• Svenska

Om utlandet Marocko

Naturförhållanden och katastrofer

Marocko befinner sig i en seismiskt aktiv zon och har drabbats av ett antal jordskalv. Den senaste av större magnitud inträffade i början av 2004 kring Al Hoceima i nordöstra delen av landet. I händelse av en jordbävning bör man, om man befinner sig inomhus, försöka avlägsna sig från fönster och ytterväggar, liksom stora möbler och lampor som kan falla. I stället bör man söka skydd under ett stadigt bord eller ställa sig i en dörröppning. Är man utomhus ska man försöka ta sig till en öppen plats, inte alltför nära träd eller stolpar som kan tänkas falla. Befinner man sig i en bil bör man stanna bilen vid sidan av vägen och vänta till skalvet avtagit. Större jordskalv följs vanligen av ett eller flera efterskalv.

Vädret är ett behagligt medelhavsklimat, på vintern dock präglat av fuktigheten från Atlanten och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. En vacker solig dag kan bli mycket sval efter att solen gått ner. Vädret kan slå om snabbt framförallt i bergen där plötsliga temperaturfall, dimbankar eller kraftig nederbörd kan skapa problem. Kraftig nederbörd kan orsaka stora översvämningar i Marocko. Svenskar som avser besöka otillgängliga områden uppmanas att iaktta försiktighet och hålla sig uppdaterade om väderförhållanden samt följa rekommendationer från lokala myndigheter.

Även i ökenområden kan till synes torrlagda flodbäddar snabbt fyllas med vatten, med drunkningsfall som följd. Man bör aldrig slå läger/övernatta i campingbil i en torrlagd flodbädd av detta skäl. Framförallt vandrare, men också bilister, bör noga ta del av väderrapporterna, ha en tillförlitlig guide och i den mån det är möjligt hålla sig till områden som täcks av mobilnätet.

Stränderna är i regel oövervakade och utan livvakter. Undervattensströmmar och höga vågor gör det riskabelt att bada utmed långa kuststräckor. Undvik att bada på andra ställen än vid välkända stränder, bada inte ensam och simma inte långt ut från stranden. Vid surfing rekommenderas en surfguide. Det finns ett flertal surfskolor med hemsidor.

Senast uppdaterad 22 nov 2024, 08.31