Europarådet 11-18 juni

20 Jun 2018

Rapport om Sveriges genomförande av konventionen om bekämpande av människohandel, lansering av ny hemsida som visar det praktiska genomslaget av Europadomstolens domar och möte om övervakning av Europadomstolens domar. Dessutom kritiserade MR-kommissionären i förra veckan ett ungerskt lagförslag, en konferens hölls om terrorism och radikalisering och ett byggprojekt inleddes inom ramen för den europeiska farmakopén.

GRETA-rapport om Sverige

GRETA, Europarådets expertorgan med ansvar för att övervaka genomförandet av Europarådets konvention om bekämpande av människohandel, har publicerat sin andra utvärderingsrapport om Sverige. Flera framsteg välkomnas samtidigt som man uppmanar Sverige att vidta ytterligare åtgärder på en rad områden. GRETA anser exempelvis att det finns ett stabilt rättsligt ramverk för motverkande av människohandel och man ser positivt på upprättandet av ett nationellt stödprogram för personer som fallit offer för människohandel och inrättandet av specialiserade polisenheter för bekämpning av människohandel. Polis och andra relevanta aktörer uppmanas dock att ha en mer proaktiv strategi för att identifiera potentiella offer för människohandel.

 Man kritiserar även det faktum att två nya handlingsplaner, en till skydd för barn mot människohandel, utnyttjande och sexuella övergrepp och en mot prostitution och människohandel, inte i tillräcklig grad inkluderade alla former av människohandel, utan enbart sexuellt utnyttjande. Sverige uppmanas att säkerställa att Jämställdhetsmyndigheten på ett effektivt sätt hanterar alla former av människohandel, såväl för att motverka det som för att ge stöd åt offer.

 Svenska myndigheter uppmanas vidare att öka sina ansträngningar för att motverka handel med barn, bland annat genom informationsspridning, samt att vidta åtgärder för att hindra försvinnanden av ensamkommande barn. I övrigt beklagar man det låga antalet utredningar, åtal och fällande domar gällande människohandel.

Ny hemsida visar Europadomstolens inflytande

 I veckan lanserades en ny, interaktiv hemsida som visar hur Europadomstolens domar påverkat och förändrat människors dagliga liv i positiv riktning genom att föranleda ändringar av lagstiftning och praxis i en rad viktiga rättighets- och samhällsfrågor. Verktyget är riktat till allmänheten och utbildningssektorn och använder sig av lättförståeliga sammanfattningar av domar, vittnesmål, grafik och videoklipp för att förklara utvecklingen. Verktyget är upplagt i förhållande till Europakonventionens rättighetskatalog men det går även att hitta information baserat på medlemsland. Projektet är finansierat av frivilliga donationer från Norge, Finland och Irland.

Ungern

Det nya lagförslag i Ungern som gör det brottsligt, med risk för fängelsestraff, att ”underlätta för illegal migration” har kritiserats av Europarådets MR-kommissionär Dunja Mijatović. Hon har uttryckt oro över den negativa utveckling för mänskliga rättigheter som förslaget innebär eftersom lagen skulle resultera i fler godtyckliga restriktioner i det viktiga arbete som civilsamhällsorganisationer och MR-försvarare gör och skulle hindra migranters möjligheter att ta del av de nödvändiga tjänster som dessa erbjuder i asylprocessen. Mijatović har uppmanat Ungern att skrota förslaget, att avstå från fler åtgärder som bestraffar eller ökar olägenheterna för civilsamhällsorganisationer som arbetar med migration samt att deras internationella åtaganden gällande mänskliga rättigheter efterlevs fullt ut.

Konferens om terrorism och radikalisering

Under en konferens med höga representanter från inrikesministerier diskuterades i veckan polisiära insatser för bekämpande av radikalisering och terrorister som agerar ensamma. Syftet var att öka kunskapen, stärka samarbetet mellan MS och belysa vikten av utbildning om mänskliga rättigheter som ett centralt element för att bekämpa extremism och radikalisering. Konferensen gav tillfälle till erfarenhetsutbyte mellan länder som drabbats av terroristattacker, däribland Frankrike, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Det rådde samstämmighet om att tätare internationellt samarbete var en förutsättning för att kunna hindra terroristattacker innan de sker. Man behövde också ta till vara de verktyg Europarådet har, så som det nya utbildningsverktyget HELP Radicalization Prevention Project och ministerkommitténs resolution om terrorister som agerar ensamma. En annan komponent var att utveckla samarbetet med aktörer som ansvarar för sociala nätverk och Internet - sidor som ofta bidrar till radikalisering. Ett steg i denna riktning hade varit det nyligen undertecknade avtalet mellan Europarådet och Europeiska organisationen för Internetleverantörer (EuroISPA) respektive IT-säkerhetsföretaget Cloudfare.

Ministerkommittén i DH-format – övervakning av Europadomstolens domar

 I förra veckan genomfördes det andra av årets fyra DH-möten, då ministerkommittén övervakar MS genomförande av Europadomstolens domar.

 Till de mål som togs upp hörde målgrupperna Ivanov, Burmych och Zhovner mot Ukraina. Målen rör tusentals inhemska domar som inte verkställs eller verkställs med fördröjning och någon lösning har ännu inte hittats trots att trots att frågan diskuterats i ministerkommittén sedan 2004. I det beslut som antogs uppmanas UA att öka sina ansträngningar, identifiera de underliggande orsakerna och söka nå en långsiktig lösning på detta strukturella problem.

Direktoratet för medicin- och hälsokvalitet

En ny förläggning har börjat byggas för Direktoratet för medicin- och hälsokvalitet (EDQM) i Metz, Frankrike. Förläggningen ska inhysa en europeisk farmakopé med över 3000 farmaceutiska referensstandarder, vilket kommer innebära ett tillägg till det lager som för närvarande finns i Strasbourg.

 EDQM arbetar för att skydda folkhälsan genom att stödja utveckling och övervakning av kvalitetsstandarder för läkemedel vilka sammanställs i en europeisk farmakopé. Referensstandarder är nödvändiga för att testa kvaliteten på läkemedel och därmed kunna släppa ut stora mängder mediciner på marknaden samtidigt som fortsatt förråd försäkras. EDQM:s expertis och erfarenheter används inom forskning världen över. Bland annat ansvarar man för etablering, förvaring och distribution av Världshälsoorganisationens (WHO) kemiska referensstandarder och internationella standarder för antibiotika.

 

Last updated 20 Jun 2018, 2.17 PM