Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Den 20 december förklarades utbrottet av marburgvirus avslutat. För mer information hänvisar vi till X Ministry of Health | Rwanda (@RwandaHealth) / X och Rwanda Biomedical Centres sida om marburgviruset MARBURG Virus Information - Rwanda Biomedical Centre (rbc.gov.rw)
Information om marburgvirus finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: Sjukdomsinformation om marburg — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se
Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox. Det har varit flertalet fall i Rwanda. Ambassaden följer utvecklingen noga.
Mer information, inklusive rekommendationer till resenärer, finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: Rekommendationer till resenärer med anledning av spridning av mpox - Folkhälsomyndigheten
På grund av oroligheter i nordöstra DR-Kongo uppmanar ambassaden resenärer att vara uppmärksamma på utvecklingen och iakttaga försiktighet vid besök till nordvästra Rwanda samt Kivusjön.
Den 11 januari 2024 stängdes landgränsen mellan Burundi och Rwanda.
Läs mer om säkerhetsläget i Rwanda
Läs mer om säkerhetsläget i DR-Kongo via D.R. Kongo - Sweden Abroad
Läs mer om säkerhetsläget i Burundi via Burundi - Sweden Abroad
Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren. Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar.
Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen. Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en förhöjd hotbild.
På grund av oroligheterna i Rwandas grannländer, Demokratiska Republiken Kongo och Burundi, bör försiktighet iakttas i gränsområdena, exempelvis i vulkanområdet, d.v.s. Virungabergen, och Nyungweskogens gränsområden. Även om situationen i Rwanda anses vara stabilt och säkerhetsläget gott, uppmanar ambassaden svenska medborgare att besöka/resa i gränsområdena endast med kvalificerade resebolag och guider, iaktta försiktighet och följa nyhetsrapportering från regionen.
Se också reseinformation från svenska ambassaden i Kinshasa (D.R. Kongo, Kinshasa - Sweden Abroad) samt ambassaden i Dar Es Salaam (avseende Burundi).
Rwandas huvudstad Kigali ligger cirka 1 500 meter över havet och vissa av landets regioner ännu högre. Den relativt höga höjden kan vara något utmattande för nyanlända, särskilt vid fysisk ansträngning.
Två regnperioder - den korta mellan oktober och december, och den långa mellan mars och maj - delar upp året i fyra säsonger. Tidvis förekommer kraftiga regn såväl under regn- som torrperiod, vilka kan leda till jordskred och/eller översvämningar i de större floderna.
Jordskalv förekommer i Rwanda. Majoriteten är dock svaga, och de kraftigare orsakar sällan svår skada. Områden där försiktighet bör iakttas är vid och kring vulkanen Mount Nyiragongo vid gränsen mellan Rwanda och DR Kongo. Vulkanen är aktiv och fick senast ett utbrott i maj 2021 som resulterade i 32 dödsoffer och att 20 000 personer blev hemlösa.
Rwanda kräver sedan 17 april 2016 bevis på giltig vaccinering mot gula febern vid inresa från länder med förekomst av denna sjukdom, inklusive Rwandas grannländer. Resande från land som är fritt från gula febern behöver inte uppvisa något intyg. Inreseregler gällande vaccinationer kan ändras med kort varsel, kontrollera därför med Rwanda Ministry of Health för full och uppdaterad information. Enligt beslut från WHO den 11 juli 2016 har vaccinering mot gula febern numera livslång giltighet. Tidigare gällde en vaccinering endast för 10 år.
Hälso- och sjukvårdsförsäkring är sedan 25 januari 2016 obligatorisk enligt lag vid vistelse i Rwanda över 30 dagar.
Malaria och snäckfeber (bilharzia) förekommer men det är sannolikt trafiken som utgör den största hälsorisken vid besök i Rwanda. Förekomsten av malaria har ökat de senaste åren.
Rwanda är ett fattigt land och det finns stora brister och svagheter i sjukvårdssystemet. De största sjukhusen i Kigali är King Faisal Hospital och Militärsjukhuset (som kan besökas även av icke-militärer) ligger i utkanten av Kigali vilket anses vara ett av de mest tekniskt utrustade sjukhuset.
Den 27 september 2024 meddelade Rwandas hälsoministerium ett utbrott av marburgviruset vilket sätter ytterligare press på sjukvården.
Rwanda Military Hospital
Adress: KK 739 St., Kanombe, Kicukiro, Kigali
Tel: +250 252 58 64 20
http://rwandamilitaryhospital.rw/
King Faisal Hospital:
Adress: KG 544 St, Kacyiru, Kigali
Nödnummer: +250 58 88 88.
Rwandas försoningsprocess
Rwanda har alltsedan folkmordet mot tutsier 1994 genomgått omfattande försoningsprocesser. Många dömda för brott under folkmordet har avtjänat sina straff och lever i samhället sida vid sida med familjer på offersidan. Våldsamheter och hämndaktioner kopplat till folkmordet förekommer i väldigt liten utsträckning.
