Om utlandet Ghana

Samordningsnummer i Ghana

Du kan lämna in underlag för begäran om samordningsnummer via svenska honorärkonsulatet i Accra till ambassaden i Abuja som handlägger ärendet.

Samordningsnummer för svenska barn* födda i Ghana som aldrig haft pass tidigare, och som aldrig varit bosatta eller folkbokförda i Sverige.

Läs noga igenom informationen nedan innan du besöker honorärkonsulatet/ambassaden.

Barn som fötts utomlands och som aldrig varit bosatta eller folkbokförda i Sverige måste ha ett s.k. samordningsnummer innan pass kan utfärdas. Samordningsnumret utfärdas av Skatteverket, och det är ambassaden som ansöker om detta, vanligtvis i samband med att föräldrarna vill ansöka om barnets första pass.  Det tar ca 6-10 veckor att få samordningsnumret därefter kan man söka pass.
Barnet måste visas upp på honorärkonsulatet i Accra eller på ambassaden i Abuja med minst en förälder närvarande. Ansökan ska vara komplett.

***
Steg 1: Säkerställ att ni har alla relevanta dokument inför ansökan. Notera att begäran inte kan sändas in om det saknas adekvat underlag.
Steg 2: Boka en tid för att lämna in ansökan på konsulatet i Accra eller på ambassaden i Abuja. Barnet ska komma med minst en vårdnadshavare.
Steg 3: Vänta på besked från Skatteverket om att Samordningsnumret är klart. Det tar ca 6-10 veckor.
Steg 4: Boka en tid på ambassaden i Abuja för att ansöka om ordinarie pass eller på honorärkonsulatet för provisoriskt pass.
Steg 5: Passet lämnas ut på konsulatet eller på ambassaden efter överenskommelse och mot utlämningsavgift och eventuell DHL-avgift.
***
Följande dokument lämnas in vid ansökan:
Alla dokument ska vara i original.

  • Födelsebevis från ”Registrar of Births and Deaths”
  • Graviditetsintyg och födelsejournal från barnmorska/läkare/sjukhus, och/eller förlossningsintyg med uppgift om plats och vem som närvarade vid förlossningen
  • Vigselbevis (om föräldrarna är gifta) eller om inte så är fallet
  • Faderskapsfastställelse i de fall endast fadern är svensk medborgare och föräldrarna inte är gifta när barnet föds. Detta krävs även om föräldrarna har gift sig efter barnets födelse. Kontakta familjerätten där barnet bor. Domen från domstolen som bekräftar vem som är far till barnet används som faderskapsfastställelse. Viktigt är att domen inte endast fastställer vem som är biologisk far utan fastställer den legala/juridiska fadern. 
  • Föräldrarnas pass (svensk och ghananskt, om de har), kopior tas av fotosidor och eventuella ghananska in- och utresestämplar/visum, som bestyrks av konsulatet/ambassaden.
  • Blankett för namnanmälan 7750, ifylld och undertecknad av båda föräldrarna. Ladda ner blanketten här
  • ghanansktpass för barnet, kopia tas av originalet och bestyrks av konsulatet, eller
  • Försäkran om identitet om pass eller ID handling saknas för barnet ska en förälder underteckna en försäkran om identitet och bifoga ett passfoto på barnet blanketten tillhandahålls vid behov av konsulatet/ambassaden)
  • Blankett ”uppgifter för prövning av svenskt medborgarskap”, ifylld med den svenska förälderns uppgifter. Ladda ner blanketten här
  • ** Bevis om svenskt medborgarskap utfärdat av Migrationsverket, endast för barn som blivit svensk medborgare genom anmälan eller ansökan (se nedan).

* Ett barn blir automatiskt svensk medborgare om det är fött efter den 1 april 2015 och någon av föräldrarna är svensk medborgare.

Är barnet fött före den 1 april 2015 gäller följande: Barnet blir automatiskt svensk medborgare om det är fött av svensk mor, eller om fadern är svensk medborgare och föräldrarna är gifta vid barnets födsel. Ett barn blir också svensk medborgare om föräldrarna gifter sig efter barnets födelse, förutsatt att fadern var svensk medborgare när barnet föddes. Då krävs både vigselbevis och faderskapsfastställelse/-dom. Barnet blir svensk medborgare från dagen för vigseln.

** För att ett barn fött före den 1 april 2015 till en utländsk mor och en svensk far som inte är gifta ska bli svensk medborgare krävs att en anmälan om svenskt medborgarskap görs till Migrationsverket. Läs mer om detta på Migrationsverkets hemsida.  www.migrationsverket.se