• Svenska

Om utlandet Ekvatorialguinea

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 01 okt 2024, 14.55

Aktuella händelser

Mot bakgrund av att läget är snabbföränderligt så hänvisar ambassaden till franska utrikesdepartmentets reseinformation för Ekvatorialguinea för aktuell reseinformation och lägesbeskrivning.

Ambassaden uppmanar vidare svenskar i landet att följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media.

Allmänna säkerhetsläget

Ekvatorialguinea är ett relativt stängt land, med få turister. Stora delar av Ekvatorialguinea är – trots stora oljerikedomar – underutvecklat, med brister i infrastruktur och sjukvård. Särskilt gäller detta det ekvatorialguineanska fastlandet.

Terrorism

Risken för terrorattentat bedöms vara låg i Ekvatorialguinea. Ambassaden uppmanar till vaksamhet på allmänna platser och platser där många utlänningar vistas. 

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och hot utomlands: Terrorism och hot utomlands - Regeringen.se.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom ambassadens reseråd.

Naturförhållanden och katastrofer

Ekvatorialguinea har ett tropiskt klimat, vilket bl.a. innebär kraftiga åskväder och skyfall under stora delar av året.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Giltig visering är ett krav för inresa i Ekvatorialguinea. Ansökan om visering görs hos Ekvatorialguineas ambassad i Bryssel.

Ambassade de Guinée équatoriale Place Guy Arezzo 6 B-1180 Bruxelles   Hemsida : Ambassade de Guinée équatoriale - EMBAJADA DE GUINEA ECUATORIAL (embajada-guinea-ecuatorial.com)   

Passet ska vara giltigt minst sex månader från och med inresan. Det är viktigt att försäkra sig om att passet stämplats i vederbörlig ordning vid in- och utresa. Om passet saknar inresestämpel kan resenären få problem med myndigheterna under vistelsen. Vaccinationsbok som intygar att resenären vaccinerats mot gula febern är obligatorisk. Vid in- och utresa måste resenären deklarera innehav av utländsk valuta. 

Hälso- och sjukvård

Resenärer till Ekvatorialguinea bör konsultera läkare i god tid före avresan och försäkra sig om att ha ett fullgott vaccinationsskydd. Vaccin mot gula febern är obligatoriskt för inresa i landet. Resenärer som stannar mer än fyra veckor måste kunna visa intyg om poliovaccinering. Malaria är vanligt förekommande.

Sjukvården håller generellt låg standard. I svårare fall kan medicinsk evakuering vara nödvändig. Kontrollera före avresan att detta täcks av reseförsäkringen.

Trafiksäkerhet

Vägnätet i Ekvatorialguinea håller relativt god standard men olyckor är vanligt förekommande. Allmänna transporter.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av presidentpalatset, hamnar, flygplatser och militära anläggningar är förbjuden. Annan fotografering kräver särskilt tillstånd. Identitetskontroller förekommer frekvent och resenärer rekommenderas att alltid bära med sig relevanta ID-handlingar.

Kriminalitet och personlig säkerhet

I hela landet förekommer stölder, rån och annan brottslighet, något som resenärer bör vara särskilt uppmärksamma på. Vägspärrar, där polis eller militär kontrollerar ID-handlingar, är vanligt förekommande.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024