb@telia.com
Ambassadens e-post: info.angolaemb@telia.com

Hälso- och sjukvård

Vid inresa till Angola så krävs vaccination mot Gula febern. Kontrollera för säkerhets skull med Angolas ambassad i Stockholm före avresa. Inför en resa till Angola bör varje resenär även kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer. Allvarliga sjukdoms- eller olycksfall bör behandlas i Europa, därför är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring innan du reser. Reseförsäkringen bör täcka sjukvård och evakuering, olyckor, inställda flyg, stulna kontanter, kreditkort, pass och bagage.

Lägesuppdatering covid-19

Användningen av en ansiktsmask är valfri, förutom på sjukhus, på apotek och vid evenemang där stora sammankomster kan uppkomma, samt rekommenderas på slutna allmänna platser.

Råd till svenska resenärer

Svenska medborgare uppmanas noga följa händelseutvecklingen i landet och följa de lokala nyheterna. För att ta del av aktuella händelser, inklusive status på spridningen av Covid-19 hänvisas till lokal press www.novojornal.co.ao och Angolas hälsoministerium https://www.minsa.gov.ao/.  

Svenskar som besöker Angola uppmanas att ladda ner appen UD Resklar samt anmäla sig till svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd:

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på följande hemsidor: 

Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC)

Världshälsoorganisationen (WHO)

Angolas hälsoministerium

Lokala lagar och sedvänjor

Besökare i Angola rekommenderas att noga följa lokala lagar och sedvänjor. Tänk på att inte använda kamera, kikare eller liknande utrustning nära regeringsbyggnader eller vid militära mål.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är hög i Luanda och i många andra delar av Angola, man bör iaktta särskild försiktighet. Undvik att promenera omkring efter mörkrets inbrott i Luanda och undvika att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken, klockor och kontanter. Man ska helst undvika att röra sig till fots mellan barer och restauranger på Ilha do Cabo, samt undvika platser med många människor, som marknader.

Förvara fotokopior av pass/id-kort eller körkort på separat ställe.

Trafiksäkerhet

Om man tänker resa med bil så bör man förbereda sig och se till att bilen är i gott skick och inte resa ensam då vägarna kan vara i dåligt skick. Det vanligaste sättet är att man reser i flera bilar för att kunna kalla på hjälp om något skulle hända. Man bör inte resa nattetid.

Resa i landet

Varje resenär bör se till att ha ett fullgott försäkringsskydd under hela vistelsen i Angola.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer