"Kanske träffas vi i framtiden igen i Sverige - inshallah kommer jag prata arabiska med er och ni svarar mig på svenska".
Ambassadör Erik Ullenhag uttryckte sin känsla av ödmjukhet inför det faktum att de närmare 300 kvotflyktingarna som ambassaden i Amman samlat snart skulle lära sig svenska i det nya hemlandet medan han själv under sina två år i Jordanien inte hunnit lära sig arabiska.
Den svenska ambassaden i Amman anordnade den 4 juni en välkomstmottagning för uttagna kvotflyktingar på det svenska residenset. Bland flyktingarna från Jordanien har 118 familjer (556 personer) av de personer som utreddes under kvotdelegationerna i april och maj beviljats uppehållstillstånd i Sverige. En stor del är syriska medborgare och enstaka fall har beviljats från Sudan och Irak. Samtliga som beviljats uppehållstillstånd bjöds in till mottagningen med hjälp av UNHCR som ringde varje familj.
Ambassadör Ullenhag välkomnade drygt 250 gäster till mottagningen. Från ambassaden fanns 15 medarbetare på plats under dagen (lokalanställda och utsänd personal) och från UNHCR deltog sex personer. Under dagen hölls två presentationer om Sverige av ambassadpersonal. Det fanns möjlighet att ställa frågor och residenset delades in i fem stationer med olika teman.
I ett rum visades en utställning med brev från syriska kvotflyktingar som redan flyttat till Sverige. I breven delade brevskrivarna med sig av sina tankar om och erfarenheter av Sverige. Vid andra stationer stod Ambassadör Ullenhag med tolk och annan ambassadpersonal och svarade på allmänna frågor. Ambassaden introducerade även under mottagningen en nylanserad och användarvänlig mobilapp som utvecklats för att lära arabisktalande svenska. Ytterligare en station hade Sveriges geografi och klimat som tema och flyktingarna fick med utgångspunkt i en stor Sverigekarta möjlighet att ställa frågor och skaffa sig en uppfattning om Sveriges geografi.
Vanliga frågor på mottagningen var resedatum, familjeåterförening och validering av utländsk utbildning. På fråga vad de visste om Sverige svarade många långa och kalla vintrar och två århundranden av fred och stabilitet. IKEA var också välkänt.
"Jag har hört att ni dricker mycket kaffe i Sverige och det är ett stort land med få invånare", sa en av deltagarna som uppenbarligen var påläst.
Något som oroade en del familjer var det konspiratoriska ryktet om att den svenska staten ”bortför” barn från föräldrarna. Men mest ställdes frågor om möjligheter att få arbetstillstånd och frihet att flytta till södra Sverige, där det skulle vara mindre kallt.
Det var god stämning under dagen och många gäster uttryckte stor uppskattning för initiativet. Med mottagningen ville ambassaden nå ut till uttagna flyktingar innan flytten för att välkomna och förbereda familjerna inför det nya livet i Sverige.