Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Portugal inkl ögrupperna Madeira och Azorerna är generellt ett tryggt resmål. Normal försiktighet bör iakttas.
Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att Daesh (ISIL) i september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november 2015 och i Bryssel den 22 mars 2016 på en ökad förmåga från Daesh att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa.
http://www.sakerhetspolisen.se/
Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns lokalt. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Landet är beläget i en seismiskt aktiv zon där jordskalv förekommer.
Skogsbränder är vanligt förekommande i Portugal, speciellt under sommarhalvåret. Se mer under aktuella händelser.
Vid bränder uppmanar ambassaden svenskar att följa anvisningar från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetssändningar.
Under vinterhalvåret kan det förekomma perioder med kraftiga skyfall och hårda vindar som många gånger resulterar i översvämningar.
Håll dig informerad via Portugisiska Räddningsverkets hemsida: http://www.prociv.pt/
Höga temperaturer är vanliga i Portugal under sommarmånaderna och värmeböljor kan förekomma. Lokal väderinformation finns tillgänglig på Instituto Português do Mar e da Atmosfera (ipma.pt)
Portugal är medlem i EU och Schengensamarbetet. Vid resa inom Schengenområdet måste du kunna uppvisa giltigt pass eller nationella ID-kortet där medborgarskapet framgår. Resehandlingen behöver inte ha längre giltighet än tills hemresan ägt rum.
Observera att Sveriges ambassader och Utrikesdepartementet inte ansvarar för andra länders inresebestämmelser. För ytterliga information kontakta Portugals ambassad i Stockholm Embassy of Portugal in Sweden (mne.gov.pt).
De sanitära förhållandena i Portugal är goda. Vattenledningsvattnet är klorerat, men ofarligt att dricka. Ingen obligatorisk vaccinering erfordras för inresa till Portugal.
Svenskar är berättigade till akut sjukvård i Portugal förutsatt att man kan uppvisa ett europeiskt sjukvårdskort. Sådant kort erhålls från försäkringskassan. Den allmänna sjukvårdsstandarden är i genomsnitt lägre än i Sverige. Europeiskt sjukförsäkringskort
Privatkliniker/sjukhus finns att tillgå och håller god standard.
Sjukvårdsrådgivning (SNS24) i Portugal nås på (+351) 808 24 24 24. De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska: SNS24.
På Madeira är numret (+351) 800 24 24 20 och på Azorerna (+351) 808 24 60 24.
Vid ett besök i ett annat land är det viktig att respektera det landets lagar och sedvänjor.
Normal försiktighet bör iakttas i folksamlingar, tunnelbanan, bussar och spårvagnar där det finns risk för ficktjuvar. Riskerna är särskilt stora i områdena Bairro Alto, Baixa, Alfama och på spårvagn 28 (som är populär bland turister) i Lissabon.
Den största hälsofaran är trafiken. Portugal intar procentuellt en topplacering i Europa vad gäller antal olyckor.
Vägnätet i hela Portugal är av hög kvalitet. Motorvägarna är väl underhållna. Man betalar oftast vägtullar för att använda dem. Olycksfrekvensen i trafiken är mycket hög. Trafikrytmen på motorvägarna ligger ofta över hastighetsbegränsningen på 120 km/tim. Trafiken i Lissabon och övriga stora städer i Portugal är intensiv.
Användande av mobiltelefon för bilförare är endast tillåtet med högtalare eller handsfree.
För eventuella sjukdomsfall bör man ta med ett europeiskt sjukvårdskort, som utfärdas av Försäkringskassan. Europeiskt sjukförsäkringskort
Privat reseförsäkring rekommenderas. Särskilt sjukdomsfall som kräver specialtransport till hemlandet och dödsfall är kostsamma och svåra att arrangera utan privat reseförsäkring.
Allmänt nödnummer 112
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands