Rwandas försoningsprocess
Rwanda har alltsedan folkmordet mot tutsier 1994 genomgått omfattande försoningsprocesser. Många dömda för brott under folkmordet har avtjänat sina straff och lever i samhället sida vid sida med familjer på offersidan. Våldsamheter och hämndaktioner kopplat till folkmordet förekommer i väldigt liten utsträckning.
Den rwandiska försoningsprocessen och uppbyggnaden av landet har byggt på en medveten politik för att minimera skillnaderna mellan de olika grupperna. Etnisk tillhörighet registreras inte längre och det kan vara olagligt att definiera och prata om de olika grupperna på ett sätt som riskerar dela upp samhället. Det är bra för utländska besökare att känna till det rwandiska förhållningssättet till landets olika grupper och att visa en förståelse för känsligheterna som finns hos många i det rwandiska samhället vad gäller landets historia och händelserna 1994.
Det är inte olagligt att prata med rwandier om frågor kopplat till folkmordet men det är rekommenderat att vara medveten om den rwandiska försoningsprocessen och de sätt man väljer att hantera etnicitetsfrågorna i Rwanda.
Kwibuka
Under den särskilda minnesperioden Kwibuka, de hundra dagarna folkmordet pågick (7 april till 4 juli), uppmärksammas folkmordet och dess offer i minnesceremonier över landet. Under denna period finns också risk för ökade spänningar i samhället. Detta gäller särskilt under de första veckorna i april månad då många restauranger och barer inte spelar musik på kvällarna och en lugnare period infaller i nattlivet.
Klädkod
Det finns ingen formell klädkod i Rwanda, men rwandier är överlag propert klädda. Inför besök i t.ex. kyrkor och på minnesplatser kan shorts, linnen och korta kjolar uppfattas som olämpligt.
Förbud mot plastpåsar
I Rwanda är det av miljöskäl förbjudet med plastkassar. Det finns vakter på flygplatsen som tar hand om plastkassarna. Regeringen har även nyligen tagit beslut om att förbjuda engångsartiklar i plast.
Kontokort och betalningar
Allt fler ställen accepterar kontokort som betalningsmedel, och det finns bankomater på flygplatsen, på många ställen i Kigali samt i de större tätorterna. Fortfarande behöver man dock ofta kontanter vid resor i landet.
Umuganda
Den sista lördagen i varje månad genomförs den rwandiska traditionen ”Umuganda”, vilket är en förmiddag då alla rwandier är ålagda att arbeta med diverse samhällstjänster (städa skolgårdar, rensa väggrenar, bygga brunnar, m.m.) och får information om aktuella frågor från myndigheter. Under denna tid är de flesta affärer och restauranger stängda.
Car-free Day
I Kigali förekommer cirka två gånger i månaden en bilfri dag (vanligtvis söndagar). Detta innebär att en stor del av vägarna är avstängda under förmiddagen och diverse sportaktiviteter (work-outs, joggning, power-walking, m.m.) genomförs på vägarna och hälsostationer finns uppsatta för gratis hälsokontroller.