• Svenska

Om utlandet Guinea-Bissau

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Sverige har ingen ambassad eller konsulat i Guinea-Bissau. Landet är sidoackrediterat till Sveriges ambassad i Lissabon, Portugal.

Senast uppdaterad 27 dec 2024, 10.22

Allmänna säkerhetsläget

Svenska resenärer till Guinea-Bissau uppmanas att anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar där ambassadens reseinformation finns. Det är viktigt att förbereda sin resa, ha en försäkring, själv hålla sig väl uppdaterad och följa lokala myndigheters anvisningar. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att skydda dig och andra från smittspridning, även utomlands.

Resenärer och bosatta i Guinea-Bissau uppmanas att följa anvisningar från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetssändningar.

Den politiska situationen i Guinea-Bissau är fortsatt instabil. Flera statskupper har genomförts och ett statskuppsförsök ägde rum senast i februari 2022. Den fortsatta utvecklingen är svårbedömd. Spänningar och social oro förekommer inte minst i gränsområdet mot Senegal. Svenska resenärer uppmanas att iaktta särskild vaksamhet och försiktighet i detta område samt noga följa lokal nyhetsrapportering och myndigheters råd och anvisningar. Avsaknaden av sjukvård är ett problem i hela landet, för mer komplicerade vårdinsatser krävs i de flesta fall medicinsk evakuering till Europa. Resenärer bör vara medvetna om detta och uppmanas att se över sitt försäkringsskydd inför en resa till Guinea-Bissau.

Huvudstaden Bissau förklarades minfri 2006, men icke-exploderade landminor utgör fortfarande en fara i många andra delar av Guinea-Bissau, särskilt i regionerna Bafatá, Biombo, Oio, Quinara och Tombali. Resenärer uppmanas att endast köra på vältrafikerade vägar och att inte avvika från vältrafikerade stigar, särskilt om de reser i landsbygdsområden i de inre delarna av landet.

Svenskar som uppehåller sig i landet uppmanas att hålla sig uppdaterade om det allmänna säkerhetsläget genom nyhetsrapportering och lokala myndigheters råd och rekommendationer. Man bör även undvika folksamlingar och demonstrationer, som kan bli våldsamma, samt iaktta stor försiktighet vid transporter.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Du behöver visum för att kunna resa in i Guinea-Bissau. För inresa i landet behövs även ett pass med en giltighetstid som sträcker sig till minst 6 månader efter resan är avslutad.

När du reser in i Guinea-Bissau måste du visa upp ett intyg att du är vaccinerad mot gula febern (så kallat Gult kort).

För frågor och information om visumregler kontakta Guinea-Bissaus ambassad i Lissabon, Portugal.

E-post: visa@embaixadagb-pt.com & consulado@embaixadagb-pt.com

Terrorism

Det finns inga rapporter om terroristverksamhet eller terroristattacker i Guinea-Bissau. Risken för terroristdåd bedöms som låg, men kan inte uteslutas. Var även uppmärksam på risken för kidnappningar.

Läs mer om terrorism och hot utomlands på Regeringskansliets hemsida - regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är varmt och fuktigt med två tydliga årstider. Regnperioden, som sträcker sig från mitten av maj till mitten av november, med den största nederbörden i juli och augusti. Medan torrperioden omfattar de återstående månaderna av året. December och januari är de svalaste månaderna. Temperaturerna är dock mycket höga under hela året: genomsnittligt lägsta temperaturer ligger mellan 20ºC (i januari) och 26ºC (i oktober), medan den genomsnittliga högsta temperaturen ligger mellan 30ºC och 32ºC.

Man bör vara försiktig vid bad vid Guineabuktens stränder, då havsströmmarna är starka, även nära land.

Guinea-Bissau har varit förskonat från mer allvarligare naturkatastrofer med dramatiskt förlopp. Under regnperioden mellan maj och november kan dock våldsamma regn förekomma och orsaka översvämningar och jordskred.

Den aktuella vädersituationen hittar du på:

- Accuweather

- weather.com

Trafiksäkerhet

Allvarliga trafikolyckor förekommer i betydande omfattning. Många förare kör vårdslöst och fordonen är ofta i dåligt skick. Detta gäller även taxibilar och minibussar.

På landsbygden är det vanligt att fordon saknar strålkastare och lyktor även vid mörkerkörning. Undvik därför att färdas i bil på landsbygden då det är mörkt.

Vägnätet är underutvecklat och många vägar är inte asfalterade. Under regnperioden (maj-november) kan det vara särskilt svårt att ta sig fram även med fyrhjulsdrivna fordon.

Icke-exploderade landminor utgör fortfarande en fara i många delar av Guinea-Bissau. Resenärer uppmanas att endast köra på vältrafikerade vägar och att inte avvika från vältrafikerade stigar, särskilt om de reser i landsbygdsområden i de inre delarna av landet.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminalitet förekommer särskilt i Bissau. Turister ses ofta som attraktiva mål. Det kan röra sig om olika typer av brott, från väskryckning till väpnade överfall och rån eller inbrott. Undvik att promenera utomhus efter att det har blivit mörkt på kvällen och bär inte olika värdesaker, så som smycken och klockor. Tänk på att ditt pass är ett värdefullt dokument som ska förvaras på ett säkert sätt. Du måste alltid kunna legitimera dig i Guinea-Bissau. Ta med kopia på alla viktiga sidor i passet, inklusive nödvändiga stämplar och visum.

Internetbrottslighet är vanligt förekommande i Västafrika. Denna är riktad mot bland annat svenska medborgare genom olika bedrägerier, eller så kallade scams. De som drabbas riskerar stora ekonomiska förluster. Det är viktigt att hålla detta i minnet och att inte låna ut eller på annat sätt föra över pengar till personer utan att noggrant kontrollera uppgiven bakgrundsinformation.