Den rwandiska försoningsprocessen och uppbyggnaden av landet har byggt på en medveten politik för att minimera skillnaderna mellan de olika grupperna. Etnisk tillhörighet registreras inte längre och det kan vara olagligt att definiera och prata om de olika grupperna på ett sätt som riskerar dela upp samhället. Det är bra för utländska besökare att känna till det rwandiska förhållningssättet till landets olika grupper och att visa en förståelse för känsligheterna som finns hos många i det rwandiska samhället vad gäller landets historia och händelserna 1994.
Det är inte olagligt att prata med rwandier om frågor kopplat till folkmordet men det är rekommenderat att vara medveten om den rwandiska försoningsprocessen och de sätt man väljer att hantera etnicitetsfrågorna i Rwanda.
Kwibuka
Under den särskilda minnesperioden Kwibuka, de hundra dagarna folkmordet pågick (7 april till 4 juli), uppmärksammas folkmordet och dess offer i minnesceremonier över landet. Under denna period finns också risk för ökade spänningar i samhället. Detta gäller särskilt under de första veckorna i april månad då många restauranger och barer inte spelar musik på kvällarna och en lugnare period infaller i nattlivet.
Klädkod
Det finns ingen formell klädkod i Rwanda, men rwandier är överlag propert klädda. Inför besök i t.ex. kyrkor och på minnesplatser kan shorts, linnen och korta kjolar uppfattas som olämpligt.
Förbud mot plastpåsar
I Rwanda är det av miljöskäl förbjudet med plastkassar. Det finns vakter på flygplatsen som tar hand om plastkassarna. Regeringen har även nyligen tagit beslut om att förbjuda engångsartiklar i plast.
Kontokort och betalningar
Allt fler ställen accepterar kontokort som betalningsmedel, och det finns bankomater på flygplatsen, på många ställen i Kigali samt i de större tätorterna. Fortfarande behöver man dock ofta kontanter vid resor i landet.
Umuganda
Den sista lördagen i varje månad genomförs den rwandiska traditionen ”Umuganda”, vilket är en förmiddag då alla rwandier är ålagda att arbeta med diverse samhällstjänster (städa skolgårdar, rensa väggrenar, bygga brunnar, m.m.) och får information om aktuella frågor från myndigheter. Under denna tid är de flesta affärer och restauranger stängda.
Car-free Day
I Kigali förekommer cirka två gånger i månaden en bilfri dag (vanligtvis söndagar). Detta innebär att en stor del av vägarna är avstängda under förmiddagen och diverse sportaktiviteter (work-outs, joggning, power-walking, m.m.) genomförs på vägarna och hälsostationer finns uppsatta för gratis hälsokontroller.
Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren. Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar.
Iaktta extra försiktighet efter mörkrets inbrott; militära zoner, checkpoints och andra övervakade områden kan vara svåra att se på grund av dålig skyltning och/eller dålig belysning.
Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen. Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en förhöjd hotbild.
På grund av oroligheterna i Rwandas grannländer Demokratiska Republiken Kongo och Burundi bör försiktighet iakttas i gränsområdena, exempelvis i vulkanområdet, d.v.s. Virungabergen, och i Nyungweskogens gränsområden. Även om situationen i Rwanda anses vara stabilt och säkerhetsläget gott, uppmanar ambassaden svenska medborgare att besöka/resa i gränsområdena endast med kvalificerade resebolag och guider, iaktta försiktighet och följa nyhetsrapportering från regionen.
Den rwandiska armén har en ökad närvaro vid gränsområdena och särskilt i Nyungweskogen där många turister rör sig.
Se också reseinformation från svenska ambassaden i Kinshasa D.R. Kongo, Kinshasa - Sweden Abroad samt från svenska ambassaden i Dar Es Salaam (avseende Burundi).
Svenskar uppmanas att kontinuerligt informera sig om säkerhetsläget i Rwanda via ambassadens hemsida och vara uppmärksamma på eventuella förändringar.
Trafiken utgör sannolikt den största hälsorisken i Rwanda. Särskilt utsatta är de lokala motorcykeltaxis som trafikerar landets städer och byar. Ambassaden uppmuntrar till försiktighet med att färdas i motorfordon utanför Kigali efter mörkrets inbrott, då det är svårt att upptäcka alla fotgängare och cyklister längs med vägarna.
Resor i landet görs enklast med bil. I landet gäller högertrafik.
Huvudvägarna och de flesta större vägar i Kigali är i gott skick, men en fyrhjulsdriven bil är att rekommendera. För resor efter mörkrets inbrott uppmanar ambassaden till att försiktighet iakttas.
Rwanda är inte ett land som förknippas med terrorism. Men globalt finns alltid en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.
Allmänna råd till resenärer globalt är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom ambassadens reseråd.
Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Rwanda har en ambassad i Stockholm.
Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
Visumansökningar till Rwanda kan göras elektroniskt, information finns på Rwandas ambassads hemsida. Från och med 1 januari 2018 kan samtliga länder även ansöka om visering på plats (visa on arrival). Ansökan görs vid ankomsten till Rwanda och viseringen är giltig i 30 dagar.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands