Bilateralt utvecklingssamarbete i Myanmar
Från Sektionskansliet i Yangon hanteras Sveriges bilaterala utvecklingsbistånd till Myanmar som styrs av Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar, beslutad för åren 2024–2026. Denna strategi omfattar 600 miljoner kronor för strategiperioden. Strategin ska bidra till ett demokratiskt, fredligt, fritt, inkluderande och jämställt Myanmar där mänskliga fri- och rättigheter liksom rättsstatens principer respekteras. Den bilaterala strategin utgör en del av Sveriges samlade bistånds- och utrikespolitik för Myanmar, där bland annat ett stort svenskt humanitärt stöd även ingår (över 180 miljoner kronor 2023).
Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Utgångspunkten för utvecklingssamarbetet i Myanmar är att verksamheten vare sig ska resurssätta eller legitimera den militärjunta som utförde en statskupp i februari 2021.
Den bilaterala strategin för Myanmar har tre mål under vilka utvecklingssamarbetet organiseras.
Strategimål 1: Främja frihet och bekämpa förtryck
Strategimål 2: Stärka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
Strategimål 3: Hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
För att främja en positiv utveckling i Myanmar arbetar Sverige med olika samarbetspartner, inte minst icke-statliga och multilaterala organisationer. Svenskt bistånd i Myanmar kan illustreras av följande tre exempel: a) Genom svenskt bilateralt utvecklingsbistånd stöttas demokrati- och civilsamhällesorganisationer som bland annat driver strategiska processer för att främja samsyn inom den politiska oppositionen. B) Sverige bidrar till uppbyggnad av lokala hälsosystem för att erbjuda tillgång till hälsotjänster i svåråtkomliga miljöer, inklusive tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa. C) Sverige stöttar oberoende medier för att tillhandahålla information i enlighet med god journalistisk sed, vilket bygger på var och ens rätt att ta emot information och åsikter.