Om du reser med bil ska bildörrarna vara låsta och fönstren stängda. Incidenter med vägbanditer och bilkapningar utgör en risk för resenärer.

Det är rekommenderat att du ordnar en säker transport till hotell eller boende före ankomsten till flygplatsen i Bissau. Nyanlända turister vid flygplatsen är en vanlig måltavla för brottslig aktivitet, som bedrägerier och ficktjuvar.

Korruption är ett allvarligt problem i Guinea Bissau. Om någon begär att du ska betala mutor, avböj vänligt men bestämt.

Det finns inget särskilt nödnummer för att komma i kontakt med polisen.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt at respektera lokala lagar och sedvänjor. Var särskilt försiktig med att fotografera människor utan deras tillåtelse. Låt också bli att fotografera eller filma polis och militär, liksom strategiska byggnader och installationer.

Innehav av narkotika är ett allvarligt brott i Guinea-Bissau som kan leda till långa fängelsestraff i fängelser med hårda förhållanden för de intagna.

Guinea-Bissaus lagstiftning förbjuder inte sexuella handlingar mellan personer av samma kön. Homosexualitet är dock inte socialt accepterat.

Läs mer om HBTQ-personers situation i landet i International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) databas

Läs mer om allmän reseinformation för HBTQ-personer på Storbritanniens Foreign Offices hemsida eller på US Department of State hemsida

Hälso- och sjukvård

Kolera kan förekomma vid regnperioder i områden med dåliga sanitära förhållanden. Läs mer om hur du undviker vattenburna infektioner på Folkhälsomyndighetens webbsida

För att undvika mag- och tarmproblem tillråds att följa de vanliga förhållningsreglerna, såsom att endast äta tillagad mat, undvika drinkar med is samt tvätta händerna ofta. Läs fler råd på Livsmedelsverkets webbsida

Sjukvården i såväl Bissau som i övriga landet är väldigt begränsad. Det råder brist på läkemedel och det går inte att räkna med att medicinsk utrustning är steriliserad. Var också beredd på att betala för sjukvård i förväg. Vid allvarliga sjukdomsfall är evakuering till Europa nödvändig. Detta är mycket kostsamt. Det är därför viktigt att se över ditt försäkringsskydd inför en resa till Guinea-Bissau.

När du reser in i Guinea-Bissau måste du visa upp ett intyg att du är vaccinerad mot gula febern (så kallat Gult kort). Se även till att i god tid se över ditt övriga vaccinationsskydd inför en resa till landet.

Malaria, denguefeber och andra tropiska sjukdomar är vanliga i Guinea-Bissau, särskilt under regnperioden (juni-oktober). Du bör vidta åtgärder för att undvika att bli myggbiten. Guinea-Bissau är även klassificerat som ett land med risk för överföring av zikavirus.

Något nödtelefonnummer motsvarande 112 finns inte i Guinea-Bissau.

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan och att du har kontrollerat att reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Saknar du försäkringsskydd kan kostnaderna för sjukhusvistelse och eventuell evakuering bli mycket höga. Kontakta ditt försäkringsbolag innan din avresa för att ta reda på vad som gäller för just din resa.

Om du har tecknat en reseförsäkring eller har en vanlig hemförsäkring och råkar ut för sjukdom, skada, stöld eller annat ska du så fort som möjligt ta direktkontakt med ditt försäkringsbolags alarmcentral, SOS-International, Europeiska ERV Alarm eller Gouda.

Försäkringsbolagens larmcentraler:

Larmcentralerna är öppna 24 timmar om dygnet, samtliga dagar. Av ditt försäkringsbrev eller servicekort framgår vilken alarmcentral som ditt försäkringsbolag anlitar. Om ej, kontakta försäkringsbolaget för besked.

+45 70 10 50 50  SOS International

+46 770 456 920  Europeiska ERV Alarm

+45 33 15 60 60 Gouda Alarm

Övriga upplysningar

Resenärer med funktionsnedsättning bör vara medvetna om att tillgängligheten generellt är begränsad i landet.

Valutan i Guinea-Bissau är västafrikansk CFA-franc (XOF). 

Det kan vara svårt att betala med bankkort och endast ett fåtal bankomater finns tillgängliga. Vanligtvis betalar man med kontanter. Det kan vara svårt att växla svenska kronor i Guinea-Bissau. Om du tar med dig kontanter till Guinea-Bissau är dollar eller euro att föredra.

Portugisiska är officiellt språk i Guinea-Bissau och kunskaperna i engelska är låga. Du kan inte räkna med att alla talar portugisiska, särskilt inte på landsbygden.

Då Sverige inte har någon ambassad eller konsulat i Guinea-Bissau är möjligheterna till konsulär hjälp begränsade. I och med att det inte finns en svensk ambassad eller konsulat i Guinea-Bissau kan en svensk medborgare kontakta en annan nordisk eller EU-ambassad för att få konsulär hjälp. Till exempel kan svenska medborgare i behov av konsulärt stöd kontakta Portugals ambassad i Bissau:

Embaixada de Portugal
Avenida Cidade de Lisboa
Bissau

Telefonnummer: (+245) 69 900 29; (+245) 96 698 00 00; (+245) 96 699 00 00
E-post: sconsular.bissau@mne.pt (konsulära avdelningen); bissau@mne.pt (Kansli)

Observera: Frånvaron av utsänd svensk diplomatisk närvaro i landet innebär begränsade möjligheter att bistå svenskar vid en större krissituation.