• Svenska

Om utlandet Indonesien

Hälso- och sjukvård

Sjukvården i Indonesien håller betydligt lägre standard än den svenska, även i Jakarta och på Bali, och är heller inte jämförbar med andra länder i regionen. Utanför stora städer är sjukvården undermålig. De flesta experter avråder från att göra kirurgiska ingrepp i landet. En stark rekommendation är att besökare tecknar fullgoda sjuk- och reseförsäkringar som även inkluderar medicinsk evakuering. Evakuering sker vanligtvis till Singapore, Australien eller Bangkok. Notera att reseförsäkringar inte alltid gäller vid resor till områden där Utrikesdepartementet avrått från resa.

Magsjukdomar är vanliga och resenärer bör vara försiktiga och följa allmänna råd gällande mat och dryck.

Utövare av vattensport, inklusive dykning, bör vara medvetna om att de räddningstjänster som erbjuds ofta är av lägre standard än vad som är brukligt i Sverige.

Brister i brandberedskap förekommer. Brandsläckare och säkra nödutgångar saknas ofta, bland annat på nöjesetablissemang (biografer, pubar och diskotek).

Resande som har frågor angående medförande av medicinering för privat bruk rekommenderas kontakta Indonesiens ambassad i Stockholm.(Indonesiens ambassad, Kungsbroplan 1, 4 trappor, 112 41 Stockholm, Tel: +46 8 545 558 80, http://kemlu.go.id/stockholm/en/ , E-post: stockholm.kbri@kemlu.go.id)

Myggburna sjukdomar

Malaria förekommer i Indonesien, bland annat öster om Bali, främst på landsbygden. Resenärer som planerar vistas utanföär Java, Sumatra och Bali bör rådgöra med läkare inför avresa om huruvida malariaprofylax bör tas. Malariamedecin finns inte alltid att tillgå i Indonesien och personer som drabbas av malaria måste ibland evakueras till närliggande länder.

Denguefeber, ett virus som sprids via myggor, förekommer i hela landet, främst i städer. För mer information om symtom och förebyggande åtgärder, se Folkhälsomyndighetens hemsida.

Resenärer till Indonesien bör i största möjliga mån undvika att bli myggbitna. Myggstick och impregnerade myggnät kan köpas i Sverige före avresa, men det finns också en rad olika myggmedel att köpa på apotek och i livsmedelsaffärer i Indonesien.

Rabies

Rabies förekommer i hela landet. Rabies är en allvarlig och i värsta fall dödlig sjukdom som kan smitta mellan djur och människa vid kontakt med djurets saliv, till exempel genom bett eller saliv som kommer i kontakt med ett öppet sår. Enligt lokala hälsomyndigheter utgörs 95 procent av rabiesfallen av hundar och de resterande 5 procenten katter.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att vara försiktiga, undvika fysisk kontakt med herrelösa djur och hålla särskild uppsikt över sina barn. Det finns smittorisk i samtliga provinser, med särskilt hög omfattning på Lombok, Nusa Tenggara Timur (NTT) och Maluku. Kontakta omedelbart sjukvården om smitta misstänks. Detta gäller även rabiesvaccinerade personer.

Se även Sjukvårdsupplysningens reseråd för Indonesien samt Folkhälsomyndighetenför allmänna råd.

Senast uppdaterad 17 jan 2025, 09.31