Observera att du måste ha ett svenskt personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass eller nationellt id-kort. Uppgifterna i den svenska folkbokföringen ligger till grund för ansökan om svenskt pass och nationellt id-kort. Det är därför viktigt att passökanden i god tid före ansökan kontrollerar med Skatteverket att rätt uppgifter är införda.
Tidsbokning sker via Boka tid för besök (migrationsverket.se)
Om passet är stulet eller förkommet ska även en polisanmälan göras och polisrapport lämnas in. Blanketten ”Förlustanmälan” fylls i på ambassaden.
Det är av yttersta vikt att samtliga handlingar inkommer i original.
Ansökningarna skickas elektroniskt till Rikspolisstyrelsen i Sverige som i sin tur vidarebefordrar dem till AB Svenska Pass, där passhandlingen tillverkas. Därefter skickas passen med kurirpost till utlandsmyndigheten som lämnar ut passet till sökande.
Du kommer att bli kontaktad av ambassaden när det nya passet är tillgängligt för upphämtning. För att få ut ditt pass eller nationella id-kort behöver du komma personligen till ambassaden. Du kan inte hämta ut åt någon annan, även om du har fullmakt.
I regel ska passet eller det nationella id-kortet lämnas ut till den som ansökt. Du som vårdnadshavare får hämta ut handlingen utan att ditt underåriga barn är med. Ingen annan än vårdnadshavare kan hämta ut passet eller id-kortet åt barnet. Vårdnadshavaren ska kunna legitimera sig. Du som är under 18 år kan hämta ditt pass eller id-kort själv.
Du behöver ha med dig ditt tidigare pass för makulering.
Om du ansökt om pass i Sverige eller vid en annan passmyndighet och vill hämta ut det på ambassaden betalar du en avgift vid upphämtning. Likadant gäller om du ansökt om pass på ambassaden men önskar att hämta ut det vid en annan passmyndighet.
Mer om pass för utlandsboende på Polisens webbplats