Alternate Text

Embassy of SwedenHarare, Zimbabwe

Local time 1:40 PM

Sverige i FN:s säkerhetsråd

25 Jan 2017

Efter att ha röstas in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal sitter Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet tillsammans med de fem permanenta medlemsländerna Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA, samt nio andra icke-permanenta medlemmar.

 Det ligger i Sveriges intresse att som ett öppet och omvärldsberoende land bidra till och slå vakt om den internationella ordning där FN och dess säkerhetsråd är kärnan. Under januari 2017 innehar Sverige ordförandeskapet i säkerhetsrådet.

Det sker i en tid som präglas av många komplicerade konflikter. Syrien är fortsatt en mardröm. Spänningarna i vårt närområde har ökat. Samarbeten som EU och FN, som skapades under efterkrigstiden för att säkra freden, ifrågasätts. I allt högre grad höjs istället röster som talar för isolering och nationalism.

Det finns därför ingen tid att förlora om vi vill göra skillnad och försöka påverka utvecklingen i världen i en bättre riktning. ”FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet”, sade dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjöld 1954.
Citatet känns idag mer relevant än på länge.

Länk:
Läs mer på regeringens webbplats



Last updated 04 Jan 2018, 10.37 AM