Frihetsberövade svenskar i utlandet
Om polisen griper dig utomlands, kan en svensk ambassad inte påverka eller ingripa i det landets rättsprocess. Ambassaden försäkrar sig om att du får offentlig försvarare och hjälper till att förmedla kontakt med din familj. Vill du anlita privat advokat måste du själv eller dina anhöriga betala den kostnaden. Ambassaden kan däremot aldrig "fixa ut dig" ur arrest eller fängelse och inte heller betala borgen eller böter för dig.
Om du grips av polis
Om du skulle gripas av polis misstänkt för att ha begått brott ska du enligt Wienkonventionen underrättas om din rätt att ambassaden informerat om händelsen. I förekommande fall ska ambassaden underrättas så snart som möjligt.
Ambassaden tar då kontakt med dig för att bl.a. få veta om du vill att dina anhöriga i Sverige ska informeras om din situation. Om du inte ger ett sådant tillstånd, kan UD på grund av sekretess inte informera dina anhöriga om ditt ärende. Om den frihetsberövade är omyndig är huvudregeln att vårdnadshavarna underrättas.
Om du vill kommer ambassaden att begära tillstånd att besöka dig. Ambassaden följer också rättsprocessen, och kan hålla dina anhöriga informerade fortlöpande. Ambassaden kan däremot inte intervenera i den juridiska processen eller fungera som juridisk rådgivare.
Försvarare
Ambassaden verkar för att du får en offentlig försvarare. Skulle du hellre vilja ha en privat försvarare, så kan ambassaden ge dig namnförslag på advokater som du kan anlita. Huvudregeln är då att du själv eller dina anhöriga får betala advokatens arvode.
Hjälp till brottsoffer
Om du utsätts för ett brott utomlands bör du anmäla brottet till polisen på orten så snart du kan. Du bör självfallet också uppsöka läkare om du är skadad, för att bli omhändertagen och för att dokumentera skadorna.
Av ambassaden kan du få personligt stöd. Om brottet polisutreds/går till rättslig prövning kan du behöva anlita ett så kallat målsägandebiträde (advokat) som hjälper dig. Ambassaden kan vid behov hjälpa dig att hitta en lämplig advokat. Efter återkomsten till Sverige kan du förhöra dig med Rättshjälpsmyndigheten om möjligheten till rättshjälp (främst sexualbrottsoffer).
Den som utsatts för brott utomlands kan ha rätt till brottskadeersättning. Information får du hos Brottsoffermyndigheten.