Om utlandet Peru

Samordningsnummer

Nyfödda barn och personer som aldrig innehaft svenskt pass, nationellt identitetskort eller varit folkbokförda i Sverige måste erhålla samordningsnummer innan det är möjligt att söka svenskt pass eller nationellt identitetskort. Har vårdnadshavarna inte gjort namnanmälan görs detta samtidigt.

Om du inte planerar att ansöka om ett svenskt pass till ditt barn så behöver barnet inget samordningsnummer. Du kan då istället själv välja att skicka in en namnansökan direkt till Skatteverket.

Ansöka om samordningsnummer och svenskt pass för barn födda utomlands

På en svensk ambassad eller generalkonsulat utomlands som är passmyndighet kan du som vårdnadshavare ansöka om pass för barnet. Det gäller om barnet är svensk medborgare. 

För att passmyndigheten ska kunna utfärda pass måste ett barn som är fött utomlands erhålla ett samordningsnummer. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

Ansökan om pass sker i två steg.

1. Beställning av samordningsnummer

Det är passmyndigheten som rekvirerar ett samordningsnummer. Det är alltså inte du själv som beställer samordningsnummer till ditt barn.

Boka tid hos konsulatet vía mejl eller per telefon.

Barnet måste komma till konsulatet tillsammans med minst en av vårdnadshavarna på den inbokade tiden. Följande dokument måste tas med:

  • Beslut om medborgarskap eller beslut om namn:
  • Ifyllda formulär för medborgarskapsutredning, ett för barnet och ett för den svenske föräldern, ladda ner och skriv ut på svenska eller engelska.
  • Barnets och föräldrarnas giltiga pass/ID-kort eller ID-foto. (Om bara den ena föräldern lämnar in ansökan måste denne ha med sig den andres pass eller giltigt fotolegitimation i original eller en bestyrkt kopia).
  • Den svenske förälderns svenska pass och/eller bevis om svenskt medborgarskap.
  • Födelsebevis i original (från RENIEC eller den behöriga myndigheten i födelselandet. Ska innehålla uppgifter om barnets namn, föräldrarnas namn och underskrifter, födelsedatum och födelseort).
  • Vigselintyg (om föräldrarna är gifta).
  • Förlossningsbevis eller graviditetsintyg (krävs enbart om modern är folkbokförd i Sverige).
  • Har barnet endast en vårdnadshavare ska detta styrkas med ett svenskt domstolsbeslut (eller dödsintyg om en av vårdnashavarna har gått bort).

Konsulatet skickar handlingarna till ambassaden som rekvirerar samordningsnummer av Skatteverket.

2. Boka tid för passansökan och fotografering

När beslut om samordningsnummer fattats av Skatteverket meddelas familjen för att boka tid för att fullfölja passansökan. Familjen bokar då tid för passfotografering och betalning av passansökan. Tid för provisoriska pass kan bokas hos konsulaten i Peru, tid för ordinarie pass kan bokas hos ambassad eller annan passmyndighet, se följande information: Pass i Peru - Sweden Abroad

Har du redan fått samordningsnummer sedan tidigare gäller nya regler från 18 juni 2021

Ett samordningsnummer har efter den 18 juni 2021 olika status: Aktivt eller Vilandeförklarat.

Ett samordningsnummer blir vilandeförklarat vid utgången av det femte kalenderåret om inte någon anmälan eller ansökan om förnyelse inkommit till Skatteverket.

Om du har ett giltigt pass så gäller det till sista giltighetsdag även om ett samordningsnummer blir vilandeförklarat. När du ansöker om nytt pass kommer ansvarig passmyndighet att begära förnyelse av samordningsnumret.

För information om vilken status ditt samordningsnummer har och när det blir vilandeförklarat vänder ni er till Skatteverket som är ansvarig myndighet.

Om du har ett samordningsnummer och byter kontaktadress ska du anmäla ny adress till Skatteverket. Det kan antingen vara en adress i Sverige eller en adress i ett annat land, men inte både och.

Du behöver också meddela Skatteverket om du byter personuppgifter så som namn eller medborgarskap.

Mer om samordningsnummer hittar du på Skatteverkets hemsida.