Alternate Text

Embassy of SwedenBangkok, Thailand

Local time 2:13 PM

Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

12 Jul 2019

Till alla svenskar som bor i Thailand.

Sista dagarna före semestern – och samtidigt är Thailand till slut på väg att få en ny civil regering efter parlamentsvalet den 24 mars.  

Den leds i likhet med den tidigare militärregeringen av general Prayuth, men förutsättningarna har förstås förändrats en del. En viktig skillnad är att den s.k. artikel 44 som har gett honom mycket långtgående maktbefogenheter upphör att gälla när de nya ministrarna avlägger ämbetseden. 

Det finns samtidigt mycket mer att göra när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter i Thailand. Det är frågor som vi fortsätter att diskutera både inom ramen för EU:s dialog med den thailändska regeringen och i våra egna kontakter. Yttrandefriheten och situationen för människorättsförsvarare tillhör det som vi följer särskilt noga.  

En viktig uppgift för ambassaden nu blir förstås att knyta kontakter med de nya ministrarna, särskilt på områden som är speciellt viktiga för de svensk-thailändska relationerna. Dit hör t ex transportsektorn, eftersom vi har etablerat ett samarbete om trafiksäkerhet, där flera svenska företag är engagerade. Miljö är ett annat sådant område, eftersom vi ger ett stort stöd till ett regionalt program (SEA Circular) för att bekämpa plastföroreningarna i haven, där Thailand och Malaysia är pilotländer. 

När jag bläddrar tillbaka i kalendern till månadsskiftet maj-juni, så inser jag att det är en bra idé att gå på semester nu. Det har hänt hur mycket som helst de här veckorna.  

Några axplock. Vi hade väldigt lyckade nationaldagsmotttagningar första veckan i juni, först i Vientiane (Laos) och sen i Nay Pyi Taw (Myanmar). I Myanmar hade sektionskansliet satsat extra mycket på miljötemat i år – både plastfrågan och klimatet. Jag noterade ett påtagligt intresse från de närvarande ministrarna för hur Sverige hanterar sitt avfall, så vi hade en hel del att prata om.  

Jag åkte för övrigt direkt från Myanmar till ett första möte i Bangkok med thailändska aktörer om just plastavfallsfrågan i det stora regionala projekt (SEA Circular), som vi ger stöd till via UN Environment och den mellanstatliga organisationen, COBSEA. Väldigt spännande att se att det äntligen börjar röra på sig i den frågan.  

Den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN som Thailand är ordförande i under 2019 antog en deklaration vid sitt toppmöte i slutet på juni som jag hoppas ska leda till ytterligare steg mot mer kraftfulla åtgärder också regionalt. Åsa Hedén och Louise Herrmann från vår utvecklingssektion deltog för några veckor sen på en COBSEA-konferens i Indonesien som gav hopp om fler framsteg framöver. 

I mitten på juni deltog många av oss från ambassaden på ”Responsible Business and Human Rights Forum” som arrangerades av bl.a. UNDP inom ramen för ett regionalt program som får stöd av Sida via vår ambassad. Väldigt spännande och lyckat med flera hundra deltagare (och med Scania i en av panelerna). Vi tog tillfället i akt och ordnade en mottagning på detta tema med särskilt fokus på människorättsförsvarare – en chans inte minst för en bred grupp intressenter inklusive diplomater och företagsrepresentanter att lyssna och lära av deras erfarenheter. 

Några dagar senare följde ett besök på ”Bamboo school”, grundad av khun Mechai Viravaidya, i Buriram-provinsen. Enormt inspirerande och nydanande i ett land med stora behov av reformer inom utbildningssektorn.  

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en av Sveriges viktigaste prioriteringar i en värld, där 200 miljoner kvinnor vill undvika graviditet men inte har tillgång till moderna preventivmedel och där 25 miljoner osäkra aborter äger rum varje år (inte sällan med dödsfall eller bestående skador som följd).  

Mot den här bakgrunden kändes det väldigt bra att öppna residenset i slutet på juni för lanseringen av UNESCOs nya s.k. ”technicial guidance for sexuality education” – framtagen med stöd från Sida – i översättning till thailändska. Det blev ett av våra hittills mest lyckade event, inte minst tack vare alla inspirerande talare (khun Mechai var en av dem, Cindy Bishop som tog initiativet till Thailands svar på metoo-rörelsen, #donttellmehowtodress, en annan).  

Min sista resa före semestern gick till Laos för lanseringen av ett nytt program som drivs i sex länder av International Trade Center med stöd av Sida: ”Trade for sustainability hub”. Det riktar sig till små och medelstora företag och syftar till att hjälpa dem att bli mer konkurrenskraftiga genom att bli mer miljömässigt hållbara – och uppfylla standarder och certifieringskrav på viktiga marknader. 

Jag tog också chansen att följa upp vårt främjandearbete inom skogssektorn med jord- och skogsministeriet tillsammans med Business Sweden. Vi har arbetat med det i flera år, och det känns verkligen som om det rör sig framåt nu. Spännande att se hur flera decennier av utvecklingssamarbete har lagt grunden för en framtida relation byggd på handel och investeringar. 

Något av det sista som har hänt före semestern är att en intervju med mig på UD-podden just har publicerats. Och snart kommer ett ytterligare inslag där från Bangkok: med vår vicekonsul Pär Kågeby. Det kändes lite speciellt att lyssna på sig själv måste jag erkänna (jag var tvungen att göra det). Men det var väldigt roligt att få berätta om mitt och vårt jobb här på ambassaden – ett av de mest spännande och inspirerande som jag någonsin har haft.  

Ser verkligen fram emot ett år till i Bangkok. Men tänker just för ögonblicket mera på västkusten och Stockholm och lite svensk sommar… 

Bästa hälsningar

Staffan Herrström
Ambassadör

 

Last updated 12 Jul 2019, 12.26 PM