• Svenska

Om utlandet Indonesien

Terrorism

Hotbedömning

Sedan 2010 har målet med terrorattentater i Indonesien varit huvudsakligen inhemska. Det huvudsakliga målet har varit polisen och, i mindre utsträckning, kristna kyrkor. I ianuari 2016 exploderade flera bomber i anslutning till köpcentret Sarinah i centrala Jakarta. I maj 2018 attackeradde självmordsbombare tre kyrkor i Surabaya. 28 personer dödades och ett 50-tal skadades. Polisen är ytterst ansvarig för terrorbekämpning och anses vara effektiv.  

Det har sket ett ideologiskt skifte, från Al-Qaeda till IS. Samtidigt har även terrorgruppers kapacitet minksat i landet. Över 700 indoneser har anslutit sig till IS i Syrien och myndigheterna arbetar för att avradikalisera de 200 som redan återvänt. IS ideologi verkar långsamt få alltmer fotfäste bland radikala och ultraradikala grupper i Indonesien. Kapaciteten att utföra större dåd bedöms dock vara relativt begränsad. Detta kan förändras i takt med att indonesiska IS stridande återvänder från Syrien och Filippinerna.

Rättsväsendet har varit bra på att hantera terrorhot under senare år. Flera huvudansvariga för den indonesiska terrorismen har oskadliggjorts eller ställts inför rätta. Samtidigt kvarstår terrorhot; radikaliseringstendenserna i samhället späds på och det är troligt att nya IS rekryteringar görs fortfarande. Därför kan nya dåd inte uteslutas i Indonesien. Eventuella terrordåd i Jakarta, Bali och Lombok skulle få konsekvenser för svenskar i Indonesien

Råd till resenärer

Resenärer i Indonesien bör vara pålästa och medvetena om de hot och risker som finns i landet och följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar avvikande, särskilt i och omkring kyrkor, polisstationer och andra offentliga platser med folksamlingar.

Senast uppdaterad 29 nov 2024, 09.57