Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan, så att UD eller ambassaden kan nå dig vid en större krissituation i landet, samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land. Anmäl dig till svensklistan UD Resklar - på regeringen.se
Ansökan om pass och nationellt ID-kort kan endast göras efter tidsbokning online.
Följande handlingar skall med medtagas ifyllda för vuxen och för minderårig.
Efter ansökan tar det vanligtvis två till fyra veckor innan du kan hämta ut ditt pass/ID-kort på ambassaden eller ett konsulat. Glöm inte att ta med dig ditt gamla pass/ID-kort vid utlämningstillfället.
Nedanstående ID-handlingar accepteras vid ambassaden för legitimering:
Om du saknar giltig id-handling när du ansöker om pass eller nationellt id-kort kan du ta med dig en person som intygar din identitet. Den som följer med dig måste vara godkänd intygsgivare och kunna visa upp giltig id-handling. Lista på godkända intygsgivare.
Du vill hämta din nya resehandling på ambassaden i Wien eller ett konulat i Österrike: Tills vidare kan du hämta pass/id-kort utan tidsbokning på ambassaden i Wien under våra besökstider. Om ansökan av passet/ID-kortet inte gjorts i Wien tillkommer en utlämningsavgift.
Glöm inte att ta med din gamla resehandling för makulering samt giltig legitimation om resehandlingen redan har gått ut.
Du har ansökt om pass/ID-kort på ambassaden i Wien och vill hämta på ett konsulat: Om du vid ansökningstillfället uppgett att du vill hämta ut ditt pass/ID-kort på något av våra konsulat så skickar vi vidare det dit och du får ett meddelande från konsulatet när passet/ID-kortet är färdigt att hämta. Det tillkommer en utlämningsavgift som betalas kontant på konsulatet.
OBS! Kontrollera din spam-box! Om du väntar länge på svar från konsulatet eller Polisen, så kan det ha hamnat i din spam-box.
Om du gjort passet/ID-kortet på en annan myndighet och vill hämta det på något av våra konsulat, skickar du ett mejl till info-konsulart.wien@gov.se. Ange ditt namn, personnummer och hos vilken myndighet du ansökt om passet/ID-kortet samt vilket konsulat du vill få passet/ID-kortet skickat till. Det tillkommer portokostnad och en utlämningsavgift som betalas kontant på konsulatet.
Om du som svensk medborgare är avregistrerad från Sverige och avser gifta dig inför en utländsk myndighet kan du ansöka om äktenskapscertifikat hos ambassad eller konsulat.
Se info under äktenskapscertifikat.
Här hittar du Ambassadens information om samordningsnummer.
Ambassaden har tyvärr ingen möjlighet att bistå med översättningar.
Se ÖVGD för att hitta auktoriserade översättare mellan tyska och svenska.
Genom österrikiska advokatsamfundet kan du få hjälp med att hitta advokat i Österrike.
Genom svenska advokatsamfundet kan du få hjälp med att hitta en advokat i Sverige.
Vigsel kan förrättas vid ett begränsat antal svenska utlandsmyndigheter, dock ej vid Sveriges ambassad i Wien.
På regeringens hemsida kan du hitta mer info om vigsel på ambassad.
För vigsel vid svenska kyrkan i utlandet, se Svenska Kyrkan i utlandet SKUT:s webbplats.
Information om införsel av narkotikaklassat läkemedel finns under följande länkar:
Läkemedel – Österreichische Botschaft Stockholm (bmeia.gv.at)
Information for travellers (sozialministerium.at)
Schengenintyg | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)
Mitnahme von Medikamenten nach Österreich (sozialministerium.at)