Koranbränningarna i Stockholm har väckt viss uppmärksamhet i Marocko. Ambassaden har inte information om några hot riktade mot svenskar till följd av händelserna.
Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i vissa länder och flera saker tyder på att hotbilden mot svenska intressen utomlands har ökat. Generellt bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige, i ljuset av utvecklingen, iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.
Mer om ambassadens rekommendation finns att läsa under reseinformation Marocko.
Ambassadens reseinformationHotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsAmbassaden har generell information på sin hemsida men ambassaden rekommenderar att ni kontaktar vigselförättaren i Marocko för att få exakta detaljer kring vilka handlingar ni behöver.
Det är var och ens eget ansvar att se över sin situation med boende och mat så att man har en varaktig lösning. I första hand är det genom egna medel, eller genom hjälp från vänner/släktingar/arbetsgivare/försäkringsbolag, som man ska försöka lösa sin situation. Det är inte möjligt att få ett konsulärt nödlån för uppehälle utomlands.
Ambassaden legaliserar inte handlingar längre då både Marocko och Sverige har skrivit under konventionen gällande Apostille. Detta innebär att samtliga handlingar utfärdade av svenska myndigheter ska uppvisas hos en notarius publicus i Sverige för att få en Apostille-stämpel. Efter detta är dokumentet klart att uppvisas vid marockanska myndigheter.
Underskrift av levnadsintyg kan göras under expeditionstid.
Läs mer om legaliseringar och apostilleringar här.
Om du ansöker om pass på ambassaden och önskar sedan hämta ut det på en av honorärkonsulaten, tillkommer en avgift på 58 MAD. Vi ser gärna att avgiften betalas in via bank innan ditt planerade besök på ambassaden, men möjlighet finns att betala med kort hos ambassaden vid ansökan. En utlämningsavgift på 200 MAD tillkommer vid själva uthämtningen av passet hos konsulatet. Passet skickas med Amana Express. Ambassaden reserverar sig för eventuella dröjsmål eller förlust.
För service för svenska företag i Marocko - vänligen kontakta Business Sweden i Casablanca.
Mer information om rapportering av handelshinder finner du här.
Du kan också kontakta Kommerskollegium.
Du kan ringa till oss måndag-torsdag mellan 09.00-10.30.
Har du svårt att komma fram får du gärna mejla ambassaden. För allmänna och konsulära frågor skicka ett mejl till ambassaden.rabat@gov.se. Om frågan gäller migration går det bra att mejla ambassaden.rabat-migration@gov.se.
Se gärna efter om svaret på din fråga finns här under "Vanliga frågor".
Här finner du övriga kontaktuppgifter samt ambassadens öppettider.
UD och ambassaderna har ett uppdrag att ge konsulär service, det vill säga råd och stöd till svenskar utomlands i olika nödsituationer. När du vänder dig till UD eller en svensk ambassad ska du bemötas respektfullt och korrekt. Vår konsulära service utgår från det svenska konsulära regelverket och ska ges på ett konsekvent, likvärdigt och rättssäkert sätt oavsett var i världen du befinner dig. Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt och kan ibland påverka förutsättningar för det konsulära uppdraget.
Det här behöver du som resenär förbereda för utlandsresa:
Det här kan vi hjälpa dig med:
Det här gör vi inte:
Nej, svenska medborgare behöver normalt inte visum för att besöka Marocko. Läs mer om visum för att resa in i Marocko på marockanska utrikesdepartementets hemsida.
Marockanska medborgare behöver normalt visum för att resa till Sverige och Island. VFS Global Visa Application Center behandlar alla typer av obegränsade visumansökningar för kortare vistelser för Sverige och Island.
Observera att ett utfärdat visum inte är en garanti för inresa till Sverige/Island eller Schengenområdet. Gränspolisen avgör om en person uppfyller inresevillkoren eller inte. Denna bedömning kommer att utföras vid gränskontrollen.
För aktuell information om inresekrav till Sverige, besök Polismyndighetens hemsida.
Läs mer om visum på vår hemsida, eller direkt på vår partner VFS Globals hemsida. VFS Global är ansvariga för att ta emot viseringsansökningar samt besvara frågor om processen.
Här hittar du uppgifter om konsulära ansökningsavgifter, viseringsavgifter samt avgifter för uppehållstillstånd.
Om du vill söka uppehållstillstånd i Sverige, vänligen besök Migrationsverkets hemsida.
Det är inte möjligt att söka asyl på en ambassad utomlands. En sådan ansökan ska lämnas direkt till Migrationsverket eller gränspolisen vid inresa i landet. De som inte kan ansöka om asyl i Sverige rekommenderas i allmänhet att kontakta närmaste UNHCR.