Sverige & Ryssland

Så ansöker du

Det enklaste och snabbaste sättet att söka uppehållstillstånd är att göra en webbansökan. Webbansökningar går direkt till Migrationsverket och prioriteras. Om du inte kan eller vill använda webbansökan kan du ansöka på en pappersblankett som du lämnar in till ambassaden.

Beskrivningen nedan gäller dig som är medborgare i ett land utanför EU/EES och vill flytta till en familjemedlem som inte heller är medborgare i EU/EES eller är svensk medborgare.

Webbansökan

Så här går det till (för ansökan på pappersblankett, se längre ner):

1. Förbered dig

Kontrollera vilka dokument och uppgifter du behöver. Migrationsverket prioriterar ansökningar som innehåller allt som behövs och du får snabbare beslut.

Läs mer under Dokument som krävs.

2. Ansök

Följ Migrationsverkets anvisningar för webbansökan. Du bifogar dokument elektroniskt och betalar ansökningsavgiften med ett VISA-kort eller ett MasterCard.

Migrationsverkets webbansökan

3. Din familjemedlem ska svara på frågor

Din familjemedlem ska besvara ett frågeformulär. När du skickat din ansökan får han/hon automatiskt e-post med instruktioner. Familjemedlemmen ska svara på frågorna inom två veckor.

4. Besök utlandsmyndigheten

Invänta den uppmaning du får via e-post om att boka tid för ett besök på ambassaden. Först då har Migrationsverket gått igenom din ansökan och din familjemedlems svar och överfört ditt ärende till ambassaden.

På ambassaden ska du styrka din identitet med pass och du blir intervjuad. Även barn som söker uppehållstillstånd intervjuas. Om barnet är för litet eller omoget intervjuas den som tar hand om barnet.

Ta med originalen av de dokument du bifogat i din webbansökan. Migrationsverket kan också ha uppmanat dig att ta med ytterligare dokument i sitt e-postmeddelande. Foto och fingeravtryck kan behöva tas för det uppehållstillståndskort du får om du beviljas uppehållstillstånd. Det gäller också barn.

Efter intervjun återsänds ärendet till Migrationsverket i Sverige. Om du varken kommit till intervjun eller hört av dig skickas ärendet ändå till Migrationsverket, som kan komma att avslå din ansökan.

5. Invänta beslut

Du får ett meddelande via e-post om att Migrationsverket fattat beslut. Själva beslutet får du av din familjemedlem i Sverige om du gett honom/henne fullmakt att företräda dig. Annars får du beslutet av ambassaden.

6. Invänta uppehållstillståndskort

Om du får uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Besök ambassaden för att ta foto och lämna fingeravtryck för kortet. Det är möjligt att hämta ut kortet hos Sveriges Ambassad i Moskva.

Ansökan på pappersblankett

Sveriges ambassad tar emot ansökningar om uppehållstillstånd från medborgare i:  
• Ryssland  
• Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Armenien och Belarus
• övriga länder som är permanent och lagligt bosatta inom Ryssland  

Så här går det till:

1. Förbered dig

Kontrollera vilka dokument och uppgifter du behöver. Migrationsverket prioriterar ansökningar som innehåller allt som behövs och du får snabbare beslut.

Läs mer under "Dokument som krävs" och på Migrationsverkets webbplats.

2. Betala ansökningsavgiften

Den konsulära avgiften betalas i rubel samtidigt som ansökan lämnas in.

Läs mer under Avgifter.

3. Lämna in ansökan på ambassaden

Vill du inte ansöka elektroniskt kan du lämna in din ansökan på ambassaden. Besök ambassadens migrationssektion, för att lämna in din ansökan. Ingen tidsbokning behövs.

Ta med den ifyllda ansökningsblanketten tillsammans med samtliga dokument. 

Alla som ansöker, även barn, måste komma till den intervju som bokas in.

4. Besök ambassaden 

Ambassaden eller generalkonsulatet kommer bara att ta emot ansökan, ansökningsavgift och tillhörande handlingar och skicka vidare till Migrationsverket. När Migrationsverket har börjat handlägga ärendet kommer den som ansöker om uppehållstillstånd att få ett meddelande om att boka tid för en intervju på ambassaden eller konsulatet. I samband med det besöket kommer den sökande också att bli fotograferad, lämna fingeravtryck och pass och andra originalhandlingar kommer att kontrolleras.

Ansök gärna via e-tjänsten

Om du som vill ansöka om uppehållstillstånd för att flytta till någon i Sverige gör din ansökan i e-tjänsten kommer all information in till Migrationsverket direkt. Handläggningen kan då påbörjas snabbare eftersom ansökan inte behöver skickas från ambassaden eller konsulatet till Sverige.

För dig som inte kan ansöka i e-tjänsten (webbansökan), finns möjlighet att lämna fullmakt till personen du ska flytta till. Då kan han eller hon göra ansökan i e-tjänsten åt dig.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats

5. Invänta beslut

Beslutet skickas till din familjemedlem i Sverige om du gett honom/henne fullmakt att företräda dig. Annars får du beslutet av ambassaden.

Du kan också själv kontrollera huruvida ett beslut fattats i ditt ärende på Migrationsverkets hemsida.

6. Invänta uppehållstillståndskort

Om du beviljas ett uppehållstillstånd kommer du att få ett uppehållstillståndskort utfärdat.

Varning: Undvik människor som säljer tjänster för familjeåterförening

Utrikesdepartementet har informerats om att det kan finnas individer som felaktigt företräder svenska Migrationsverket eller ambassaden i vissa länder. Dessa individer hävdar att det är möjligt att exempelvis genom betalning, få en tidigare tid för intervju på ambassaden eller att sökandena behöver betala an extra avgift för att boka intervju på en särskild ambassad - ibland använder de även officiella brevpapper och låtsas vara tjänstemän. Observera att svenska ambassader och generalkonsulat inte har något att göra med de individer som erbjuder dessa tjänster mot betalning. Alla bokningar för intervjuer för familjeåterförening görs via ambassader och är gratis.

Vänligen kontakta ambassaden om du har någon information om att människor felaktigt representerar svenska myndigheter eller om du misstänker att någon försöker sälja dig tjänster för extra kostnader (visa.moscow@gov.se).

 

Senast uppdaterad 15 dec 2017, 11.04