• Svenska

Om utlandet Tyskland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer utomlands. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 20 jun 2024, 09.34

Aktuella händelser

Fotbolls-EM i Tyskland 2024

Fotbolls-EM äger rum i Tyskland mellan den 14 juni och 14 juli 2024. Matcherna spelas på tio olika arenor i tio olika städer.

Läs mer på UEFA:s officiella hemsida för fotbolls-EM.

Förstärkta passkontroller vid inresa till Tyskland
Förstärkta gräns- och passkontroller sker vid inresa till Tyskland under hela perioden för fotbolls-EM.

Mer information om passkontroller och säkerhet finns på tyska inrikesdepartementets hemsida.

Om du behöver ansöka om provisoriskt pass
Mer information om hur du ansöker om ett provisoriskt pass vid Sveriges ambassad i Berlin finns på ambassadens passida.

Förutom vid ambassaden i Berlin kan Sveriges honorärkonsulat i Frankfurt, Hamburg och München utfärda provisoriska pass för enkel resa.

UD Resklar och svensklistan
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan. Ladda ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om ditt resmål och få aktuell reseinformation direkt i fickan.

Allmänna säkerhetsläget

Tyskland är generellt sett ett tryggt resmål, men Tyskland, i likhet med övriga länder inom EU, bedömer sedan en längre tid att det föreligger en risk för terrorattacker och har därför infört säkerhetsåtgärder för att möta aktuellt terrorhot. Dessa åtgärder har ytterligare förstärkts sedan terrorattacken i december 2016.

Säkerhetsläget kan se olika ut i de 16 förbundsländerna. Läget kan dessutom ändras snabbt.

Terrorism

Det finns sedan de senaste årens terrorattacker i Europa en förhöjd hotbild avseende terrorism i Tyskland. Denna bedömning har inte förändrats av tyska myndigheter efter terrorattacken i december 2016. Hotnivåerna i Europa kan variera över tid i olika länder och förändringar kan ske snabbt.

Enligt Sveriges Nationellt Centrum för terrorhotbedömning, NCT, har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att Daesh (IS) i september 2014 uppmanade sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs om terrorism och turism på regeringens webbplats: Regeringen
Tyska inrikesministeriets webbplats: Bundesministerium des Innern

Naturförhållanden och katastrofer

Översvämningar och jordskred
Kraftiga regn, särskilt under våren och sommaren, kan orsaka svåra översvämningar och jordskred. Vägar kan bli oframkomliga och infrastruktur skadas.

  • Iaktta försiktighet, särskilt i områden kring större floder.
  • Håll dig informerad om de senaste regionala väderprognoserna
  • Ladda ner varningsappen Nina för att få viktiga varningar från tyska myndigheter
  • Följ de lokala myndigheternas råd, inklusive evakueringsorder

Användbara länkar:

Skogsbränder
Skogsbränder kan förekomma, särskilt under sommarmånaderna.
Luftkvaliteten i områden nära aktiva bränder kan försämras på grund av kraftig rökutveckling.

I händelse av en större brand: 

  • håll dig borta från drabbade områden, särskilt om du lider av andningssjukdomar
  • bevaka lokala medier för aktuell information om situationen
  • följ de lokala myndigheternas råd

Laviner
Det finns risk för laviner i bergsområden, särskilt efter kraftiga snöfall. Vissa har lett till dödsfall. Var särskilt försiktig i de alpina områdena i Bayern.
Prognoser och varningar för laviner: European Avalanche Warning Services (EAWS)

Ekprocessionsspinnaren

De senaste åren har den giftiga larven ekprocessionsspinnaren (på tyska: Eichenprozessionsspinner) spridits över Tyskland. Larvernas mikroskopiska hår bär på ett gift som kan framkalla allergiska reaktioner och inflammationer, särskilt under månaderna april till juli.

 Tyska Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft har information om detta på sin hemsida.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Identitetskontroller förekommer inom landet och på färjorna som trafikerar Tyskland/Danmark/Sverige. Därför är det viktigt att resenärer medför giltiga resehandlingar (pass eller nationellt ID-kort) vid resa till Tyskland. Provisoriskt pass, även i A4-format, godtas för resa till Tyskland.

Observera att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) inte gäller som resehandling.

Hälso- och sjukvård

Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa och du har därmed rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Den tyska sjukvården är fullt jämförbar med den svenska. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks däremot inte av kortet. Kortet beställs hos Försäkringskassan. Har du glömt eller förlorat kortet kan du beställa ett provisoriskt intyg hos Försäkringskassan.

Vårdupplysning och jourhavande läkare i Tyskland nås via det nationella journumret 116117. Mer information om öppettider och tillgänglighet i respektive förbundsland finns på följande webbplats: www.116117info.de

Lokala lagar och sedvänjor

Vid besök i annat land är det viktigt att respektera det landets lagar och sedvänjor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Som i många andra europeiska länder förekommer väsk- och fickstölder. Särskild försiktighet bör iakttas i större folksamlingar och på allmänna kommunikationsmedel. Som ett allmänt reseråd gäller att pass, pengar och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe och att man alltid bör ha sitt bagage under uppsikt. Detta gäller även handväskor och ryggsäckar etc. vid restaurangbesök. Tänk på att svenska pass är mycket stöldbegärliga. Tänk också på att aldrig ta med paket eller väskor med okänt innehåll när du ska passera en gräns.

Trafiksäkerhet

Trafiken i Tyskland, framför allt på motorvägarna, är hektisk. Den präglas av att det till stor del är ett genomfartsland med ett stort antal trafikanter under i princip hela året och dygnet runt. Hastigheterna är betydligt högre än i Sverige. Det är förbjudet att köra med dubbdäck. Det är likaså förbjudet att använda mobiltelefon under körning, endast ”handsfree” är tillåtet.

Övernattning på obevakade rastplatser längs motorvägarna bör undvikas. Uppsök istället campingplatser.

Körförbud i så kallade miljözoner I vissa städer och kommuner har så kallade miljözoner inrättats, vilket framför allt gäller i områden som är särskilt drabbade av småpartiklar. Tillstånd i form av en miljöplakett krävs för bilkörning i dessa områden, vilket även gäller för utländska turister och affärsresande. Böter eller körförbud kan utfärdas om reglerna inte följs, varför det är viktigt att ta reda på aktuell information. Information på svenska finns på följande webbplats: www.miljoeplakett.se

Resa i landet

Nödnummer

De allmänna nödropsnumren är 110 (polis) respektive 112 (ambulans och brandkår)

Betalning med kort/kontanter

Gångbara betalningsmedel i exempelvis mataffärer och på restauranger är kontanter eller tyskt bankkort. Större affärer och varuhus accepterar i regel de vanligaste kreditkorten såsom VISA och MasterCard. I övrigt varierar de godkända betalningsmedlen. Det kan vara värt att känna till att det i mindre affärer enbart kan vara möjligt att betala med kontanter. Även vissa taxibilar godkänner endast kontanter.

Turism

Utförlig reseinformation om de respektive förbundsländerna finns att läsa på Tyska Turistbyråns hemsida 

UD Resklar

Ladda ner UD:s app Resklar för att få tillgång till råd och reseinformation direkt i mobilen och surfplattan. Appen kan hämtas här

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer