Alternate Text

Permanent MissionUN, New York

Local time 12:39 PM

Från svenska utlandsstyrkan till FN: Daniel Roos delar med sig av sin resa till FN:s högkvarter i New York

Daniel Roos arbetar som säkerhetsvakt på FN:s högkvarter i New York. Under tjänstgöring med svenska utlandsstyrkan i Kosova fastnade han för äventyret och känslan av att vara del av något ”större” än ett vanligt jobb hemmavid och valde att stanna kvar i Kosovo och arbeta för FN. Efter senare tjänstgöring i Liberia mötte han FN:s säkerhetstjänst och sökte sig till FN:s säkerhetstjänst i New York.

Hur kom det sig att du började arbeta på FN:s högkvarter i New York? 

Jag kom först i direkt kontakt med FN anställda när jag tjänstgjorde med Svenska Utlandsstyrkan, bataljon KS06 i Kosovo 2002. Jag trivdes mycket bra under utlandstjänstgöringen och ville fortsätta jobba i Kosovo, men p.g.a. den, enligt mig, onödiga regeln att svenska soldater inte kan ”reka över” till nästa bataljon, så gick inte det. Jag sökte mig då in till Armens Insatsbataljon, IA03. Vi utbildades under 2003 och aktiverades sedermera för insats till Liberia. Jag tjänstgjorde i den andra bataljonen i Liberia, LA02, och igen trivdes som fisken i vattnet. Dels p.g.a. ”äventyret”, men också känslan av att vara del av något ”större” än vad man gör men ett vanligt jobb hemmavid. I Liberia träffade jag personal från FN:s säkerhetstjänst och bestämde mig för att söka. Den enda vakans som fanns då var den som Security Officer i New York. Efter hemkomst i mars 2005 så ringde de från New York efter bara några veckor. Jag trodde det var en plutonskamrat som narrades, så jag lade på luren. Som tur är ringde HR personalen upp igen och övertygade mig om att det var på riktigt!

Vad innebär det att vara säkerhetsvakt på FN?

Att vara säkerhetsvakt på FN innebär att vi är ansvariga för FN-anställda, diplomater och besökares säkerhet och att hålla ordning inom Högkvarteret. Säkerhetstjänsten (UN Security and Safety Service) har många olika enheter såsom brandskydd (där jag tjänstgör nu), Livvaktsgruppen (där jag jobbade 2010 för Ban Ki Moon), insatsstyrka, låssmed, hundenhet, utredningsenhet, underrättelseenhet, träningsenhet med flera, men huvuduppgiften är skalskyddet av området och medföljande in-utpasseringskontroll. Det finns även goda möjligheter att tjänstgöra inom FN:s fredsbevarande missioner, både på kortare och längre uppdrag. Jag själv jobbade som livvakt i Irak 2008–2010 samt 2011–2018. Det är en mycket dynamisk och intressant arbetsplats med kollegor från hela världen!

Vilka kvalifikationer och erfarenheter tror du var avgörande för att du fick ditt jobb inom FN?

För att få jobb inom FN:s säkerhetstjänst så ska du ha minst 3 års erfarenhet från säkerhetsbranschen, helst som militär eller polis.

Vilka råd skulle du ge till någon som funderar på att söka jobb inom FN?

Det är mycket viktigt att man lägger ner arbete på ansökan online (careers.un.org). Den första sållningen i ansökningsprocessen görs maskinellt, så det är mycket viktigt att alla nyckelord finns med. Ett tips är att läsa vakansannonsen mycket noggrant och skriva ansökan därefter. Extremt viktigt är också de kontrollfrågor i slutet på ansökan, svarar man inte jakande/rätt på dessa så ratas man automatiskt. 

Vad har varit höjdpunkten i din karriär? 

Höjdpunkten i min karriär var under 2008/2009 i Irak där jag som livvakt själv fick planera och genomföra uppdrag med mycket hög profil, där jag som före detta menig i svenska försvaret satt i möten med Amerikanska Officerare upp till Överstes grad och förhandlade om skyddspaket, uppdragsplanering o.s.v. Uppdragen skedde med stöd av MNFI/Amerikanska trupper där vi flög helikopter över hela landet, och ibland kändes det som om man befann sig i en film!
En annan höjdpunkt var när jag vann amerikanska ambassadens skjuttävling 2 år i rad (2014–2015) varefter de slutade arrangera tävlingen. För andra årets tävling tog man in ett lag med 2 Gröna baskrar och 2 Navy SEALS. Ändå så vann mitt lag tävlingen, och jag blev bästa skytt.

Last updated 03 Jul 2024, 10.16 AM