Uppmaning till svenskar utomlands: hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.
Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Om du befinner dig i ett område som drabbats av en händelse/katastrof får du automatiskt ett SMS (på franska/engelska) till din mobiltelefon från de franska myndigheterna. Du behöver inte registrera dig eller ladda ner appen. Du uppmanas att följa instruktionerna som framkommer av SMS:et.
Du kan läsa mer om FR-Alert på franska webbsidan Service-Public.
I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ Préfecture de Police i Paris på deras X-konto eller Facebook-sida
Ambassadens reseinformationDu kan ansöka om pass eller ID-kort på en svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet på en ambassad eller på ett konsulat.Ansökan på ambassaden sker endast via Tidsbokning online.
Det är viktigt att du avbokar din tid om du inte kan komma. Detta görs i bekräftelsen som du fick vid bokningstillfället per mejl.
Det går ofta fortare och är billigare att ansöka om pass i Sverige. Information om tidsbokning och hur du ansöker finns på polisens webbplats.
För att kunna rösta i det franska kommunalvalet måste du anmäla dig till den franska röstlängden.
Om du behöver en ordagrant översattning bör du vända dig till en auktoriserad översättare (traducteur assermenté) svenska till franska.
För att bli kontaktad i samband med en kris eller katastrofsituation kan du anmäla din utlandsvistelse genom att lämna dina kontaktuppgifter via den så kallade svensklistan.
Nej, ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling. När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Länk till Sveriges riksdags informationsida om resa i EU.
Utdrag ur belastningsregistret kan beställas på polisens webbplats.
Du kan ansöka om pass eller ID-kort på Sveriges ambassad i Paris eller hos polisen i Sverige.
Totalförsvarsplikten och beredskapsunderlaget
Totalförsvarsplikten och skyldigheten att svara på frågorna i beredskapsunderlaget (webbaserat frågeformulär) gäller alla svenskar som bor i Sverige. Är du svensk medborgare men bosatt utomlands behöver du inte svara på frågorna i beredskapsunderlaget.
Som 18-åring finns det delar i lagen om totalförsvarsplikt som du måste känna till. Idag gäller att:
Dubblet medborgarskap
Är du medborgare i två eller flera länder innebär det att du har rättigheter och skyldigheter i de länderna. Om du är medborgare i ett annat land förutom Sverige, måste du kontakta myndigheterna i ditt andra hemland eller landets ambassad i Sverige för att få reda på vad som gäller där.
Du kan välja mellan att först:
Registrera fordonet i det nya landet först
Om du väljer att registrera ditt fordon i det nya landet, ska fordonet registreras där innan det avregistreras i Sverige. Vid registrering i det nya landet är det viktigt att både del 1 och del 2 av registreringsbeviset lämnas in till registreringsmyndigheten för att intyga rätten att registrera fordonet.
Det nya landets registreringsmyndighet har en skyldighet att meddela Sverige att fordonet är registrerat. Om anmälan kommer in innan du själv har anmält avregistreringen, kan det fungera som ett underlag för Transportstyrelsen att avregistrera fordonet i Sverige.
Läs mer på ANTSs hemsida.
Avregistrera fordonet i Sverige först
Om du väljer att avregistrera fordonet i Sverige först, kan fordonet inte registreras i det nya landet förrän registreringsmyndigheten har fått en bekräftelse från Transportstyrelsen på att registreringen kan göras.
Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.
American Express:
Eurocard:
Eurocard Platinum:
Mastercard:
VISA:
Smart Safety Spärrservice:
Du kan också ringa din bank för att spärra kortet:
Du som har ett svenskt körkort och bor i Frankrike kan använda ditt svenska körkort under dess giltighetstid. Därefter måste körkortet förnyas.
Du som är permanent bosatt i Frankrike ska förnya ditt svenska körkort till ett franskt körkort genom att besöka hemsidan ANTS (med epost för eventuella frågor).