Statssekreterare Sebastian de Toro besökte 14-16 oktober Peking för möten med National Energy Administration inom ramen för det svensk-kinesiska samarbetsavtalet (MoU) på energiområdet. I samband med mötet lanserades tekniska kommittéer i syfte att skapa en kontinuerlig plattform inom utpekade områden för privata aktörer att diskutera samarbeten mellan länderna. Långsiktigt syftar arbetet till att främja affärer för svenska aktörer som en del i arbetet med en hållbar energiomställning.
Ett MoU på energiområdet mellan Sverige och Kina undertecknades 2017. Då hölls också det första högnivåmötet och sedan dess har diskussioner fortsatt hur arbetet ska konkretiseras. 14-16 oktober 2019 hölls så det andra högnivåmötet mellan parterna. Den svenska delegationen leddes av Statssekreterare Sebastian de Toro och totalt ingick ca 35 personer i delegationen inklusive företag, institut och inkubatorer. Forum för smarta elnät har varit koordinerande part på den svenska sidan tillsammans med Energimyndigheten och ambassaden i Peking.
I samband med mötet lanserades två tekniska kommittéer (förnybar energi/avfall samt smarta nät) och en särskild arbetsgrupp om kommersialisering av energiinnovationer. Arbetet har redan initierats och grupperna arbetar nu med att ta fram egna arbets- och aktivitetsplaner. Återrapportering ska ske per årlig basis vid högnivåmöte. Nästa möte kommer preliminärt äga rum under hösten 2020.
Varje gruppering har en ordförande från respektive land. Från svensk sida samordnas arbetet av ABB (smarta nät), IVL (förnybar energi/avfall) samt internationaliseringsplattformen Xport.
– Sverige är känt för sin innovationskraft och det är tydligt på energiområdet. Kina har särskilt tryck på att kommersialisering av energiinnovationer bör vara en del av vårt bilaterala samarbete och under den senaste tiden har även intresset för förnybara energikällor med fokus på bioenergi och avfallshantering för energiändamål lyfts upp, kommenterar Magnus Carnwall, Energiråd på ambassaden i Peking efter besöket.
Därtill är svenska bolag och kunnande kring smarta nät högaktuellt med tanke på den elmarknadsreform som Kina för närvarande går igenom. Det är därför extra kul att energisamarbetet nu får ett lyft och de olika arbetsgrupperna, som leds av privata aktörer, får en tydlig kanal och ingång samt möjlighet till både tekniska diskussioner men också i slutänden affärsmöjligheter, fortsätter Magnus. Samarbetet och mötet visar också på vikten av långsiktiga relationer mellan länderna och goda relationer till relevanta parter på plats. Efter ett år på plats kan vi nu på riktigt börja dra nyttja av de kontakter som byggts upp med olika aktörer inom det kinesiska energilandskapet, avslutar han.
Magnus Carnwall är utsänd från Energimyndigheten och arbetar sedan hösten 2018 som energiråd på ambassaden i Peking.