• Svenska

Om utlandet Centralafrikanska republiken

Allmänna säkerhetsläget

Centralafrikanska republiken är ett av världens minst utvecklade länder. Landet har under de senaste åren plågats av politisk oro och inbördeskrig. Landets institutioner är mycket svaga.

I mars 2013 tog rebellalliansen Séléka makten i landet men avsattes i januari 2014 och ersattes av en transitionsregering. I början av 2016 hölls president- och parlamentsval som ledde till att Faustin-Archange Touadéra valdes till president samt att ett nytt parlament och en ny regering utsågs. FN har en fredsbevarande mission, MINUSCA, på plats i Centralafrikanska republiken för att bistå regeringen.

Säkerhetssituationen är dock fortsatt mycket bekymmersam i stora delar av Centralafrikanska republiken. Konflikter mellan milisgrupper av muslimsk majoritet (ex-Séléka) och kristna eller animistiska s.k. Anti-Balaka-grupper  har accentuerat etniska och religiösa motsättningar i landet. Därtill opererar diverse banditgäng och andra väpnade grupper, som utnyttjar rådande säkerhetsvakuum och laglöshet, i provinser där regeringen saknar kontroll. Fall av hänsynslöst våld, plundringar och andra övergrepp mot civilbefolkningen rapporteras från olika delar av landet. Sedan 2015 har kidnappningar av regeringsföreträdare, FN-personal och biståndsarbetare ägt rum. I Bangui är säkerhetsläget relativt stabilt men skört med sporadiska utbrott av våldsyttringar, eldstrider och plundringar. Under april och maj 2018 har sammandrabbningar ägt rum i huvudstaden, fr.a. i och omkring stadsdelen PK5. Under 2018 har dödliga attacker även rapporterats från städerna Bangassou, Bambari och Alindao.

Senast uppdaterad 09 aug 2024, 12.32